Γρήγοροι τρόποι για να σταματήσετε το ξέσπασμα του μικρού σας!

Γρήγοροι τρόποι για να σταματήσετε το ξέσπασμα του μικρού σας!

Τα μικρά παιδιά είναι διάσημα για τα ξεσπάσματα τους, έτσι ώστε όταν βλέπετε την «καταιγίδα» να πλησιάζει, είναι καλό να έχετε και εσείς κάποια «κόλπα» για να τη δαμάσετε!

Αυτά τα ξεσπάσματα, άδικα τις περισσότερες φορές, είναι συνηθισμένα σε μία οικογένεια που έχει ένα μικρό ενός, δύο ή τριών χρονών. Γιατί; Ελάτε στη θέση του μικρού σας.

Μπορεί πράγματι να είναι απογοητευτικό να μην είναι σε θέση να πει τι ακριβώς θέλει ή τι εννοεί. Και ενώ υπάρχουν δεκάδες λόγοι για τους οποίους το μικρό σας μπορεί να «χτυπιέται» στο πάτωμα, μερικοί από αυτούς διορθώνονται εύκολα. Για παράδειγμα, αν πεινάει δώστε του ένα σνακ, αν είναι κουρασμένο βάλτε το να πάρει ένα υπνάκο. Αλλά, αν απλά «νευρίασε» δείτε μερικές συμβουλές για να το ηρεμήσετε:

Αστειευτείτε

Βλέπετε ότι αγριεύουν τα πράγματα; Γρήγορα, κάντε κάτι ανόητο! Δεν κάθετε να του αλλάξετε πάνα; Βάλτε την καθαρή πάνα στο κεφάλι σας! Δεν θέλει να πιεί το γάλα του; Αρπάξτε μία μπανάνα και κάντε ότι τηλεφωνείτε! Είναι έξαλλο χωρίς λόγο; Πάρτε ένα βιβλίο και μπείτε κάτω από το τραπέζι! Που ακούστηκε να διαβάζει η μαμά κάτω από το τραπέζι!
Γιατί έχει αποτέλεσμα: Το γέλιο απελευθερώνει όλα τα είδη των χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά, ενώ συγχρόνως καταπνίγει όλα αυτά που προκαλούν άγχος. Τα κουτσούβελα βρίσκουν κάθε ξαφνικό και ασυνήθιστο ιδιαίτερα αστείο, έτσι ότι παράξενο εκτός ρουτίνας κάνετε θα του αποσπάσει την προσοχή του, θα γελάσει και θα ξεχάσει τα νεύρα του!

Ησυχία

Εάν αρχίσει να φωνάζει με όλη τη δύναμή του, αντί να του βάλετε και εσείς τις φωνές, αρχίστε να του ψιθυρίζετε (βέβαια αυτό θα λειτουργήσει μόνο αν σας κοιτάζει).
Γιατί έχει αποτέλεσμα: Μόλις καταλάβει ότι μιλάτε, μάλλον θα ησυχάσει για να καταλάβει τι λέτε και γιατί μιλάτε έτσι σιγά. Συνεχίστε να μιλάτε ήρεμα και πείτε του για παράδειγμα, μόλις ησυχάσεις θα σε βοηθήσω να βρούμε το παιχνίδι που ψάχνεις. Ή θα ήθελες να πάμε μία βόλτα; Όμως προσοχή! Μην χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο πολύ συχνά, γιατί το πανούργο μικρό σας θα αρχίσει να το εκμεταλλεύεται!

Δείξτε ψυχραιμία

Την επόμενη φορά που θα είστε πρόσωπο με πρόσωπο σε ένα ξέσπασμά του, προσπαθήστε να το αγνοήσετε και συνεχίστε με αυτό που κάνατε. Εφόσον δεν κάνει κάτι που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο, να πετάει τα παιχνίδια του ή να τρέξει στο δρόμο, η ψύχραιμη δική σας στάση είναι ότι το καλύτερο.
Γιατί έχει αποτέλεσμα: Όλο αυτό το δράμα, μπορεί απλά να είναι θέατρο. Μπορεί πράγματι να στενοχωρήθηκε για κάτι, αλλά ξέρει ότι αν κλαίει ή είναι στενοχωρημένο, θα έχει την προσοχή σας. Έτσι, ίσως το κάνει για να τραβήξει τον ενδιαφέρον σας. Μην το αγνοήσετε αν αισθανθείτε ότι είναι ιδιαίτερο ευαίσθητο ή αγχωμένο με κάτι, ίσως το καινούργιο αδελφάκι του να έχει όλη την προσοχή σας και αυτό να είναι η αιτία του κακού.

Ενεργήστε αυτόματα, σαν ρομπότ

Θέλετε 10 λεπτά ακόμη και το βραδινό φαγητό είναι έτοιμο. Όμως το μικρό σας θέλει οπωσδήποτε τώρα να φάει μπισκότο. Λέτε όχι, αυτό βέβαια επιμένει. Πρέπει σαν αυτόματο ρομπότ να λέτε όχι, όχι, όχι. Και να επαναλαμβάνετε τον κανόνα, ξανά και ξανά, ότι δεν τρώμε μπισκότο πριν το φαγητό.
Γιατί έχει αποτέλεσμα: Βασικά, το να λέτε το ίδιο πράγμα συνέχεια θα κουράσετε το παιδί σας και θα το εκνευρίσετε. Όμως όσο πιο συνεπής είστε, χωρίς να αλλάζετε τις λέξεις και όσο πιο ήρεμη, τόσο το καλύτερο. Κρατήστε τη φωνή σας και το πρόσωπό σας ουδέτερο. Αυτό θα καταλάβει ότι πράγματι το εννοείτε και ότι είναι αδύνατο να έχει ένα μπισκότο ή γλυκό πριν το δείπνο.

Παίξτε μαζί του

Μόλις καταλάβετε ότι αρχίζει να εκνευρίζεται, προσπαθήστε να το παρασύρετε σε κάποιο παιχνίδι. Δεν είναι ανάγκη να είναι κάτι περίπλοκο. Απλά να του αποσπάσετε την προσοχή και να τη στρέψετε σε κάτι διασκεδαστικό. Ιδίως αν είστε σε ένα δημόσιο χώρο, όπως το αεροδρόμιο, όπου η αναμονή μπορεί να είναι μεγάλη.
Γιατί έχει αποτέλεσμα: Παίζοντας ένα παιχνίδι έχει δύο αποτελέσματα. Πρώτα απ’ όλα του αποσπάτε διασκεδαστικά την προσοχή του. Θα ενθουσιαστεί να κάνει κάτι ευχάριστο με τη μαμά του. Και το δεύτερο καλό σημείο είναι ότι συχνά ένα ξέσπασμα είναι μια κραυγή για προσοχή γιατί το παιδάκι αισθάνεται κουρασμένο, βαριεστημένο ή θυμωμένο. Απλά προσέξτε. Ο συγχρονισμός είναι το παν. Αυτή η μέθοδος λειτουργεί καλύτερα, πριν αρχίσει να χάνει την ηρεμία του. Αν περιμένετε να βάλει τις φωνές, θα είναι πολύ δύσκολο να το ηρεμίσετε για να παίξει.

Αγκαλιάστε το

Πάρτε το στην αγκαλιά σας σταθερά αλλά απαλά.Γιατί έχει αποτέλεσμα: Όταν ένα απλό ξέσπασμα μεταμορφώνεται σε μία καταιγίδα, όσο και αν αυτό φαίνεται ανόητο, είναι δύσκολο να κάνετε κάτι, ακόμη και αν μείνετε ήρεμη και ψύχραιμη. Εάν είναι πολύ αναστατωμένο, δεν θα είναι σε θέση να σας ακούσει, έτσι αν αφεθείτε και οι δύο στην δύναμη του αγγίγματος μπορεί να το καθησυχάσετε. Η πιο αγαπημένη αγκαλιά απ’ όλες, η δικής σας, θα ηρεμήσει το τρελό πλασματάκι σας.

Τελικά, πολλές φορές, η θεραπεία μιας ζεστής αγκαλιάς, είναι ο καλύτερος τρόπος για να δαμάσει η μητέρα το ξέσπασμα του μικρού παιδιού. Και αυτό θα κάνει και την ίδια να νιώσει καλύτερα, γιατί θα εξαφανίσει γρήγορα το θυμό και την απογοήτευσή της.