Ελληνικά Παραδοσιακά Παραμύθια από τις εκδόσεις Διάπλαση

ellinikaparamithiaΣταθμός των εκδόσεων Διάπλαση είναι οι εκδόσεις παραδοσιακών παραμυθιών με τη συγγραφέα Χρυσάνθη Καραίσκου.

Κρατώντας την προφορικότητα του λόγου, αλλά με σύγχρονη εικονογράφηση, η συγγραφέας παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό ένα έργο προσιτό σε παιδιά και ενήλικες, ακριβώς επειδή διατηρεί το ύφος και το ρυθμό της προφορικής αφήγησης.

Τα παραδοσιακά παραμύθια είναι ένα σημαντικό κομμάτι της προφορικής παράδοσης. Προτού ακόμα γίνουν δημοφιλείς οι εκδόσεις παραμυθιών στον κόσμο, τα παραμύθια τα διηγούνταν σε κοινωνικές συγκεντρώσεις, το χειμώνα δίπλα στο τζάκι και το καλοκαίρι κοντά στη θάλασσα ή στο χωράφι.

Το κοινό τους αποτελούταν από ολόκληρη την κοινότητα ή το χωριό, χωρίς να ξεχωρίζουν τα παιδιά από τους ενήλικες. Το παραμύθι είναι ένας κρίκος της κοινωνικής ζωής.

Είναι γεμάτο σύμβολα και αρχέτυπα μέσα από τα οποία η λαική σοφία βοηθούσε τα άτομα να επεξεργαστούν προσωπικές τους δυσκολίες και να προχωρήσουν στην ενηλικίωση.

Εκτός λοιπόν από τα ηθικοπλαστικά παραμύθια, ορισμένα από τα οποία θα τα βρούμε στους τέσσερις τόμους των εκδόσεων Διάπλαση και της Χρυσάνθης Καραίσκου, βλέπουμε στα τέσσερα αυτά εικονογραφημένα βιβλία, παραμύθια που περιγράφουν ίσως τη σημαντικότερη τελετή μετάβασης το πέρασμα από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.

Τα παραμύθια σήμερα πια απευθύνονται κατά γενική παραδοχή στα παιδιά. Τα παραδοσιακά παραμύθια όμως ξεπερνούν τον περιορισμό αυτό και απευθύνονται σε όποιον αντλεί ευχαρίστηση από ένα ταξίδι στα βασικά αρχέτυπα, τη φαντασία και την περιπέτεια.

Τα παραδοσιακά παραμύθια πολύ πριν "λογοκριθούν" από το γραπτό λόγο, ήταν ένας κόσμος επικίνδυνων περιπετειών, τεράτων και βασιλιάδων, απλών ανθρώπων και όμορφων κοριτσιών, που αγγίζουν σήμερα πια κάθε αναγνώστη.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικότερα τα παραδοσιακά παραμύθια των εκδόσεων Διάπλαση στο παρακάτω link:

http://www.diaplasibooks.gr/shop/?p=productsList&;iCategory=6