Η αντισύλληψη θα μπορούσε να επηρεάσει τη γονιμότητά σας;

Η αντισύλληψη θα μπορούσε να επηρεάσει τη γονιμότητά σας;

Σήμερα, τη στιγμή που η γυναίκα θα σκεφτεί να κάνει οικογένεια, πολύ πιθανόν, θα έχουν ήδη περάσει κάποια χρόνια 5, 10, ή και 20, που δεν ήθελε να μείνει έγκυος. Τώρα λοιπόν που είναι έτοιμη να γίνει μητέρα, μπορεί να σκεφτεί αν αυτή η χρόνια αντισύλληψη έχει επηρεάσει τη γονιμότητά της. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει πολλή μεγάλη παραπληροφόρηση για το ζήτημα αυτό. Και πολλές αντιφατικές απαντήσεις. Όμως οι επιστήμονες δηλώνουν ότι «εκτός από μερικές εξαιρέσεις, μόλις σταματήσει η γυναίκα την αντισύλληψη, πρέπει να είναι έτοιμη ότι θα μείνει έγκυος».

Μόλις σταματήσει η αντισύλληψη, ο οργανισμός θα γυρίσει πίσω στην προηγούμενη κατάστασή του όποια και αν ήταν αυτή. Και δεν επηρεάζεται καθόλου από τα αντισυλληπτικά. Για παράδειγμα, δεν έχει πλέον η γυναίκα την ίδια ηλικία όταν αρχίσει την προφύλαξη. Αν είσαστε τότε 20 ή 25 ετών και τώρα είστε 35 οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος στο πρώτο έτος της προσπάθειας έχουν μειωθεί. Επίσης μην ξεχνάτε ότι πολλά θέματα υγείας και τρόπου ζωής επηρεάζουν την γονιμότητα.

Ας δούμε μία περίληψη των διαφόρων αντισυλληπτικών και τι πρέπει να ξέρετε για τις επιπτώσεις στη γονιμότητα.

Μέθοδοι φραγμού (προφυλακτικό ή διάφραγμα)

Εάν χρησιμοποιούσατε προφυλακτικό ή διάφραγμα και σταματήσατε, η επιστροφή σας στην γονιμότητα είναι πολύ απλή. Επί πλέον το προφυλακτικό προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως χλαμύδια και τη βλεννόρροια που πολλές φορές οδηγούν σε στειρότητα. Ακόμη και με αυτές τις βασικές μεθόδους ελέγχου των γεννήσεων, οι γιατροί συμβουλεύουν να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας όταν αποφασίσετε ότι θέλετε μωράκι. Περίπου έξι μήνες πριν θα ήταν καλό να κάνετε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, να τον ενημερώσετε για τα εμβόλια, να αρχίσετε να παίρνετε ίσως κάποια συμπληρώματα βιταμινών και να συζητήσετε ότι άλλο πρόβλημα σας απασχολεί, όπως το κάπνισμα και η απώλεια βάρους, αν είναι απαραίτητο.

Το χάπι

Αν ζητήσετε τη γνώμη πέντε γυναικών που έχουν χρησιμοποιήσει το χάπι, μπορεί να έχετε πέντε διαφορετικές γνώμες! Μερικές γυναίκες ορκίζονται ότι το χάπι βοήθησε να γίνει ο κύκλος τους τακτικός και να μείνουν έγκυος πολύ γρήγορα. Άλλες πιστεύουν ότι όλες αυτές οι συνθετικές ορμόνες έχουν κάνει «μεγάλο κακό» στις ωοθήκες τους!

Μία γυναίκα 37 ετών δηλώνει ότι έμεινε έγκυος αμέσως μόλις σταμάτησε το χάπι. Και ότι ξαφνιάστηκε και σοκαρίστηκε από αυτό. Τις πήρε κάποιους μήνες για να προσαρμοστεί στην ιδέα της εγκυμοσύνης της, γιατί ήταν σίγουρη ότι αυτό θα συνέβαινε μετά από ένα χρόνο τουλάχιστον.

Άλλες πάλι ανησυχούν μήπως η παρατεταμένη χρήση του, μπορεί να βλάψει το έμβρυο, έτσι παύουν να το παίρνουν και προτιμούν το προφυλακτικό για αρκετούς μήνες. Πιστεύουν ότι έτσι θα «ξεπλύνουν» τον οργανισμό τους από το χάπι. Όμως όλες οι μελέτες μέχρι τώρα δεν δείχνουν κανένα απολύτως πρόβλημα αυξημένου κινδύνου γενετικών ανωμαλιών στα μωρά που οι μητέρες τους έπαιρναν το χάπι.

Επίσης δεν είναι αλήθεια ο ισχυρισμός ότι απαιτούνται αρκετοί μήνες για να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα η ωορρηξία, μετά τη διακοπή του χαπιού. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το 80% των γυναικών που σταμάτησαν το χάπι, έμειναν έγκυος μέσα σε ένα χρόνο. Οι περισσότερες περιπτώσεις αμηνόρροιας, δηλαδή σταματά η περίοδος μετά τη διακοπή του χαπιού, αποδίδετε σε άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το βάρος, ή άλλα φυσιολογικά αίτια.

Τα καλά νέα για το χάπι και την εγκυμοσύνη είναι ότι η αντισύλληψη από το στόμα, μπορεί πράγματι να δώσει μία ώθηση στη διατήρηση της γονιμότητας μειώνοντας τις πιθανότητες καρκίνου της μήτρας ή των ωοθηκών και παχέος εντέρου. Επίσης περιορίζει τις πιθανότητες εξωμήτριας κύησης.

Όμως μπορεί το χάπι να βοηθήσει τη γυναίκα να μείνει έγκυος; Όχι ακριβώς. Αλλά μερικές γυναίκες που έχουν ακανόνιστο κύκλο δηλώνουν ότι το χάπι τακτοποίησε τον κύκλο τους και τις βοήθησε πολύ. Βέβαια σε πολλές περιπτώσεις ο άστατος κύκλος διορθώνεται μόνος του μετά από κάποια χρόνια, ανεξάρτητα από το χάπι.

Μόλις αποφασίσετε να διακόψετε το χάπι, περιμένετε μέχρι να τελειώσει η περίοδός σας και μετά, προετοιμάστε τον εαυτό σας για την εγκυμοσύνη.

Πολλοί γιατροί συμβουλεύουν να χρησιμοποιήσετε προφυλακτικό για ένα ή δύο μήνες, αλλά αυτό είναι μόνο για να παρακολουθείτε τον κύκλο σας και να μπορέσουν πιο εύκολα να προβλέψουν την ημερομηνία σύλληψης και τοκετού.

Ενδομήτρια σπειράματα (αντισυλληπτικό σπιράλ)

Το ενδομήτριο αντισυλληπτικό σπείραμα (IUD) συνιστάται πλέον πάλι από τους γιατρούς. Τη δεκαετία του 80 υπήρχαν αναφορές που κατηγορούσαν το σπιράλ για φλεγμονές της πυέλου που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε στειρότητα. Όμως, τώρα οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν οφείλεται στο σπιράλ αλλά στους πολλούς ερωτικούς συντρόφους. Έτσι στις μονογαμικές σχέσεις ο κίνδυνος φλεγμονής είναι ελάχιστος, με μόνο μια ελαφρά αύξηση κινδύνου τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισαγωγή.

Όταν το σπιράλ αφαιρεθεί η επιστροφή στη γονιμότητα είναι αρκετά γρήγορη. Μετά την αφαίρεση λοιπόν του σπιράλ, επειδή δεν έχει επηρεαστεί η ωοθήκη, μετά από ένα κύκλο ή δύο η μήτρα ανακάμπτει, η επίδραση του σπιράλ έχει φύγει και η γονιμότητα επιστρέφει στα κανονικά της επίπεδα.

Τα αντισυλληπτικά σπιράλ είναι μικρές συσκευές από πλαστικό ή μεταλλικό υλικό (κλασσικό σπιράλ) ή περιέχουν μία ορμόνη την προγεστερόνη (σπιράλ Μirena).

Τοποθετούνται στο εσωτερικό της μήτρας και αποτρέπουν το γονιμοποιημένο ωάριο να εμφυτευτεί σε αυτή.

Στείρωση

Ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών και γυναικών καταφεύγουν στην στείρωση και μετά ένα ποσοστό μετανιώνει και σπεύδει στο γιατρό για να ανατρέψει την κατάσταση αυτή.

Όλοι οι γιατροί λένε κατηγορηματικά στους ασθενείς τους ότι δεν πρέπει ούτε να σκεφτούν την πιθανότητα αυτή, αν δεν είναι χίλια τα εκατό σίγουροι ότι δεν θα θελήσουν ποτέ να αποκτήσουν παιδάκι. Και πράγματι δεν εκτελούν αυτή την επέμβαση σε γυναίκες κάτω των 30 ετών. Και ενώ ο γιατρός τους έχει προειδοποιήσει ότι η στείρωση είναι μόνιμη, οι άνθρωποι παίρνουν διαζύγιο, ξαναπαντρεύονται ή απλά άλλαξαν γνώμη και θέλουν τώρα παιδάκι.

Για τις γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε απολίνωση σαλπίγγων, (δηλαδή ο χειρούργος κλείνει τις σάλπιγγες της γυναίκας έτσι ώστε τα ωάρια να μην μπορούν να κατέβουν και τα σπερματοζωάρια να ανέβουν),υπάρχει ένα ποσοστό περίπου 40 με 70% (ανάλογα με την ηλικία τους, το χρονικό διάστημα μεταξύ της στείρωσης και της αντιστροφή της και η μέθοδος της αρχικής χειρουργικής επέμβασης) για να κατορθώσουν να μείνουν έγκυος. Όμως οι γιατροί προειδοποιούν ότι τα επίπεδα γονιμότητας δεν θα είναι ποτέ πια όπως πριν και υπάρχει κίνδυνος έκτοπης κύησης.

Οι άνδρες που υποβλήθηκαν σε βαζεκτομή (απολίνωση των σπερματικών πόρων) δηλαδή απλά διακόπτεται η μεταφορά του σπέρματος από τους όρχεις στον προστάτη, είχαν πιο μεγάλο ποσοστό ανατροπής από τις γυναίκες, 85 έως 97% , να αποκτήσουν παιδάκι.

Μετά από στείρωση της γυναίκας ή του άνδρα σήμερα η εγκυμοσύνη μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αναστροφή, με εξωσωματική γονιμοποίηση. Το σπέρμα θα ανακτηθεί κατευθείαν από τους όρχεις, και τα ωάρια από τις ωοθήκες.

Τέλος, όποια αντισύλληψη και αν έχετε επιλέξει, το σημαντικό είναι να θυμάστε ότι μόλις την σταματήσετε, πρέπει να είστε έτοιμες για μία εγκυμοσύνη.

Πάρα πολλές γυναίκες έμειναν αμέσως έγκυος. Και πράγματι δεν μπορούσαν να το πιστέψουν.

Δεν θα ήταν θαυμάσιο να είναι πάντα τόσο εύκολο!!!