H παραδοσιακή οικογένεια

H παραδοσιακή οικογένεια

Πριν από λίγο καιρό με πλησίασε κάποιος Σύλλογος Γονέων ρωτώντας με πως θα πρέπει να παρουσιάσουν τα μέλη του το θέμα της οικογένειας στα παιδιά τους. Όλοι τους ήταν χωρισμένοι ή μονογονεικοί γονείς και καθότι πλέον γιορτάζεται η μέρα της οικογένειας ήθελαν να ξέρουν πώς να διαχειριστούν το όλο θέμα.

 

Έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω για την επονομαζόμενη παραδοσιακή οικογένεια.

Οι πιο πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουν τι είναι η παραδοσιακή οικογένεια. Νομίζουν ότι είναι η οικογένεια ενός ετεροφυλόφιλου ζευγαριού με παιδιά τα οποία είναι τα βιολογικά παιδιά τους.

Αυτό  είναι η μοντέρνα οικογένεια και όχι η παραδοσιακή οικογένεια και είναι συνταγή «τρέλας» από βιολογικής απόψεως με την έννοια ότι δεν ευνοεί ιδιαίτερα τις πιθανότητες επιβίωσης των γονιδίων μας.

Θα ήθελα να σας πω τι είναι η οικογένεια ενός κυνηγού.

Είναι μια μεγάλη οικογένεια με 20-30 άτομα, με δυνατές γυναίκες όπου δούλευαν 20 ώρες την ημέρα αλλά όπου και αν δούλευαν οι συνθήκες ήταν καλές για τα παιδιά και είχαν ταυτόχρονα απεριόριστη φροντίδα από ξαδέρφες, θειες, νταντάδες για τα μικρά τους.  Κάποιοι άνδρες κυνηγοί μετέδιδαν το σπέρμα τους προκαλώντας αναπαραγωγή. Όταν οι γυναίκες τους βοηθούσαν να κυνηγήσουν έφερναν πίσω πολύ περισσότερα και μεγαλύτερα θηράματα.

Κάτι άλλο που θα πρέπει να ξέρουμε είναι ότι το ανθρώπινο είδος, οι γυναίκες ,είναι το μόνο είδος στο πλανήτη που έχει εμμηνόπαυση. Μόνο σε 2 είδη φάλαινας  και σε εμάς τις γυναίκες συμβαίνει αυτό! Σκεφτείτε το! Γιατί η φύση θέλει της γυναίκες στο 1/3 της ζωής τους ενεργητικές, δοτικές, ικανές αλλά …μη γόνιμες? Μα φυσικά για να βοηθήσουν τις άλλες νεαρές γυναίκες να μεγαλώσουν τα μωρά τους. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος τριπλασιάζει σε μέγεθος τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Τα μωρά θέλουν πολύ φροντίδα, να τα κουβαλάμε, να τα ταΐζουμε ..

Έτσι όλες αυτές οι νεαρές γυναίκες που είχαν  νεαρές  γιαγιάδες να τους βοηθούν μπορούν να  επιβιώσουν καλυτέρα.

Στην πραγματικότητα η παραδοσιακή οικογένεια μπορεί να είναι…. οποιασδήποτε μορφής.

Μπορεί να είναι δυο γυναίκες ή δυο άνδρες που μεγαλώνουν ένα παιδί ,μπορεί να  είναι ένα γκρουπ ανθρώπων που μεγαλώνουν ένα  παιδί. Το πιο σημαντικό πράγμα στη ανατροφή ενός παιδιού είναι η σταθερότητα. Σταθεροί πάροχοι φροντίδας!

Εναλλασσόμενοι πάροχοι φροντίδας, η φιλενάδα του μπαμπά, ο φίλος της μαμάς, οι νταντάδες που αλλάζουν κάθε εβδομάδα δεν είναι καθόλου κατάλληλοι για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. Τα μικρά παιδιά αρχίζουν να αισθάνονται ανασφαλή και έχουν έντονο άγχος.

Επομένως συνεπείς, σταθερές πατρικές/μητρικές φιγούρες   είναι  πολύ σημαντικές.

Για τις μαμάδες που μεγαλώνετε μόνες τα παιδιά σας προσέξτε παρά πολύ τους συντρόφους  που βρίσκονται κοντά τους. Είτε είναι ο νόμιμος πατριός τους είτε ο νέος φίλος σας πρέπει να ξέρετε ότι μια από τις πιο επικίνδυνες καταστάσεις για ένα παιδί είναι να μεγαλώνει με έναν αρσενικό άτομο που δεν είναι ο βιολογικός γονιός  τους. Ένα τέτοιο παιδί έχει 8 φόρες μεγαλύτερες πιθανότητες στατιστικά να κακοποιηθεί ψυχολογικά, σωματικά, σεξουαλικά. Γι αυτό προσέξτε σε κάποιον εκθέτετε τα παιδιά σας!

Συνοψίζοντας αν έχετε μια μεγάλη οικογένεια με παππούδες, θειες, γιαγιάδες , αδέλφια, ξαδέλφια και γενικά υπάρχει μια πολυπληθής οικογένεια που δίνει φροντίδα και αγάπη τόσο το καλύτερο για τα παιδιά σας! Η φύση είναι σοφή  και η οικογένεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βιολογική μας διαιώνιση. Οι πρόγονοι μας κάτι θα έπρεπε να έκαναν καλά και κατάφεραν να επιβιώσουν έχοντας υγιή παιδιά παρά τις αντιξοότητες και την ανυπαρξία ιατρικών γνώσεων.

Σε ένα ευρύ οικογενειακό περιβάλλον τα παιδιά σας θα μεγαλώσουν πολύ καλύτερα από ότι θα μεγάλωναν σε μια οικογένεια  που πιστεύουμε σήμερα ότι είναι πατροπαράδοτα η ιδανική, δεχόμενα πολυάριθμα ερεθίσματα και πολύπλευρη φροντίδα!

Κατερίνα Μπούρα- Ψυχολόγος
ΒSc, MSc University of London.
Mέλος του Πανελλήνιου Ψυχολογικού Συλλόγου
6975657599
boura@otenet.gr