evriaggeies

Φλεβίτιδα στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η εγκυμοσύνη, όπως είναι κοινώς γνωστό, είναι μια περίοδος που σηματοδοτεί μεγάλες αλλαγές στο σώμα της μέλλουσας μητέρας.

Γράφει ο Δημήτρης Παπασταύρου, αγγειολόγος – αγγειοχειρουργός

Ένα από τα συνήθη προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει μια έγκυος είναι η εμφάνιση κιρσών (φλεβίτιδας) και ευρυαγγειών ή η επιδείνωση των ήδη υπαρχουσών φλεβικών παθήσεων.

Κιρσοί ονομάζονται οι φουσκωμένες φλέβες κάτω από το δέρμα, οι οποίες διογκώνονται από το αίμα που λιμνάζει σε αυτές. Η κατάσταση αυτή δημιουργείται όταν οι βαλβίδες, οι οποίες εντοπίζονται στις φλέβες, καταστραφούν ή απουσιάζουν με αποτέλεσμα το αίμα να ρέει προς τα κάτω. Αυτό προκαλεί την επιμήκυνση και την διαπλάτυνση των φλεβών με αποτέλεσμα να φαίνονται εντονότερα κάτω από το δέρμα και να προεξέχουν.

Οι ευρυαγγείες είναι μικρές κόκκινες, μωβ ή μπλε φλέβες, παθολογικά διατεταμένες, οι οποίες διακρίνονται εμφανώς κάτω από την επιδερμίδα. Πρόκειται για αγγεία που έχουν υποστεί βλάβη, καθώς το αίμα ρέει σε κατεύθυνση αντίθετη από τη φυσιολογική και σε μεγαλύτερο όγκο με αποτέλεσμα τη διάτασή τους. Η παρουσία ευρυαγγειών στο πόδι είναι ένδειξη φλεβικής ανεπάρκειας πρώτου βαθμού, το οποίο σημαίνει ότι η κυκλοφορία του φλεβικού αίματος στο πόδι είναι διαταραγμένη, έστω και σε μικρό βαθμό.

Εγκυμοσύνη και φλεβίτιδα

Η ανάπτυξη ή η επιδείνωση των κιρσών και των ευρυαγγειών κατά την εγκυμοσύνη σχετίζεται άμεσα με τη σημαντική μεταβολή του επιπέδου ορμονών (οιστρογόνα και προγεστερόνη), με την αύξηση του όγκου του αίματος καθώς και με την πίεση που ασκείται στις φλέβες της πυέλου από τη διογκωμένη μήτρα.

Έτσι, εμφανίζεται η φλεβίτιδα που προκαλεί όχι μόνο αισθητικό πρόβλημα, αλλά και ενοχλήσεις, όπως πόνο, βάρος, κνησμό, κούραση και πρήξιμο στα πόδια. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως επιδεινώνονται ύστερα από παρατεταμένη ορθοστασία και ζεστό περιβάλλον.

Μάλιστα, κιρσοί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να εμφανιστούν στα χείλη του αιδοίου και στην πύελο, προκαλώντας πόνο στο βάδισμα ή ενοχλήσεις στον κόλπο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Πρέπει να ανησυχώ;

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης, καθώς η ύπαρξη κιρσών και ευρυαγγειών δεν επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου.

Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της κύησης συνήθως είναι παροδικοί και εξαφανίζονται λίγους μήνες μετά τη γέννα. Όμως, εάν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση ή διαδοχικές κυήσεις, ίσως παραμείνουν και χρειαστούν ειδική θεραπεία.

Η μόνη περίπτωση που θα πρέπει να ανησυχήσει την πάσχουσα και να την οδηγήσει στον γιατρό είναι η θρόμβωση των κιρσών. Η θρόμβωση διαγιγνώσκεται εύκολα καθώς προκαλεί πόνο και ερυθρότητα στην περιοχή της θρόμβωσης, η οποία είναι θερμή, ενώ ψηλαφητικά η προσβεβλημένη φλέβα είναι σκληρή.

Γενικότερα στις γυναίκες που έχουν κιρσούς και προγραμματίζουν μια εγκυμοσύνη, συνίσταται να εξετάσουν το ενδεχόμενο της αντιμετώπισής τους πριν από τη σύλληψη, ώστε να αποφύγουν τις επιπλοκές.

Πρόληψη

 • Για να αποφύγετε ή να περιορίσετε τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες όταν μείνετε έγκυος, μπορείτε να κάνετε τα εξής:
 • Προσπαθήστε να μην πάρετε πολλά κιλά.
 • Κόψτε εντελώς το κάπνισμα.
 • Φροντίστε να ξεκουράζεστε συχνά με τα πόδια σας ψηλά. Για παράδειγμα, καθίστε με τα πόδια ακουμπισμένα σε μια καρέκλα ή ξαπλώστε με ένα μαξιλάρι κάτω από τα πόδια σας, ώστε να βοηθήσετε την επιστροφή του αίματος στην καρδιά.
 • Είναι προτιμότερο να κοιμάστε από την αριστερή σας πλευρά, ώστε να μειώνεται η πίεση της μήτρας στην κάτω κοίλη φλέβα.
 • Μη φοράτε ψηλά τακούνια. Αφήστε τα για μετά τη γέννα.
 • Αποφύγετε την ορθοστασία. Επιδιώξτε να περπατάτε και να γυμνάζεστε, καθώς βάδισμα και άσκηση κάνουν πολύ καλό γιατί βοηθούν την κυκλοφορία του αίματος.
 • Φορέστε ειδικές ελαστικές κάλτσες. Σημειώνουμε ότι πρέπει να τις φοράτε αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα, όταν τα πόδια δεν παρουσιάζουν οίδημα και έτσι η τοποθέτησή τους θα είναι πιο εύκολη, και να τις αφαιρείτε πριν από τον ύπνο.
 • Αποφεύγετε τη ζέστη (ζεστά μπάνια, σάουνα, ηλιοθεραπεία). Η θερμότητα προκαλεί διαστολή των αγγείων και επιβραδύνει την φλεβική επιστροφή.
 • Σε περίπτωση που οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες δεν εξαφανιστούν και χρειαστούν αντιμετώπιση, υπάρχουν ανώδυνες θεραπείες με εξαιρετικά αποτελέσματα για τις περισσότερες των περιπτώσεων.
 • Η θεραπεία των κιρσών, όπου αυτή κρίνεται αναγκαία, θα πρέπει να αναβάλλεται για διάστημα 4-6 μηνών μετά τον τοκετό και σίγουρα να προηγείται μιας επόμενης εγκυμοσύνης.
Τηλέφωνα επικοινωνίας ιατρείου
Για πληροφορίες και ραντεβού Αθήνα και Θεσσαλονίκη καλέστε: 2310236503.
πηγή άρθρου: aggeia.com