Γιατί το παιδί μου είναι ντροπαλό;

παιδί ντροπαλό παιδίΗ ιδέα ότι ένα μωρό γεννιέται με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του είναι σχετικά καινούργια. Οι ειδικοί πίστευαν ότι το περιβάλλον ήταν ο κύριος υπεύθυνος για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού. Τώρα πιστεύουν ότι η συμπεριφορά ενός παιδιού είναι αποτέλεσμα γενετικών και περιβαλλοντικών επιδράσεων. Έτσι η ιδιοσυγκρασία του παιδιού μπορεί να το προδιαθέτει να είναι δύσπιστο σε νέες καταστάσεις και να χρειάζεται κάποιο χρόνο για να προσαρμοσθεί.

Πως μπορώ να το ενθαρρύνω;

Να είστε το παράδειγμα του.

Θετικοί στις ανταλλαγές σας με τους άλλους ανθρώπους, να μην αποφεύγετε το βλέμμα τους. Προσέξτε τις αντιδράσεις του. Παρακολουθείτε το παιδί για να δείτε ποιες κοινωνικές καταστάσεις επιδεινώνουν την συστολή του. Μόλις καταλάβετε καλύτερα τις ανησυχίες του, μιλήστε του και εργαστείτε από κοινού για τους τρόπους αντιμετώπισης τους.

Εργαστείτε μαζί του σε δύσκολες καταστάσεις.

Σκεφτείτε καταστάσεις που κάνουν το παιδί σας ντροπαλό. Ίσως του φανεί αστείο να εξασκηθεί λέγοντας «γεια σε ένα πάρτι γενεθλίων ή να συστήσει τον εαυτό του στην καινούργια ομάδα του», αλλά αυτό θα το βοηθήσει να αισθάνεται άνετα στην πρώτη επαφή του με καινούργια πρόσωπα. Μία άλλη δοκιμασμένη προσέγγιση είναι, να δείτε μαζί : «Τι θα συμβεί αν» για ένα συγκεκριμένο γεγονός. Στη συνέχεια δώστε του ιδέες και λύσεις για κάθε ένα από τα προβλήματά του. Λέγοντας του μία δική σας εμπειρία από μια δύσκολη στιγμή, εξηγείστε ότι είναι φυσιολογικό να νοιώθουμε ανήσυχοι και ντροπαλοί όταν ξεκινάμε μια νέα τάξη ή συναντούμε νέους ανθρώπους.

Βρείτε του μια «φωλιά».

Τα ντροπαλά παιδιά συνήθως δυσκολεύονται πολύ να βρουν μία θέση σε κοινωνικούς κύκλους. Για να τα βοηθήσετε, ενθαρρύνετε τα μικρά να συμμετέχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες. Το σημαντικό βέβαια είναι, να βρούμε ακριβώς τι ταιριάζει στο καθένα. Μπορεί να του αρέσουν τα μαθήματα κολύμβησης, έτσι είναι μέρος μιας ομάδας, όμως μπορεί μόνο του να έχει καλές αποδόσεις. Όταν το καταλάβει θα αρχίσει να έχει περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Αν τώρα όλες οι ιδέες σας δεν το ικανοποιούν, μην το πιέζετε. Ήρεμα συνεχίστε να του λέτε τις ιδέες σας, κάτι θα βρει τελικά που να του αρέσει.

Να γνωρίζετε πότε πρέπει να κάνετε πίσω.

Υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ του να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει την συστολή του και να το παρενοχλείτε με συνεχείς συμβουλές για το πώς να είναι πιο εξωστρεφές. Επίσης μη ξεχνάτε ότι η ιδιοσυγκρασία του παιδιού σας δεν είναι η αντανάκλαση της δικής σας. Εφ’ όσον έχει κάποιους φίλους, είναι αρκετά ευχαριστημένο και λειτουργεί σαν μαθητής και μέλος της οικογένειας όλα είναι καλά. Πείτε ένα μπράβο για την προσπάθεια του να είναι κοινωνικό, συμβουλεύστε το όταν σας το ζητήσει και αυτό είναι όλο.

Η επισήμανση του παιδιού μου σαν ντροπαλό, είναι κακό;

Σπάνια είναι καλό για ένα παιδί να έχει μια «ετικέτα», η οποία του ασκεί υπερβολική πίεση, δηλαδή «προικισμένος» για παράδειγμα, ή που δικαιολογεί την συμπεριφορά του, « είναι πολύ ντροπαλός». Γεγονός είναι ότι μπορεί το ίδιο να μην θεωρεί τον εαυτό του ντροπαλό. Αλλά αν το λέτε εσείς συνέχεια, τότε θα το πιστέψει και το ίδιο. Επίσης, το παιδί σας μπορεί να μην θεωρεί την συστολή του αυτή σαν εμπόδιο. Όταν όμως το αναφέρετε συνέχεια τότε θα καταλήξει να το θεωρεί ελάττωμα. Είναι καλύτερα να λέτε : «χρειάζεται λίγο χρόνο για να συνηθίσει σε μια νέα κατάσταση», αντί να το χαρακτηρίσετε σαν ντροπαλό.

Εάν τώρα ξέρει ότι είναι ντροπαλό, προσπαθήστε να αλλάξετε αυτή την εικόνα, αφήνοντας το να ακούει «τυχαία» κάτι θετικό! Όταν ξέρετε ότι σας ακούει, μιλήστε με ενθουσιασμό για το πόσο φιλικό έχει γίνει με τους συμμαθητές του και τη θαυμάσια προσπάθεια που κάνει για να γίνει πιο κοινωνικό.

Χρειάζεται το ντροπαλό παιδί μου επαγγελματική βοήθεια;

Η συστολή μπορεί να είναι ένα μικρό εμπόδιο στο δρόμο του παιδιού. Όχι όμως κάτι το φοβερό. Με προσπάθεια και ενθάρρυνση ακόμη και τα πιο ντροπαλά παιδιά μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο. Ίσως έχουν λιγότερους φίλους από άλλα παιδιά, αλλά οι φιλίες αυτές θα είναι εξίσου καλές.

Εάν βέβαια το παιδάκι, είναι τόσο ντροπαλό ώστε να αποφεύγει κάθε επαφή ή ότι κινδυνεύει η ικανότητα του να λειτουργεί, τότε μιλήστε με τον σχολικό σύμβουλο ή τον παιδίατρο του.