Έμμηνος ρύση: Προετοιμάστε την κόρη σας

Έμμηνος ρύση: Προετοιμάστε την κόρη σας

Αναρωτιέστε για το πως θα ανοίξετε ένα τέτοιο θέμα στην κόρη σας;
Για το ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος να μιλήσετε στην κόρη σας για την περίοδο; Συμβουλευτείτε μας και μάθετε τα απαραίτητα «εργαλεία» για αυτή την πρώτη συζήτηση.

Στα περισσότερα κορίτσια, η έμμηνος ρύση ξεκινάει στην ηλικία των 12 αλλά είναι πιθανό, κάποιες φορές να ξεκινήσει και στην ηλικία των 8. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να μιλήσετε στην κόρη σας για την περίοδο αρκετά νωρίς. Το θέμα της έμμηνου ρύσης μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο για να το συζητήσετε με ένα κορίτσι που είναι ακόμα στην προεφηβική ηλικία του και έρχεται σε άβολη θέση με τέτοιου είδους συζητήσεις.

Ποιος είναι όμως, ο καλύτερος τρόπος για να μιλήσετε στην κόρη σας;

Μιλήστε της νωρίς και αρκετές φορές

Όσο νωρίτερα αρχίσετε να μιλάτε και να εξηγείτε στην κόρη σας για τις αλλαγές στο σώμα της, τόσο περισσότερο θα τη βοηθήσετε. Μην σχεδιάσετε μια απλή συζήτηση που θα την κάνετε μια φορά και θα περιλαμβάνει όλα τα θέματα. Αντί για αυτό, κάντε της συχνές συζητήσεις εισάγοντας το θέμα σιγά σιγά. Συζητήστε για την υγιεινή, για τον τυχόν φόβο για το άγνωστο και αν η κόρη σας έχει απορίες σχετικά με την έμμηνο ρύση, να τις απαντήσετε ανοιχτά και με ειλικρίνεια. Αν η κόρη σας ωστόσο δεν κάνει ερωτήσεις ενώ πλησιάζει την ηλικία για να αρχίσει η περίοδός της, είναι στο χέρι σας να αρχίσετε να της μιλάτε για αυτό.

Πως να ξεκινήσετε τη συζήτηση

Για να εισάγετε το θέμα της εμμήνου ρύσεως, μπορείτε να ζητήσετε από την κόρη σας να σας πει τι ξέρει για την εφηβεία. Διευκρινίστε τυχόν παραπληροφορήσεις και ζητήστε της να σας εξηγήσει τα βασικά. Μοιραστείτε μαζί της δικές σας εμπειρίες. Συνδέστε τη συζήτηση σας με τυχόν μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που γίνονται στο σχολείο της. Αν η κόρη σας δεν είναι πολύ δεκτική στη συζήτηση, μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια.

Να θυμάστε ότι η κόρη σας χρειάζεται μια σωστή ενημέρωση σχετικά με την έμμηνο ρύση και τις αλλαγές που φέρνει η εφηβεία. Η μόνη πηγή πληροφόρησης που έχει αυτή τη στιγμή είναι οι φίλοι της, από τους οποίους μπορεί να μάθει πράγματα με ανακρίβειες τα οποία θα της προκαλέσουν άγχος και φόβο. Επιπλέον, οι συζητήσεις που θα κάνετε με την κόρη σας για την έμμηνο ρύση θα αποτελέσουν τη βάση για μελλοντικές συζητήσεις σχετικά με την έναρξη της σεξουαλικής της ζωής.

Οι πρακτικές συμβουλές είναι πιο χρήσιμες

Η βιολογική πλευρά της έμμηνου ρύσης είναι σημαντική αλλά τα περισσότερα κορίτσια έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να μάθουν πιο πρακτικές συμβουλές. Μπορεί να θέλουν να γνωρίζουν πότε θα συμβεί, τι θα αισθάνονται και τι θα πρέπει να κάνουμε όταν έρθει η ώρα. Μερικές τέτοιες πρακτικές συμβουλές είναι:

Τι είναι η έμμηνος ρύση;
Η έμμηνος ρύση σημαίνει ότι το σώμα ενός κοριτσιού είναι ικανό να μείνει έγκυος. Έτσι, κάθε μήνα, μια από τις ωοθήκες απελευθερώνει ένα ωάριο. Αυτό ονομάζεται ωορρηξία. Ταυτόχρονα, γίνονται ορμονικές αλλαγές για προετοιμασία της μήτρας για την εγκυμοσύνη. Εάν η ωορρηξία ολοκληρωθεί και το ωάριο(αυγό) δεν είναι γονιμοποιημένο, περνά μέσα από τη μήτρα και αποβάλλεται από το σώμα. Αυτή είναι μια περίοδος.

Πονάει;
Πολλά κορίτσια έχουν κράμπες, συνήθως στην κάτω κοιλιακή χώρα ή στην πλάτη. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν φούσκωμα, ευαισθησία στο στήθος, πονοκεφάλους, κόπωση, ζαλάδες ή επιθυμία για φαγητό. Η ήπια άσκηση, ένα ζεστό μπάνιο, μια θερμοφόρα ή ένα παυσίπονο μπορούν να διευκολύνουν και να εξαλείψουν την ενόχληση.

Πότε θα συμβεί;
Κανείς δεν μπορεί να πει ακριβώς πότε ένα κορίτσι θα έχει την πρώτη περίοδο της. Συνήθως, όμως, τα κορίτσια αρχίζουν να έχουν εμμηνόρροια περίπου δύο με τρία χρόνια αφότου το στήθος τους αρχίζει να αναπτύσσεται. Πολλά κορίτσια έχουν κολπική έκκριση λευκού υγρού αρκετούς μήνες πριν από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως. Σε ένα κορίτσι είναι επίσης πολύ πιθανό να ξεκινήσει η περίοδος του στην ίδια ηλικία που ξεκίνησε της μητέρας της ή στις μεγαλύτερες αδερφές της, αν έχει.

Τι πρέπει να κάνω;
Εξηγήστε στην κόρη σας πώς να χρησιμοποιεί σερβιέτες ή ταμπόν και τη σημασία της αλλαγής τους τουλάχιστον κάθε τρεις έως τέσσερις ώρες. Προμηθευτείτε διάφορες μάρκες και μεγέθη σερβιετών και ενθαρρύνετε την κόρη σας να πειραματιστεί μέχρι να βρει το προϊόν που της ταιριάζει καλύτερα.

Τι θα συμβεί αν είμαι στο σχολείο;
Παρακινήστε την κόρη σας να έχει σερβιέτες στην σχολική τσάντα της, έτσι ώστε να είναι έτοιμη όταν θα χρειαστεί.

Θα ξέρουν όλοι ότι έχω περίοδο;
Βεβαιώστε την κόρη σας ότι οι περισσότερες σερβιέτες δεν είναι ορατές μέσα από τα ρούχα, οπότε δεν μπορεί κανείς να ξέρει πότε έχει περίοδο.

Τι θα συμβεί αν έχω διαρροή αίματος επάνω στο παντελόνι μου;
Δώστε μερικές χρήσιμες συμβουλές στην κόρη σας για το πως θα μπορέσει να καλύψει μια κηλίδα αίματος μέχρι να είναι σε θέση να αλλάξει ρούχα. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να δέσει μια ζακέτα στη μέση της. Επιπλέον, πείτε της ότι είναι προτιμότερο να φοράει σκούρα ρούχα, τις μέρες που έχει περίοδο.

Ο καθένας είναι διαφορετικός

Η κόρη σας μπορεί να έχει άγχος και να μη θεωρεί φυσιολογικό να ξεκινήσει η έμμηνος ρύση της πριν από τις φίλες της ή μετά. Εξηγείστε της ότι η περίοδος είναι κάτι που διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Η πρώτη περίοδος της κόρης σας θα είναι ήπια κατά πάσα πιθανότητα, με λίγες μόνο σταγόνες αίμα. Οι μελλοντικές όμως, μπορεί να ποικίλουν πολύ από μήνα σε μήνα.

Είναι επίσης πολύ συνηθισμένο για τα κορίτσια να έχουν ανώμαλες περιόδους για τα πρώτα ένα ή δύο χρόνια. Η έμμηνος ρύση διαρκεί συνήθως 28 μέρες- μετρώντας από την πρώτη μέρα μιας περιόδου μέχρι την πρώτη της επόμενης. Σε μια έφηβη είναι απόλυτα φυσιολογικό ο κύκλος θα διαρκεί 21-45 μέρες. Δείξτε στην κόρη σας, πως να παρακολουθεί τις περιόδους της με ένα ημερολόγιο. Έτσι θα μπορεί να είναι σε θέση να προβλέψει πότε θα έχει την επόμενη περίοδο της.

Προγραμματίστε μια ιατρική εξέταση για την κόρη σας εάν:

  • Οι περίοδοι της διαρκούν περισσότερο από επτά ημέρες
  • Έχει κράμπες που δεν περνούν με φάρμακα
  • Έχει αιμορραγία μεταξύ των περιόδων
  • Αιμορραγεί πιο πολύ από το συνηθισμένο ή χρειάζεται περισσότερες από μια σερβιέτες ή ταμπόν κάθε μία έως δύο ώρες.
  • Έχει πολύ επώδυνες περιόδους με αποτέλεσμα να χάνει το σχολείο ή άλλες δραστηριότητες
  • Έχουν περάσει τρεις μήνες από την τελευταία της περίοδο ή υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης
  • Η περίοδός της παρουσιάζει ανωμαλίες ενώ ήταν τακτική
  • Δεν έχει έρθει η περίοδος της έως τα 15 ή τρία χρόνια μετά από την ανάπτυξη του στήθους της.
  • Ανεβάζει πυρετό και αισθάνεται άρρωστη μετά τη χρήση ταμπόν

Να είστε θετικοί

Η πρώτη περίοδος της κόρης σας είναι ένα ορόσημο. Προσπαθήστε να τη βοηθήσετε να αποφύγει το αίσθημα αμηχανίας ή ντροπής. Θεωρήστε το ως ένα λόγω για να το γιορτάσετε. Μπορείτε να της αγοράσετε ένα δώρο ή να μοιραστείτε ένα ειδικό γεύμα.

Οι αλλαγές που σχετίζονται με την εφηβεία μπορεί να την τρομάζουν. Καθησυχάστε την κόρη σας ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε αγχωμένη, ειδικά στην αρχή, σχετικά με την έμμηνο ρύση της.

Τέλος, βεβαιώστε τη ότι εσείς είστε εκεί για να απαντήσετε σε οποιαδήποτε ερώτηση μπορεί να έχει.