Γονιμότητα - Υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα υπάρχει όταν εμφανίζονται προβλήματα κατά την διάρκεια της σύλληψης. Πιο συγκεκριμένα μιλάμε για διάγνωση υπογονιμότητας αν το ζευγάρι μετά από 12 μήνες "ελεύθερο σεξ" (2-3 φορές την εβδομάδα την περίοδο των γόνιμων ημερών της γυναίκας) αποτυγχάνει στην επίτευξη εγκυμοσύνης. Επίσης έχουμε διάγνωση υπογονιμότητας μετά από 6 συνεχείς αποβολές.

Ο όρος  υπογονιμότητα αφορά άντρες και γυναίκες. Ως πρώτη εξέταση συνιστάται η εκτίμηση της γονιμότητας του άντρα (εξέταση σπέρματος: αριθμός, κινητικότητα, μορφολογία των σπερματοζωαρίων), πριν από την διεξαγωγή οποιασδήποτε εξέτασης στη γυναίκα. 

Βασικός παράγοντας που επηρεάζει τη γονιμότητα αντρών και γυναικών είναι ο τρόπος ζωής. Στρες, κακή διατροφή, αλκοόλ, τσιγάρο κατανάλωση φαρμάκων είναι οι βασικότεροι αρνητικοί, για την εγκυμοσύνη, παράγοντες, που προκαλούν ορμονικές διαταραχές και επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος στους άντρες και την ωορρηξία στις γυναίκες . Υπάρχουν φυσικά και τραυματισμοί, ασθένειες όπως η παρωτίτιδα (μαγουλάδες), αφροδισιακά νοσήματα και μολύνσεις που προκαλούν αναπαραγωγικές διαταραχές.

Η παραγωγή σπέρματος επίσης επηρεάζεται από την αύξηση της θερμοκρασίας των όρχεων, που προκαλείται από μεγάλης διάρκειας ζεστά μπάνια, πολύωρη καθιστική εργασία.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι, στο 1/3 των ζευγαριών τα οποία έχουν διαγνωστεί με υπογονιμότητα, τα αίτια δεν μπορούν να εξηγηθούν από την μοντέρνα ιατρική κι έτσι η θεραπεία της υπογονιμότητας μέσω φαρμάκων είναι συχνά αναποτελεσματική. Αν μετά την ιατρική εξέταση δεν έχουν εντοπιστεί φυσιολογικά/δομικά προβλήματα συνήθως συνιστάται αλλαγή του τρόπου ζωής.

Η εναλλακτική ιατρική αντιμετωπίζει την υπογονιμότητα ως μια διαταραχή της ισορροπίας του ανθρώπινου οργανισμού. Π.χ. η ποιότητα του σπέρματος είναι μία ένδειξη της ανισορροπίας του οργανισμού και είναι κάτι που πρέπει να λυθεί άμεσα και αποτελεσματικά. Στόχος πρέπει να είναι η εύρεση της αιτίας της διαταραχής, η οποία μπορεί να πηγάζει και από ψυχολογικά προβλήματα (συνήθως στρες που προκύπτει από την πίεση να μείνεις έγκυος) . Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ιστορικό κάθε ανθρώπου συνιστώνται ορισμένα βότανα και ροφήματα (Κόκκινο τριφύλλι, Τσουκνίδα, Βατόμουρο κ.α.). τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στο να επανέλθει ο οργανισμός σε ισορροπία. Συχνά εφαρμόζεται και βελονισμός.  Θα πρέπει όμως να αναφέρουμε ότι όλες αυτές οι μέθοδοι για να είναι αποτελεσματικοί προϋποθέτουν την αλλαγή του τρόπου ζωής, με κύριες συνιστώσες τη μείωση του άγχους και την καλυτέρευση της διατροφή.