Εκπαιδεύοντας τη γιαγιά για να φροντίζει το μωράκι μας…

Εκπαιδεύοντας τη γιαγιά για να φροντίζει το μωράκι μας…

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν μεγάλες αλλαγές σήμερα, στον τρόπο της φροντίδας των μωρών, από την εποχή που οι μαμάδες μας φρόντιζαν εμάς.

 Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει οι γονείς να της αρνηθούν την χαρά να περνά χρόνο με το εγγονάκι της και να το φροντίζει.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάθε νέα μαμά, είναι να βοηθήσει τη μητέρα της να «φρεσκάρει» τις ιδέες της σχετικά με την φροντίδα του μωρού.

Για να ξεκινήσετε πείτε της με χιούμορ, ότι τώρα ήρθε η δική σας σειρά να της δείξετε πως φροντίζουν ένα μωρό. Αφήστε τη να καταλάβει ότι δεν έχετε καμία αμφιβολία για τις ικανότητες της, αλλά ότι τώρα πρέπει να γνωρίσει κάποια πράγματα που έχουν αλλάξει. Ίσως δεν έχει ακούσει για το εμπλουτισμένο γάλα, με DHA (ωμέγα 3 λιπαρό οξύ), ή γιατί δεν πρέπει να φάει το μωρό στέρεα τροφή στους έξι μήνες, όταν εκείνη λέει: «εγώ σε τάιζα δημητριακά όταν ήσουν έξι μηνών».  Τώρα τα μωρά κοιμούνται πάντα ανάσκελα, όμως εκείνη θυμάται ότι σας έβαζε να κοιμάστε μπρούμητα. Και όταν της τονίσετε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μπει το μωρό στο αυτοκίνητο χωρίς το κάθισμα ασφαλείας, σας απαντά ότι «εσείς επιβιώσατε χωρίς ζώνη ασφαλείας).

Και αν η συζήτηση κυλά ήρεμα, είναι η κατάλληλη στιγμή να της πείτε, ότι δεν πρέπει να παίρνει αγκαλιά το μωρό μόλις κλάψει, η στράτα είναι επικίνδυνη, δεν δίνουμε ασπιρίνη στα μικρά παιδιά και δεν τους δίνουμε μέλι πριν κλείσουν τον ένα χρόνο.

Θα σας φαίνεται περίεργο να δίνετε οδηγίες για την φροντίδα του μωρού σας, στο πρόσωπο που σας γέννησε, σας φρόντισε και σας μεγάλωσε τόσο καλά. Και ίσως ανησυχείτε μήπως στενοχωρηθεί. Μπορείτε να της χαρίσετε ένα βιβλίο με τις τελευταίες πληροφορίες για την φροντίδα του μωρού. Και αν καταλάβετε ότι αισθάνεται προσβεβλημένη, «εγώ σε μεγάλωσα μια χαρά»,  πείτε της να σκεφτεί την εποχή που εκείνη ήταν νέα μητέρα και πόσο εκνευριζόταν όταν η δική της μητέρα της έδινε συμβουλές!

Και θυμίστε της επίσης πως θα αλλάξουν πάλι τα πράγματα, όταν η δική σας κόρη και εγγονή της αποκτήσει παιδάκι, και θα σας κατηγορεί ότι έχετε παλιές σκουριασμένες ιδέες!

Αφήστε τη μητέρα σας να είναι μία ημέρα μαζί σας στο σπίτι και να παρακολουθήσει πως φροντίζετε το μωρό σας.  Μόλις αισθανθείτε πιο άνετα φύγετε από το σπίτι και απολαύστε ελεύθερο χρόνο με το σύντροφό σας χωρίς να έχετε να πληρώσετε χρήματα.

Ακόμη και αν η μητέρα σας δεν είναι ενημερωμένη στις τελευταίες εξελίξεις της επιστήμης, σχετικά με την φροντίδα του μωρού, η πείρα της είναι ανεκτίμητη.

Και ποιος ξέρει; Μπορεί να μάθετε ένα δύο πράγματα απ’ αυτή! Έτσι και αλλιώς, η ικανότητα της φροντίδας ενός μωρού, είναι κάτι που καμία μητέρα δεν ξεχνά ποτέ. Ενημερώστε την γρήγορα για ότι νέο κανόνα πρέπει να έχει στο νου της και χαλαρώστε.

Το μωρό σας θα είναι σε καλά και γεμάτα αγάπη χέρια.