Εμβόλιο ενάντια στον HPV: Το "καλύτερο δώρο" στα παιδιά σου

Εµβόλιο έναντι του θηλωµάτων (HPV)

Έκκληση σε όλους τους γονείς έκανε ο καθηγητής  Μαιευτικής και Γυναικολογίας Γεώργιος Κρεατσάς μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας με θέμα «HPV στην νεαρή ηλικία», να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, αγόρια και κορίτσια, έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Στατιστικά στοιχεία για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)

Όπως ανέφερε ο καθηγητής στη διάλεξη του, τα στατιστικά στοιχεία για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) δείχνουν ότι «σκοτώνει» 250.000 ανθρώπους ετησίως, ενώ είναι υπεύθυνος για την εμφάνιση 500.000 νέων περιστατικών του  καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Ειδικότερα στις Σκανδιναβικές χώρες τα τελευταία 15 χρόνια σημειώθηκε 1000% αύξηση των μολύνσεων από τον ιό.

Επιπλέον, οι επιδημιολογικές μελέτες για τον HPV δείχνουν ότι μέχρι το έτος 2050 τα νέα περιστατικά με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας θα φτάσουν στο 1 εκατ.

Ο HPV έχει διαπιστωθεί ότι είναι αιτιολογικός παράγοντας και άλλων καρκίνων της γεννητικής χώρας και άλλων περιοχών όπως του στοματοφάρυγγα, ενώ υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνος για το 5.2% του συνόλου των καρκίνων παγκοσμίως.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η επιβάρυνση των ανδρών από τον HPV είναι σημαντική και αντιπροσωπεύει το 1/3 των συνολικών σχετιζόμενων με τον ιό καρκίνων, ενώ ο καρκίνος κεφαλής-τραχήλου είναι η πιο σημαντική σχετιζόμενη με τον HPV νόσος για τους άνδρες.

Οι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι οι τύποι HPV16 και 18 είναι οι συχνότεροι για την πρόκληση καρκίνου και η αντιμετώπιση όλων των τύπων του ιού μπορεί να επιτευχθεί με τα δυο εμβόλια που υπάρχουν,  το τετραδύναμο για τους τύπους 6,11,16,18 και  το διδύναμο για τους τύπους 6 &11. Αξίζει να αναφερθεί ότι αναμένεται σύντομα ένα ακόμη εμβόλιο που θα είναι εννιαδύναμο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κρεατσά, στα πέντε έτη που έχουν περάσει από την έναρξη των εμβολιασμών έναντι του HPV, έχουν γίνει 65 εκατ. δόσεις παγκόσμια ενώ στην Ελλάδα έχουν γίνει 160.000 δόσεις και δεν έχει παρατηρηθεί καμία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια συσχετιζόμενη με το εμβόλιο.  

Όλες δε οι επιστημονικές μελέτες που έγιναν στο διάστημα αυτό κατέλεξαν στο ότι το εμβόλιο προσφέρει  98% αποτελεσματικότητα έναντι του HPV-16/18 CIN2+.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η συνολική αποτελεσματικότητα έναντι CIN2+ και CIN3+ ανεξάρτητα από τον HPV τύπο φτάνει στο 70% και 87% αντίστοιχα. Ανέφεραν επίσης ότι έχει ισχυρή προστατευτική αποτελεσματικότητα στους τύπους 31, 33 & 45. Αυτό μεταφράζεται σε 11%-16% επιπρόσθετη προστασία έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και μείωση του αριθμού των κολποσκοπήσεων & των χειρουργικών εκτομών. Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, τα μέχρι τώρα δεδομένα υποδηλώνουν διάρκεια προστασίας που υπερβαίνει τα 10 χρόνια.

Η προστασία που μπορεί να προσφέρει ο εμβολιασμός

Αναφερόμενος στην προστασία που μπορεί να προσφέρει ο εμβολιασμός σε όλους τους εφήβους ο κ. Κρεατσάς σημείωσε ότι είναι επιβεβλημένος και για τα αγόρια, καθώς αυτά προσβάλλονται μέσω της σεξουαλικής επαφής, όπως και τα κορίτσια και συγχρόνως τον μεταδίδουν αλλού. Ο εμβολιασμός προστατεύει τα αγόρια από τα κονδυλώματα στα γεννητικά τους όργανα, καθώς και από τον καρκίνο του πέους και του πρωκτού, οι οποίοι ευτυχώς δεν είναι πολύ συχνοί. Επιπλέον, ο  εμβολιασμός σταματάει τη μετάδοση στο άλλο φύλο.

Όπως είπε ο καθηγητής, σήμερα στην Αμερική ο εμβολιασμός των αγοριών περιλαμβάνεται στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας για τις ηλικίες 12-26 χρόνων. Στην Ευρώπη και την Ελλάδα το εμβόλιο έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας και για τα αγόρια 12 μέχρι 15 ετών, αλλά δεν έχει ενταχθεί ο εμβολιασμός αυτός στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών κυρίως λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας. 

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στο νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών έχει ανακοινωθεί το τέλος της δυνατότητας δωρεάν εμβολιασμού των μεγαλύτερων γυναικών, γεγονός που πρέπει να λειτουργήσει ως κίνητρο για τον εμβολιασμό τους, τον οποίο έχουν ήδη καθυστερήσει. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δωρεάν χορήγηση του εμβολίου για όλες τις γυναίκες 18 - 26 χρόνων (με το γνωστό σχήμα 0, 1-2, 6 μήνες) μόνο μέχρι τις 31/12/2016, ενώ από 01/01/2017 το εμβόλιο παύει να χορηγείται δωρεάν και θα πρέπει να πληρώνεται εξ’ ολοκλήρου από την ασφαλιζόμενη αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Επίλογος

Κλείνοντας, ο καθηγητής τόνισε ότι με την εισαγωγή και ένταξη των νέων πολυδύναμων εμβολίων έναντι του ιού HPV, όπως το 9-δύναμο που αναμένεται, θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές ως προς την πρόληψη έναντι του ιού και πιθανότατα θα υπάρξει, όπως είπε, ένα τέλος την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων καρκίνων της πρωκτογεννητικής περιοχής.