Γιατί το παιδάκι μου δεν παίζει με τα άλλα παιδιά;

Γιατί το παιδάκι μου δεν παίζει με τα άλλα παιδιά;

Είναι μία ερώτηση που απασχολεί πολλούς γονείς, όταν βλέπουν το μικρό τους να παρακολουθεί τα άλλα παιδάκια, αλλά να μην συμμετέχει στο παιχνίδι τους.

Ως γονείς, θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν μία υγιή και δραστήρια κοινωνική ζωή και όταν τα βλέπουμε να κάθονται μόνα τους στο περιθώριο ίσως είναι ανησυχητικό, ιδίως αν και εμείς οι ίδιοι σαν παιδιά είχαμε κάποιο πρόβλημα συστολής ή αμηχανίας.

Όμως για ένα μικρό παιδί που μόλις αρχίζει να ελέγχει τον κοινωνικό περίγυρο και κάνει τα πρώτα του δειλά βήματα έξω από την προστασία των δικών σας φτερών, το να βλέπει τα άλλα παιδάκια είναι μία πολύτιμη και σημαντική μορφή συμμετοχής.

Με το να παρατηρεί το μικρούλι σας, μαθαίνει σχετικά με τις κανονικές μορφές αλληλεπίδρασης, τους κανόνες του παιχνιδιού, πώς να αντιδρά και πολλά άλλα. Καθώς μεγαλώνουν και αποκτούν εμπειρία με την κοινωνική σκηνή γύρω τους, θα είναι πιο πιθανό να ενταχθούν στο παιχνίδι.

Αυτό βέβαια δεν θα πει, ότι δεν πρέπει να ξεκινήσετε ήπια να ενθαρρύνετε το παιδί να συμμετέχει και να βοηθήσετε να εξελιχθούν τα πράγματα ομαλά και ήρεμα γι’ αυτό.

Απλά βεβαιωθείτε ότι του δίνετε άφθονο χρόνο για να πλησιάσει την ομάδα των παιδιών και άπλετο χώρο για να πάρει τις δικές του αποφάσεις για το πότε θα συμμετέχει. Μην το πιέσετε και το σπρώξετε σε μία κατάσταση όπου δεν θα αισθάνεται άνετα και δεν είναι ακόμη έτοιμο να ενταχθεί. Το να πιέζετε το παιδί μπορεί να το κάνει ακόμη πιο επιφυλακτικό και συγκρατημένο. Και μην μένετε δίπλα του, εκτός εάν είναι σαφές ότι σας θέλει κοντά.

Εάν δεν του αρέσουν οι μεγάλες ομάδες παιδιών και του προκαλούν άγχος, οργανώστε μία συνάντηση με ένα μόνο παιδάκι για να παίξουν. Μία ωραία ιδέα είναι επίσης, να καθίσετε και εσείς μαζί του και με ένα ή δύο παιδάκια ακόμη και να του δείξετε πώς να παίζει με τα άλλα παιδάκια.

Κάντε την ώρα του παιχνιδιού να μοιάζει με έκπληξη! «Κοίτα τι μπορεί να κάνει αυτό το αυτοκίνητο»! Ή «κοίτα με τι παίζει ο Νίκος»! Μάλλον δεν θα είναι σε θέση να αντισταθεί και θα συμμετάσχει.

Και το πιο σημαντικό είναι, να βεβαιωθείτε ότι το παιδάκι σας ξέρει ότι έχει την αμέριστη αγάπη και την αποδοχή σας και είτε βρίσκεται στο κέντρο της ομάδας των παιδιών που παίζουν, είτε παίζει μόνο του, θα είστε πάντα ο μεγαλύτερος θαυμαστής του.

Επίσης μην ξεχνάτε ότι σχεδόν όλα τα παιδάκια περνούν ένα χρονικό διάστημα που αισθάνονται αμήχανα ιδίως όταν είναι μακριά σας.