Γιατί το παιδί είναι ιδιότροπο στο φαγητό;

Είναι φυσιολογικό το μικρό παιδί σας να αποφασίσει ξαφνικά ότι θα φάει μόνο κάποια λίγο διαφορετικά τρόφιμα. Παρόλο που είναι πράγματι ενοχλητικό να πετάτε συνεχώς φαγητό, προσπαθήστε να μην αγχώνεστε τόσο πολύ.

Η ιδιοτροπία στο φαγητό είναι απλά μία φάση που τα περισσότερα παιδάκια την περνούν, συνήθως κοντά στα δύο χρόνια τους. 

Ο φόβος για καινούργιες γεύσης ονομάζεται τροφική νεοφοβία, την οποία οι άνθρωποι ανέπτυξαν καθώς εξελίχθηκαν. Είναι μια ενστικτώδης άμυνα ενάντια στην κατανάλωση δυνητικά ανασφαλών ή επικίνδυνων τροφίμων. Πολλά νήπια εμφανίζουν ήπια νεοφοβία τροφίμων από καιρό σε καιρό. Στην πραγματικότητα, μπορεί να σας καθησυχάσει το γεγονός ότι αυτή η φοβία, εμποδίζει το παιδάκι σας να τρώει οτιδήποτε και ότι συναντά!

Μπορεί το μικρούλι σας να μην θέλει να φάει ένα σπασμένο μπισκότο, γιατί απλά δεν έχει το σχήμα που έχει το συνηθισμένο μπισκότο του! Βέβαια, μην ανησυχείτε τα παιδάκια στα τρία ή τέσσερα χρόνια τους δεν επηρεάζονται πλέον. 

Το να διαλέγει το φαγητό του μπορεί επίσης να είναι ο τρόπος του παιδιού να δείξει την ανεξαρτησία του καθώς μαθαίνει να τρέφεται. Και σας δοκιμάζει! Δοκιμάζει τα όριά του προσπαθώντας να διεκδικήσει τον έλεγχο του τι κάνει και τι δεν τρώει. 

Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η πίεση του μικρού παιδιού για φαγητό μπορεί να προκαλέσει αντίθετα αποτελέσματα. Γι’ αυτό προσπαθήστε να μην απογοητευτείτε όταν ξαφνικά αρνείται τα αγαπημένα του φαγητά. Απλά δεχτείτε ότι θα το φάει ξανά σε λίγο καιρό και πάρτε το πιάτο του χωρίς σχόλιο. 

Μετά τα πρώτα γενέθλια του μικρού σας, ή αύξηση του βάρους του θα μειωθεί. Έτσι το να πάρει λιγότερο βάρος σε αυτή την ηλικία είναι φυσιολογικό.

Η όρεξή του θα ποικίλλει, μπορεί να φάει πολύ σε ένα γεύμα και σχεδόν να μην αγγίξει κάποιο άλλο. Όμως τα περισσότερα μικρά παιδιά μπορούν γενικά να ρυθμίζουν σωστά την πρόσληψη της τροφής που έχουν ανάγκη. Το μικρούλι σας θα φάει αρκετά για να καλύψει τις ανάγκες του. 

Να τρώτε σωστά και μαζί, αν είναι δυνατόν. 

Δώστε του μία ποικιλία από υγιεινά τρόφιμα σε κάθε γεύμα. Μην τρομάζετε. Ένα σάντουιτς με ζαμπόν και σαλάτα και ένα γιαούρτι μετά, καλύπτει τις κύριες ομάδες τροφίμων. Απλά προσπαθήστε να του προσφέρετε διαφορετικά τρόφιμα κατά τη διάρκεια των ημερών.

Όταν μπορείτε, τρώτε με το παιδί σαν οικογένεια. Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν πώς να τρώνε αντιγράφοντας τους γονείς τους και τα άλλα παιδιά. Προσπαθήστε να του προσφέρετε αυτό που θα φάτε και εσείς. Εάν αρέσει σε σας, μπορεί να θελήσει με χαρά να το δοκιμάσει. 

Στο οικογενειακό γεύμα, σας δίνετε η ευκαιρία να δείξετε την προσοχή σας στο παιδάκι και να το επαινέσετε όταν τρώει καλά. 

Την ώρα του γεύματος περιορίστε τις επιλογές. 

Προσφέρετε του ένα γεύμα που περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα φαγητό που του αρέσει. Εάν πιστεύετε ότι θα φάει καλύτερα αν διαλέξει μόνο του, αφήστε το να διαλέξει από μία μικρή επιλογή από υγιεινά τρόφιμα. 

Κρατήστε μία ορισμένη διάρκεια ώρας για το γεύμα. 

Τα περισσότερα νήπια τρώνε όσο θέλουν στα πρώτα 30 λεπτά. Το να προσπαθήσετε να το πείσετε να φάει μετά από αυτό το διάστημα είναι μάλλον απίθανο να το καταφέρετε και απλά θα σας γεμίσει άσκοπα με άγχος. 

Προσφέρετε καινούργιες τροφές σιγά – σιγά. 

Βάλτε μία μικρή μερίδα στο πιάτο του και μην κάνετε μεγάλη φασαρία γι’ αυτό. Αρκεί μόνο μία μπουκιά. Έτσι δεν θα αισθανθεί πιεσμένο και εσείς δεν θα πετάξετε το φαγητό.

Μην ξεχνάτε ότι μπορεί να χρειαστεί αρκετό χρόνο για να συνηθίσει μία καινούργια γεύση. Αν αρνείται να δοκιμάσει, ξεχάστε το για λίγο καιρό και προσπαθήστε πάλι αργότερα. 

Προσέξτε τι πίνει στη διάρκεια της ημέρας. 

Πολλά παιδάκια δεν έχουν όρεξη γιατί έχουν πάρει πολλές θερμίδες από το γάλα ή ποτά με ζάχαρη στη διάρκεια της ημέρας. 

Δεν χρειάζεται πλέον πολύ γάλα την ημέρα. Μέχρι να γίνει δύο ετών, δώστε του πλήρες γάλα καθώς περιέχει περισσότερη βιταμίνη Α από τις ποικιλίες χαμηλότερων λιπαρών. Όταν κλείσει τα δύο χρόνια του περιορίστε λίγο τα λιπαρά αλλά μην τα κόψετε τελείως πριν συμπληρώσει τα πέντε χρόνια του. Φυσικά η γνώμη του παιδιάτρου είναι πάντα η πιο σωστή. 

Τώρα πλέον προτιμήστε το ποτήρι και όχι το μπιμπερό, γιατί είναι καλύτερο για τα δόντια του. Αν δεν του αρέσει πλέον το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί και οι κρέμες θα του δώσουν το ασβέστιο που χρειάζεται. Και πολύ σημαντικό. Μην ξεχνάτε το νερό!

Ο παιδίατρος θα ζυγίσει και θα μετρήσει το μικρούλι σας, για να είστε σίγουρη ότι αναπτύσσεται σωστά.