Χρυσοί κανόνες για τις διατροφικές συνήθειες του μικρού σας

Χρυσοί κανόνες για τις διατροφικές συνήθειες του μικρού σας

Το μωράκι σας έγινε πλέον παιδάκι. Ένα αξιαγάπητο μικρό που τρέχει όλη μέρα, σκαρφαλώνει, ανακαλύπτει τον κόσμο, συγχρόνως δε και την ανεξαρτησία του λέγοντας πολλά όχι!

Φυσικά προτιμά να τρέχει, να παίζει και να ασχολείται με ότι άλλο αγαπά, παρά να μείνει καθισμένο στο καρεκλάκι του να φάει. Και αν αυτό το κατορθώσετε, τότε πρέπει να το πείσετε να φάει αυτό που του έχετε σερβίρει. Και αν μοιάζει με τα περισσότερα παιδάκια της ηλικίας του θα είναι πολύ επιλεκτικό σχετικά με το τι θα φάει.

Όμως παρόλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα, είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσετε να του μαθαίνετε ότι περισσότερο μπορείτε για την υγιεινή διατροφή. Και αυτό γιατί τα πρότυπα που αναπτύσσει σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι τα ίδια στην ενήλικη ζωή του.

Αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε.

Ετοιμάζετε υγιεινά γεύματα και σνακ

Έχετε μία θαυμάσια ευκαιρία να το βοηθήσετε να μάθει να αγαπάει τα θρεπτικά τρόφιμα και να περιορίσετε αυτά που είναι πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη, χοληστερόλη και νάτριο. Τι πρέπει να μαγειρεύετε; Άπαχο μοσχαρίσιο κρέας, πουλερικά, ψάρι, γαλακτοκομικά με μειωμένα λιπαρά, λαχανικά και φρούτα, ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Μην ανησυχείτε αν δεν τρώει κάτι από όλα αυτά κάθε ημέρα, απλά προσέξτε να είναι ισορροπημένη σε γενικές γραμμές η διατροφή του.

Ακολουθήστε το ρυθμό του παιδιού

Αν και ο μπαμπάς και η μαμά ξέρουν καλύτερα, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι τα παιδιά ξέρουν πολύ καλά πότε πρέπει να τρώνε και πότε όχι. Μερικές ημέρες μπορεί να θέλει να φάει τα πάντα, και άλλες φαίνεται ότι κάνει απεργία πείνας.

Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Και θα κάνετε στο παιδί σας μεγάλη χάρη αν δεν το πιέζετε να φάει όταν δεν πεινάει. Άλλωστε ένα σημαντικό μέρος της διδασκαλίας του για την υγιεινή διατροφή είναι να το βοηθήσετε να αναγνωρίζει πότε πεινάει και πότε αισθάνεται χορτάτο.

Τα παιδιά που τα πιέζουμε να φάνε άλλη μία μπουκιά, τα οδηγούμε να αγνοούν τα σημάδια του σώματος και πολύ εύκολα καταλήγουν να είναι αργότερα παχύσαρκα άτομα. Έτσι θα εξακολουθήσετε βέβαια να δίνετε στο παιδί τακτικά γεύματα, αλλά αν πει όχι αφήστε το. Θα του δώσετε κάτι αργότερα.

Βάλτε λιγότερη ποσότητα στο πιάτο του, αν συνεχώς δεν τελειώνει το φαγητό του. Και πείτε να σας ζητήσει και άλλο αν πεινάει.

Να είστε ένα καλό μοντέλο για το μικρό σας

Θέλουν να κάνουν ότι κάνετε εσείς. Έτσι αν σας βλέπει να τρώτε ψάρι και κοτόπουλο, δημητριακά ολικής άλεσης καθώς και άφθονα φρούτα και λαχανικά, να αποφεύγετε τα τηγανιτά και τα έτοιμα φαγητά, μάλλον θα ακολουθήσει τα βήματά σας.

Χαλάστε τη σειρά

Δώστε του γαλοπούλα και τυρί το πρωί και δημητριακά το βράδυ. Δεν πειράζει καθόλου. Εφ’ όσον είναι θρεπτικά τρόφιμα δεν έχει σημασία η σειρά που τα τρώει. Φτιάξτε του τηγανίτες ολικής αλέσεως με φρούτα για το μεσημέρι και ένα σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα το πρωί. Η αλλαγή στο φαγητό του θα το ξαφνιάσει και θα ενθουσιαστεί.

Συνεχίζετε να του δίνετε καινούργια τρόφιμα

Όμως μην απογοητευτείτε αν σας πει όχι. Μπορεί απλά να σημαίνει όχι τώρα. Αν αρνηθεί να δοκιμάσει κάτι καινούργιο εσείς προσπαθήστε ξανά και ξανά.

Επιμείνετε στο οικογενειακό γεύμα

Είναι ένας πολύ καλός τρόπος, για να διδάξετε στο παιδί, ότι το γεύμα είναι κάτι πολύ περισσότερο από τρόφιμα, είναι η στιγμή να κλείσουμε την τηλεόραση, να αφήσουμε το Nintendo ή το tablet και να βρεθούμε με την οικογένεια μας και τους φίλους μας. Έρευνες έδειξαν ότι τα παιδιά που έτρωγαν τακτικά με την οικογένεια τους, δεν προτίμησαν αργότερα το πρόχειρο φαγητό. Και αν είναι δύσκολο λόγω υποχρεώσεων να κάθεστε στο τραπέζι όλοι μαζί, προσπαθήστε να το εφαρμόσετε το Σαββατοκύριακο.

Αφήστε το παιδί να διαλέξει

Τα μικρά, όπως άλλωστε και οι μεγάλοι, θέλουν να μπορούν να διαλέξουν αυτό που τους αρέσει περισσότερο. Ρωτήστε το τι θα ήθελε για πρωινό, μεταξύ δύο σωστών επιλογών. Έτσι του δίνετε την ευκαιρία να πει τη γνώμη του, χωρίς να του κάνετε κακό.

Καθαρίστε τα ντουλάπια και το ψυγείο σας

Αν δεν έχετε στο σπίτι τσιπς, μπισκότα, γλυκά, ζαχαρούχα δημητριακά και ζαχαρούχα ποτά, είναι μάλλον αδύνατο για το παιδί να φάει ή να πιεί κάτι που δεν θέλετε. Δεν θα ζητάει γλυκά αν ξέρει ότι δεν υπάρχουν στο σπίτι. Και εδώ βέβαια μην υπερβάλετε. Θα πρέπει να φάει, γλυκό, παγωτό, σοκολάτα και τσιπς, αλλά όχι πολύ συχνά.

Μην μαγειρεύετε μόνο για το παιδί

Ασφαλώς και θέλετε να του φτιάξετε αυτά που αγαπάει, αλλά προσπαθήστε στο γεύμα της οικογένειας να έχετε και κάτι γι’ αυτό. Για παράδειγμα μακαρόνια με ντομάτα για το μικρό και κοτόπουλο με λαχανικά για τους υπόλοιπους. Πείτε του να δοκιμάσει λίγο από το φαγητό των μεγάλων!

Προσέξτε τη ποσότητα των υγρών (γάλα και χυμό)

Εάν πίνει πολύ γάλα και αρκετούς χυμούς την ημέρα, δεν θα μπορεί να φάει κάτι άλλο, γιατί θα είναι χορτάτο. Περιορίστε την ποσότητα των χυμών, και αραιώστε τους με λίγο νερό, αυτό θα μειώσει τις θερμίδες και τη ζάχαρη που περιέχουν.

Μην ανησυχείτε αν θέλει να τρώει μόνο ένα πράγμα

Είναι κάτι που θα περάσει γρήγορα, χωρίς να του κάνει κακό. Μην έχετε άγχος και συνεχίστε να του προσφέρετε τις τροφές που πρέπει να τρώει.

Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε το φαγητό ως ανταμοιβή, ή απόδειξη αγάπης

Όταν μαζεύει τα παιχνίδια του ή πήγε στο γιογιό του, αξίζει ένα μπράβο. Αλλά αν έχετε την συνήθεια να του προσφέρετε ένα κέρασμα κάθε φορά που κάνει κάτι σωστά είναι πολύ λάθος. Θα το οδηγήσετε να αναπτύξει μία νοσηρή συναισθηματική σχέση με τα τρόφιμα, η οποία αργότερα θα καταλήξει στη παχυσαρκία.

Ποτέ μην του δίνετε γλυκό όταν θέλετε να του εκφράσετε την αγάπη σας. Θα το οδηγήσετε σε λάθος συναισθήματα.

Όταν θέλετε να το ανταμείψετε ή να του δείξετε πόσο πολύ το αγαπάτε αγκαλιάστε το και φιλήστε το. Είναι εξαιρετικά πολύτιμο και χωρίς θερμίδες!