Χριστουγεννιάτικα δώρα για τα παιδιά, οικονομική κρίση για τους γονείς...

παιδί δώρα Χριστουγέννων και οικονομική κρίσηΗ περίοδος των Χριστουγέννων θεωρείται ως μία από τις πιο δαπανηρές εποχές του χρόνου, καθώς η καταναλωτική συμπεριφορά των γονέων είναι δεδομένη και αναπόφευκτη. Συχνά οι γονείς, όμως, δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν τις αυξημένες καταναλωτικές ανάγκες των παιδιών και υποκύπτουν στις μικρές ή μεγαλύτερες απαιτήσεις τους.

Στη σύγχρονη εποχή, οι ανάγκες της καθημερινότητας συχνά κρατούν τους γονείς εκτός γιορτινών αγορών, με αποτέλεσμα να επέρχεται ένα κλίμα δυσαρέσκειας και άρνησης από την πλευρά των παιδιών εντός σπιτιού.

 Ακολουθούν κάποιες συμβουλές, προκειμένου να σας βοηθήσουν να προσφέρετε στα παιδιά το γιορτινό κλίμα που χρειάζονται, περιορίζοντας παράλληλα τα έξοδα και φτιάχνοντας τον δικό σας σωστό… γιορτινό προϋπολογισμό.

1) Καταγράψτε όσο είδη μπορείτε να ανακαλέσετε στη μνήμη σας, τα οποία αγοράσατε την περίοδο των προηγούμενων Χριστουγέννων, υπολογίστε την αξία τους και αξιολογήστε τη χρήση τους. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε εικόνα των ειδών που ήταν όντως απαραίτητα και εκείνων που θα μπορούσατε να είχατε αποφύγει. Η διαδικασία αυτή θα σας βοηθήσει αρκετά στο να αποφύγετε νέα ατοπήματα τη φετινή σεζόν.

2) Συζητήστε με τα παιδιά για το νόημα των Χριστουγέννων, της προσφοράς και της ανταλλαγής των δώρων και προσπαθήστε να τους δώσετε να κατανοήσουν ότι η αξία της κίνησης έχει μεγαλύτερο ηθικό βάρος από με την ανταλλακτική αξία μιας αγοράς. Μιλήστε μαζί τους και βρείτε μια χρυσή τομή, εξηγώντας τους τη δυσκολία των αγορών που φέρει μαζί της μια οικονομική δυσχέρεια, χωρίς όμως να αποθαρρύνετε την προσμονή τους για ένα μικρότερο δώρο.

3) Αξιολογήστε τις ανάγκες των παιδιών, με βάση τον τρόπο ζωής τους την τρέχουσα περίοδο. Αν για παράδειγμα, το παιδί σας έχει ξεκινήσει ένα άθλημα ή είναι εγγεγραμμένο σε μια καλλιτεχνική ομάδα, προσανατολιστείτε προς την επιλογή μιας ανανέωσης συνδρομής ή της αγοράς ενός τμήματος από τη στολή του. Θα εκτιμήσει το δώρο και παράλληλα, θα αποτελέσει μια χρήσιμη και αξιοποιήσιμη κίνηση, την οποία πιθανόν να χρειαζόταν να την πραγματοποιήσετε έτσι κι αλλιώς.

4) Αποδεσμεύστε τον εαυτό σας από την «τελειότητα». Τα παιδιά συνήθως περιμένουν από εσάς να τους προσφέρετε το ακριβότερο δώρο, με βάση τις διαφημιστικές καμπάνιες που, την περίοδο των Χριστουγέννων, κατακλύζουν τους δέκτες. Η αδυναμία σας να τους παρέχετε αυτά τα είδη, δεν σας κατατάσσει σε χαμηλότερη κατηγορία. Η «τελειότητα» ενός δώρου έγκειται στην ανιδιοτελή προσφορά προς τα παιδιά και όχι στην οικονομική του αξία.

5) Προσπαθήστε να φτιάξετε μαζί με τα παιδιά ένα κλίμα δημιουργίας και συλλογικής προσπάθειας μέσα στο σπίτι. Το κάθε παιδί θα εκτιμήσει τον χρόνο που θα του διαθέσετε για την συναρμολόγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου, την παρασκευή των γιορτινών εδεσμάτων και την κατασκευή των δώρων. Ζωγραφίστε μαζί του, παίξτε με τα χρώματα και τις κορδέλες και χαρίστε του δημιουργικές ώρες, φτιάχνοντας τα δικά σας, μοναδικά στολίδια και παιχνίδια, τα οποία μπορείτε στο τέλος να τα μοιραστείτε μεταξύ σας.

6) Κάντε έρευνα αγοράς. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στο εμπόριο, οι οποίες θα σας διευκολύνουν στην αποπληρωμή της αγοράς τους. Ενημερωθείτε για τις προσφορές και τις λύσεις που μπορείτε να βρείτε στην αγορά και προσανατολιστείτε στην επιλογή εκείνου του δώρου, το οποίο αργότερα δεν θα επιβαρύνει σημαντικά τον οικονομικό σας προϋπολογισμό.

7) Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με τις επιλογές του φιλικού σας περιβάλλοντος. Κάθε οικογένεια έχει τον δικό της προϋπολογισμό για τις γιορτές και θέτει τα δικά της όρια. Μην επηρεάζεστε από την λίστα των φίλων και συγγενών και προσπαθήστε να μένετε σταθεροί στις επιλογές σας - χωρίς σημαντική απόκλιση από τις αποφάσεις που έχετε ήδη λάβει - προσφέροντας την καλύτερη δυνατή λύση στο παιδί, με βάση τις δικές σας οικονομικές δυνατότητες.

8) Δώστε εναλλακτικές λύσεις στα παιδιά. Κανονίστε συναντήσεις στο σπίτι, αντί για τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα και αντικαταστήστε ένα ταξίδι με μια επίσκεψη σε έναν οργανωμένο παιδότοπο ή στον ζωολογικό κήπο. Η χαρά του παιχνιδιού και η διασκέδαση για τα παιδιά συχνά κρύβεται στην έκπληξη και το «περιτύλιγμα» και όχι στην ίδια την αξία του προσφερόμενου δώρου.

Η προσφορά ενός δώρου από τους γονείς στο παιδί είναι μια ανεκτίμητη αξία, η οποία δεν πρέπει να μετράται με οικονομικούς όρους, καθώς επίσης, συχνά αποτελεί μια κίνηση στιγμιαία, την οποία το παιδί μεγαλώνοντας, εκτιμά με τον δικό του τρόπο και την κατατάσσει μέσα του ως κίνηση και όχι ως επένδυση.

Οι γιορτές είναι μια ευκαιρία να επικοινωνήσετε με το παιδί, να κατανοήσετε τις βαθύτερες, και όχι τις παροδικές, ανάγκες του και να μετατρέψετε αυτά τα Χριστούγεννα, σε μια ξεχωριστή εμπειρία!

Καλές γιορτές!