Εναλλακτικές λύσεις για το «ΟΧΙ»

Εναλλακτικές λύσεις για το «ΟΧΙ»

Ίσως το μικρό σας, της προσχολικής ηλικίας αγνοεί τη λέξη «όχι», ή ίσως θέλετε να ακολουθήσετε μία πιο θετική προσέγγιση στην πειθαρχία.

Ευτυχώς, δηλώνουν οι ειδικοί, έχετε πολλές εναλλακτικές λύσεις σε αυτή την τόσο πολύ χρησιμοποιημένη και για καλό λόγο εντολή!

Πολύ συχνά τα μικρά παιδιά στην ηλικία αυτή, δεν προσέχουν τα λόγια των γονέων, έτσι χρειάζεται να πουν δέκα φορές «όχι» για να αντιδράσουν. Λοιπόν αν θέλετε να κρατήσετε το μικρό σας μακριά από προβλήματα ή να του διδάξετε το σωστό από το λάθος, δοκιμάστε μια καλύτερη πιο αποτελεσματική μέθοδο από το να του λέτε απλά «όχι».

Τι μπορείτε να κάνετε. Αναδιατυπώστε τη φράση σας. Βάλτε μία θετική περιστροφή στο αίτημά σας. Το παιδί της προσχολικής ηλικίας είναι πιθανόν να ανταποκριθεί. Αντί λοιπόν να πείτε όχι, πείτε με απλό και σαφή τρόπο τι πρέπει να κάνει. Αντί να φωνάξετε «μην παίζεις με τη μπάλα στο σαλόνι», προσπαθήστε να πείτε «πάμε έξω να παίξεις μπάλα». Αν προσπαθεί να δημιουργήσει ένα έργο τέχνης και έχει γεμίσει το πάτωμα με κόλλα, βοηθήστε το να βάλει μία εφημερία από κάτω. Αυτό δίνει στο παιδί την ευκαιρία να συνεχίσει να κάνει αυτό που του αρέσει, χωρίς να είναι αναγκασμένο να σταματήσει ξαφνικά.

Όταν επίσης θέλετε να ενεργήσετε γρήγορα γιατί θέλει να κάνει κάτι επικίνδυνο, πείτε «σταμάτα» «κίνδυνος» ή «ζεματάει»! Προσφέρετε επιλογές. Στην ηλικία αυτή θέλουν να αισθάνονται ανεξάρτητα και να έχουν τον έλεγχο. Λοιπόν αν σας παρακαλεί να φάει μία καραμέλα πριν το φαγητό, δώστε του την δυνατότητα επιλογής, αντί να πείτε όχι, μεταξύ μίας φέτας μήλου ή λίγο σταφύλι. Ή αφήστε το παιδί να διαλέξει την καραμέλα που θέλει, που θα την φάει όμως μετά το φαγητό.

Αν η κορούλα σας επιμένει να φορέσει το καλοκαιρινό της φόρεμα τον Δεκέμβριο, μην χάσετε τη ψυχραιμία σας. Αφήστε τη να διαλέγει κάθε πρωί μεταξύ δύο επιλογών ρούχων που θα έχετε εσείς ετοιμάσει και φυσικά θα είναι κατάλληλα για την εποχή. Μπορεί να μην ενθουσιαστεί με ότι της έχετε ετοιμάσει, αλλά τελικά θα μάθει να τα αποδέχεται. Αποσπάστε την προσοχή του.

Αν ένα παιχνίδι τραβήξει το βλέμμα του και δεν κάνει βήμα από τη βιτρίνα του πολυκαταστήματος, πείτε του γρήγορα να δει πως ανακλάται το φως του ήλιου σε ένα καθρέπτη, ή ρωτήστε «τι θέλεις να φάμε για μεσημεριανό» ή αν θέλει να φάει τώρα το γλυκό σνακ που έχετε στην τσάντα σας, (μην ξεχνάτε να την έχετε σωστά εξοπλισμένη όταν είστε έξω με το παιδί σας).

Εν τω μεταξύ απομακρυνθείτε από το επικίνδυνο σημείο. Είναι πιο εύκολο να ψωνίζετε με λίγο μεγαλύτερα παιδιά, είναι πιο δεκτικά στο να αποσπάσετε την προσοχή τους. Για παράδειγμα «δεν μπορούμε να αγοράσουμε αυτό το τρενάκι τώρα, αλλά μπορείς να διαλέξεις ένα μικρό αυτοκίνητο». Αποφύγετε μία δύσκολη κατάσταση.

Όποτε μπορείτε κρατήστε το παιδί μακριά από καταστάσεις που θα πρέπει να πείτε όχι. Έτσι επιλέξτε ασφαλή περιβάλλοντα που ενθαρρύνουν την αίσθηση της περιπέτειας και της περιέργειας. Το σπίτι σας επίσης πρέπει να είναι ασφαλές με όλα τα επικίνδυνα ή και πολύτιμα αντικείμενα σωστά φυλαγμένα, μακριά από το παιδί.

Επιλέξτε μέρη που μπορεί να περιφέρεται χωρίς πρόβλημα, όπως η παιδική χαρά, ή η αυλή της φίλης σας, και αποφύγετε το γεμάτο αντίκες σπίτι της θείας. Φυσικά δεν μπορείτε να απομονώσετε το παιδί από όλες τις περιπτώσεις όπου θα πρέπει να πείτε όχι, αλλά η ζωή θα είναι πιο εύκολη και για τους δύο αν προσπαθήσετε να τις περιορίσετε. Να θυμάστε ότι πολλά παιδιά της προσχολικής ηλικίας μπορούν να απολαύσουν τη βόλτα στο εμπορικό κέντρο και να συμπεριφέρονται καλά.

Απλά προσέξτε να κάνετε τη βόλτα σας όταν είναι ξεκούραστο και δεν πεινάει. Και βέβαια μην το παρακάνετε, μία ή δύο ώρες είναι αρκετές.
Μην ιδρώνετε για μικρά πράγματα. Η ζωή παρουσιάζει πολλές ουσιαστικές ευκαιρίες για να διδάξετε στο παιδί πειθαρχία. Εάν πλατσούρισε σε μία λακκούβα και του αρέσει, είστε δε στο δρόμο για το σπίτι, αφήστε το! Αν θέλει να φορέσει το κοστούμι του ιππότη έτσι ξαφνικά γιατί όχι. Αφήστε το να το χαρεί.

Ικανοποιήστε την αίσθηση της περιπέτειας, της διασκέδασης και της εξερεύνησης όποτε μπορείτε. Αν δεν κινδυνεύει και δεν χρειάζεται να πείτε όχι αφήστε το ελεύθερο να δοκιμάσει καινούργιες εμπειρίες. Πείτε όχι όταν πρέπει. Φυσικά όταν η συμπεριφορά του παιδιού είναι κακή και θα μπορούσε να βλάψει το ίδιο ή κάποιον άλλο, οι εναλλακτικές λύσεις δεν είναι αρκετές.

Πείτε «όχι» σταθερά αλλά ήρεμα, «μην τραβάς την ουρά της γάτας ή μη ρίχνεις χώματα στον αδερφό σου».
Αν πείτε γλυκά «όχι αγάπη μου μην το κάνεις αυτό», στέλνετε αντιφατικά μηνύματα στο παιδί και σίγουρα δεν θα σταματήσει. Αν συμμορφωθεί, χαρίστε του ένα μεγάλο χαμόγελο, μία αγκαλιά και στη συνέχεια πείτε «ναι τι καλό παιδί που είσαι»!