Γιατί το παιδί σας προτιμάει να μένει χωρίς ρούχα;

Γιατί το παιδί σας προτιμάει να μένει χωρίς ρούχα;

Τι αλήθεια συμβαίνει; Μόλις ντύσατε το μικρό σας, γυρίσατε το κεφάλι σας για ένα λεπτό και το επόμενο πράγμα που είδατε είναι ότι αυτό είναι γυμνό και πάλι!

Γιατί συμβαίνει αυτό:Υπάρχουν αρκετοί λόγοι, γιατί τα μικρά παιδία (συνήθως από δύο έως τεσσάρων ετών) αγαπούν να είναι γυμνά. Γιατί; Επειδή απλά αισθάνονται όμορφα. Επίσης, με αυτό τον τρόπο μας επιδεικνύουν με προκλητικό τρόπο μία καινούργια τους ικανότητα, το γδύσιμο. Βγάζοντας τα ρούχα τους είναι επίσης ένας τρόπος για να δείξουν πως έχουν τον έλεγχο και να δοκιμάσουν τα όρια τους. Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο σε αυτή την ηλικία, αν δεν το έχετε είδη παρατηρήσει! Βγάζοντας λοιπόν τα ρούχα που μόλις του έχετε φορέσει, ο μικρός επαναστάτης, σας στέλνει μήνυμα : «Μπορείς ίσως να με ντύσεις Μαμά, αλλά δεν μπορείς να με αναγκάσεις να μείνω ντυμένος»!

Τι πρέπει να ξέρετε: Όπως πολλές άλλες συμπεριφορές, έτσι και αυτή μία μέρα θα γίνει μακρινή ανάμνηση, εκτός από τις αξιολάτρευτες φωτογραφίες που έχετε στο ψυγείο σας. Σκεφτείτε πως θα αισθάνεται όταν τις δει έφηβος πια!

Τι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτό: Όσο περισσότερο εκνευρίζεστε και αναστατώνεστε, τόσο περισσότερο αυτό θα θέλει να βγάλει τα ρούχα της.

Έτσι, δείξτε υπομονή και δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές:

Πείτε ναι, μερικές φορές.

Όταν η θερμοκρασία και οι συνθήκες το επιτρέπουν, αφήστε το παιδί σας γυμνό αν το θέλει. Όταν πρέπει να ντυθεί και να μείνει ντυμένο, εξηγήστε του ότι όλοι οι άνθρωποι φορούν τα ρούχα τους έξω από το σπίτι ή όταν περιμένουν επισκέψεις, γιατί το σώμα είναι κάτι μόνο για εμάς. Αν επιμένει να βγάζει τα ρούχα του εκτός σπιτιού, προσπαθήστε να του φοράτε ρούχα που είναι πιο δύσκολο να τα βγάλει μόνο του. Όπως πουκάμισο με μικρά κουμπιά, φόρμες, παντελόνι με ζώνη.

Μην αντιδράτε υπερβολικά ή ακόμη μην αντιδράσετε καθόλου.

Αν αντιδράσετε με πανικό ή τιμωρήσετε το παιδάκι σας, θα το αφήσετε να καταλάβει ότι το σώμα του είναι κάτι που πρέπει να ντρέπεται. Και αν γελάσετε θα σκεφτεί: «Ωραία να ένας τρόπος για να τραβήξω την προσοχή» και θα πρέπει να περιμένετε και άλλες τέτοιες παραστάσεις γδυσίματος!

Σκεφτείτε ευκαιρίες για πρακτική.

Δώστε στο παιδί σας μία κούκλα ή ένα λούτρινο ζωάκι με ρουχαλάκια που μπαίνουν και βγαίνουν εύκολα. Και αφήστε το να το ντύσει και να το γδύσει όσες φορές θέλει. Βοηθήστε το στο ντύσιμο που είναι πάντα πιο δύσκολο.

Μην απελπίζεστε και μη νευριάσετε. Ίσως και εσείς να έχετε περάσει από αυτή την επιθυμία να βγάζετε τα ρούχα σας.

Μήπως να ρωτούσατε την μητέρα σας;