enisxiste gonimopiiisi

Εύκολοι τρόποι για να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας

Προσέξτε τη διατροφή σας

Όταν τρέφεστε σωστά αυξάνονται οι πιθανότητες για σύλληψη! Βεβαιωθείτε πως συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας αρκετή πρωτεΐνη, σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνη D και βιταμίνη C, καθώς η έλλειψη αυτών των στοιχείων από τον οργανισμό συνδέεται με την παράταση του έμμηνου κύκλου ( και συνεπώς με τη λιγότερο συχνή ωορρηξία ) και αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής. Ρωτήστε το γιατρό σας αν χρειάζεται να σας χορηγήσει πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής και προσπαθήστε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας προϊόντα πλούσια σε πρωτεΐνη όπως κρέας, αυγό, ψάρι, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και φασόλια.

Σκεφτείτε το πολύ καλά πριν καταναλώσετε αλκοόλ

Μια σύγχρονη έρευνα συσχετίζει την κατανάλωση αλκοόλ με τις μειωμένες πιθανότητες να μείνετε έγκυος ( επίσης βλάπτει και το αναπτυσσόμενο έμβρυο). Το αλκοόλ μεταβάλλει τα επίπεδα οιστρογόνων, που μπορεί να εμποδίσουν την εμφύτευση του ωαρίου,ωστόσο ένα ποτήρι κρασί που συνοδεύει σπάνια το βραδινό σας, δεν εμποδίζει τη γονιμότητά σας. Πρέπει, επίσης, να σκεφτείτε να κόψετε την καφεΐνη για το διάστημα που προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Παρόλο που υπάρχουν έρευνες που διαφέρουν για αυτό το ζήτημα, η συγκεκριμένη εξηγεί πως η καφεΐνη επηρεάζει τα επίπεδα τον ορμονών και μπορεί να επηρεάσει το χρόνο που θα σας πάρει για να μείνετε έγκυος. Αν θέλετε, λοιπόν, να μείνετε έγκυος, αποφύγετε το τσάι και περιορίστε την ποσότητα του καφέ στα 200 mg τη μέρα.

Ρυθμίστε το βάρος σας

Πέρα από τους άλλους κινδύνους που δημιουργεί στην υγεία σας, ένα υπέρβαρο σώμα μπορεί να προκαλέσει την υπερπαραγωγή των συγκεκριμένων ορμονών που διαταράσσουν την ωορρηξία. Ο κύκλος σας μπορεί να γίνει λιγότερο σταθερός, να έχετε πιο σπάνια ωορρηξία και να μειωθούν οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος. Από την άλλη, ένα υπερβολικά αδύνατο σώμα εμποδίζει την παραγωγή αρκετών ορμονών για να έχετε ωορρηξία ή για να μπορέσετε να διατηρήσετε μια εγκυμοσύνη. Η σωματική άσκηση θα σας βοηθήσει να έχετε ισορροπημένο βάρος αλλά μην το παρακάνετε, όπως συστήνει ο Christopher Williams, καθηγητής ενδοκρινολογίας στο University of Virginia και συγγραφέας του “The Fastest Way To Get Pregnant Naturally” .

Αποφύγετε τα παρασιτοκτόνα

Πολλά παρασιτοκτόνα και ζιζανιοκτόνα μειώνουν την ανδρική γονιμότητα και μπορούν να επηρεάσουν και τη γυναικεία γονιμότητα, καταστέλλοντας τη λειτουργία των ωοθηκών και εμποδίζοντας τον έμμηνο κύκλο. Οι περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αφορούν το πως η επαγγελματική έκθεση σε αυτές τις ουσίες επηρεάζει τη γονιμότητα, αλλά μια έρευνα που διεξήχθη το Μάρτιο του 2015 στο τεύχος του “Human Reproduction” αποδεικνύει ότι ακόμα και τα φρούτα και τα λαχανικά που τρώτε επηρεάζουν το σπέρμα. Η έρευνα αυτή αποκάλυψε ότι οι άντρες που έτρωγαν προϊόντα που περιείχαν παρασιτοκτόνα, είχαν και πιο αργό και χειρότερης ποιότητας σπέρμα. Οπότε, αν θέλετε να μείνετε έγκυος, να αγοράστε βιολογικά φρούτα και λαχανικά, τα οποία θα πλένετε πολύ καλά πριν από την κατανάλωσή τους.

Προσέξτε τα ζητήματα του χώρου εργασίας σας

Σύμφωνα με το Centers for Disease Control (CDC), η ραδιενέργεια, το οξείδιο του αζώτου, τα καύσιμα μηχανών και όλα τα συνηθισμένα εργοστασιακά χημικά, μπορούν να επηρεάσουν τον έμμηνο κύκλο και να μειώσουν τη γονιμότητα. Θεωρείται, επίσης, δεδομένο ότι πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτική αν δουλεύετε με επικίνδυνα χημικά. Η εναλλαγή βαρδιών είναι ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει τη γονιμότητα: Μια έρευνα που εξέτασε 120,000 γυναίκες, συμπέρανε ότι εκείνες που έχουν εναλλασσόμενες βάρδιες έχουν 80 τοις εκατό υψηλότερο δείκτη να παρουσιάσουν προβλήματα γονιμότητας από εκείνες που έχουν σταθερή βάρδια. Επομένως, αν θέλετε να μείνετε έγκυος, ζητήστε σταθερό ωράριο και σε περίπτωση που δουλεύεται με χημικά, ζητήστε κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό.

Κόψτε το κάπνισμα

Οι τοξίνες του τσιγάρου δεν καταστρέφουν απλά τα ωάρια, αλλά επηρεάζουν τη γονιμότητα και βλάπτουν τις ωοθήκες. Αυτό σημαίνει ότι οι ωοθήκες μιας καπνίστριας 35 χρονών θα λειτουργούν ως μιας γυναίκας 42 χρονών και επομένως είναι και λιγότερο γόνιμες εξηγεί ο Robert Babieri, γυναικολόγος και διευθυντής στο τμήμα μαιευτικής του Women’s Hospital της Βοστώνης. Τέλος αναφέρει ότι “ Το κάπνισμα μπορεί να δημιουργήσει μόνιμη ζημιά για τη γονιμότητά σας, αλλά όταν κόψετε το κάπνισμα, οι ωοθήκες σας αποκαθίστανται μερικώς “.