Εναλλακτικές λύσεις για να μη φωνάζουμε στα παιδιά μας

Εναλλακτικές λύσεις για να μη φωνάζουμε στα παιδιά μας

Τα παιδιά μπορεί να μας εκνευρίσουν. Όμως πολλές φορές η συμπεριφορά τους, τα λόγια και οι εκφράσεις τους είναι θετικές. Μπορούν να μας σταματήσουν και να δούμε τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο, ή να μας κάνουν να αγαπήσομε μια στιγμή στο χρόνο, όπως για παράδειγμα την πρώτη φορά που μας είπαν «σ’ αγαπώ».

Άλλες πάλι φορές η συμπεριφορά τους μας κάνει να αισθανόμαστε αμηχανία, απογοήτευση ακόμη και θυμό. Και σαν αποτέλεσμα να του φωνάζουμε ή ακόμη και να το κτυπήσουμε. Όμως αυτό είναι αναποτελεσματικό, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κακής συμπεριφοράς του παιδιού, να επηρεάσει αρνητικά τις επιδόσεις στο σχολείο και να προκαλέσει μακροπρόθεσμα ζητήματα για το ίδιο το παιδί.

Δείτε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί τους γονείς για να ανταπεξέλθουν στην πίεση των παιδιών.

Συγχωρήστε τον εαυτό σας

Εάν έχετε φωνάξει στο παιδί ή το έχετε δείρει, προσπαθήστε να το βγάλετε από το μυαλό σας. Όλοι οι γονείς έχουν περάσει στιγμές για τις οποίες δεν είναι υπερήφανοι. Η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή του παιδιού σας είναι το παρόν και δεν είναι καθόλου χρήσιμο να έχετε ενοχές για το παρελθόν.

Να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι

Εάν το παιδί είχε ένα άσχημο ξέσπασμα στο σούπερ μάρκετ, ή δάγκωσε ή χτύπησε άλλο παιδάκι ή το αδελφάκι του, να ξέρετε ότι δεν είστε ο μόνος γονέας που αντιμετωπίζει κάτι τέτοιο. Ακριβώς επειδή το παιδί έκανε κάτι λάθος, δεν σας κάνει κακό γονέα. Είναι φυσικό να έχουν και αυτά θυμό και απογοήτευση. Πολλοί γονείς αγωνίζονται με τις ίδιες καταστάσεις και συναισθήματα για να ανταπεξέλθουν στην προκλητική συμπεριφορά των παιδιών τους.

Να βλέπετε την συμπεριφορά σαν επικοινωνία

Η συμπεριφορά των παιδιών είναι ένας τρόπος με τον οποίο επικοινωνούν τις ανάγκες τους, τις σκέψεις, τα αισθήματα και τα συναισθήματα τους. Μερικές φορές είναι σαν να προσπαθούν να σας κάνουν να θυμώσετε. Να είστε υπομονετικοί και να ξέρετε ότι η συμπεριφορά τους είναι μία αντανάκλαση του τι αισθάνονται. Είναι το πώς προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας.

Κατανοήστε τη συμπεριφορά τους

Διαβάστε σχετικά με την ηλικία του και σε ποιο στάδιο της ανάπτυξη βρίσκεται. Πολλές φορές η συγκεκριμένη συμπεριφορά αποτελεί μέρος της ανάπτυξης. Θα ελαχιστοποιήσετε χωρίς αμφιβολία την απογοήτευσή σας αν ξέρετε τι να περιμένετε.

Ζητήστε υποστήριξη

Το να είσαι γονιός είναι σκληρό, ο σύγχρονος τρόπος ζωής προσθέτει επιπλέον βάρη σε πολλές οικογένειες που μπορεί να αγωνίζονται για να εξισορροπούν την εργασία και τη ζωή στο σπίτι. Όλοι οι γονείς χρειάζονται υποστήριξη. Έχοντας κάποιον να μιλήσετε, για να ξέρει τι περνάτε ή που μπορεί να φροντίσει το παιδί σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή όταν χρειάζεστε λίγο ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό σας, μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά.

Κατανοήστε τη δική σας συμπεριφορά

Πριν φωνάξετε, μαλώσετε, ή χτυπήσετε το παιδί σας, σταματήστε και σκεφτείτε γιατί αισθάνεστε έτσι. Ίσως είστε απογοητευμένοι ή θυμωμένοι για κάτι άλλο και θέλετε να ξεσπάσετε στο παιδί. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να ασχοληθείτε με τα δικά σας συναισθήματα. Οι φωνές και οι ξυλιές θα σταματήσουν τη σημερινή κακή συμπεριφορά του αλλά δεν θα επιλύσουν τα βαθύτερα αίτια αυτής της συμπεριφοράς. Μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια προβλήματα ή ακόμη και την ικανότητα του παιδιού να ανταπεξέλθει αργότερα στην κοινωνία.

Να κρατάτε την ίδια θέση με τον σύντροφό σας

Τα παιδιά αγαπούν τη ρουτίνα και τις συνεπείς απαντήσεις και είναι πιο πιθανόν να ακούσουν και να συμμορφωθούν όταν μπορούν να προβλέψουν τις απαντήσεις που θα λάβουν από τους γονείς και τα πρόσωπα που τα φροντίζουν. Είτε ζείτε με τον πατέρα ή την μητέρα του μικρού είτε όχι είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε την ίδια γραμμή σχετικά με την πειθαρχία. Συμφωνείστε για τις τεχνικές της πειθαρχίας που θα χρησιμοποιήσετε και πότε θα τις χρησιμοποιήσετε. Μην διστάσετε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια αν νομίζετε ότι τη χρειάζεστε.

Ο στόχος της σωστής και αποτελεσματικής συμπεριφοράς είναι να μεγαλώσουμε ένα ευτυχισμένο και υγιές παιδί που καταλαβαίνει ότι υπάρχουν όρια στον κόσμο καθώς και δίκαιες και συνεπείς συνέπειες για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Οι φωνές, οι βρισιές και το ξύλο, είναι τελικά αναποτελεσματικά στη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για να ανατραφεί και να είναι ευτυχισμένο το παιδί μας.