Είσαι το «αγαπημένο» παιδί της μαμάς;

Είσαι το «αγαπημένο» παιδί της μαμάς;

Μπορεί να πάθεις κατάθλιψη...

Το να είσαι το... αγαπημένο παιδί της μαμάς, όταν είσαι παιδί έχει τα θετικά του. Συνήθως, γλιτώνεις το ξύλο, καθώς πάντα ο αδερφός/ή σου φταίει.

Σύμφωνα, όμως, με νέα έρευνα αυτά τα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη ως ενήλικες.
Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Purdue χρησιμοποίησαν στοιχεία από 725 ενήλικες μέσα σε 309 οικογένειες των οποίων οι μητέρες ήταν μεταξύ 65 και 75 χρόνων, όταν άρχισε η μελέτη το 2001.

Τα παιδιά ρωτήθηκαν σχετικά με επτά διαφορετικά «μέτρα» κατάθλιψης, συμπεριλαμβανομένων της μοναξιάς, των προβλημάτων ύπνου, αλλά και τη γενικότερη θλίψη.

Επιπλέον, απάντησαν σε ερωτήσεις για το ποιο παιδί ήταν πιο κοντά στη μητέρα του, ποιο είχε τις περισσότερες διαφωνίες μαζί της, ποιο λάμβανε μηνύματα της υπερηφάνειας από αυτή και ποιο απογοήτευσης.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στη Journal of Gerontology: Social Science, δείχνουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία μητέρα στην ψυχολογική κατάσταση του παιδιού της ως ενήλικα.

Οσοι θεωρούσαν πως ήταν συναισθηματικά πιο κοντά στη μητέρα τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι καταθλιπτικοί. Με την ίδια λογικοί, όσοι ήταν πιο απομακρυσμένοι είχαν περίπου τις ίδιες πιθανότητες.
Πιο έντονα αποτελέσματα απογοήτευσης υπήρχαν στις αφρό-αμερικανικές οικογένειες.

Πηγή:iefimerida.gr

Αδελφική ζήλεια και γονική διαχείριση

«Αδέλφια: Μια σχέση ζωής»