Η καλή πράξη των Χριστουγέννων (και όχι μόνο) - 8 ιδέες για τα παιδιά

Η καλή πράξη των Χριστουγέννων (και όχι μόνο) - 8 ιδέες για τα παιδιά

Ναι ξέρω… είναι λίγο εκνευριστικό όλοι να μεταμορφώνονται την περίοδο των γιορτών και να φορούν το «καλό» πρόσωπό τους και μετά πάλι να το ξεχνούν. Ακόμη κι έτσι όμως, για τα παιδιά τα μαθήματα και οι εμπειρίες που μπορεί να αποκομίσουν είναι πολύτιμα, ίσως και να διαμορφώσουν το χαρακτήρα τους.

Τα παιδιά που ξέρουν να δίνουν έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

letsfamily.gr

Τα οφέλη από την ενεργό προώθηση των φιλανθρωπικών παρορμήσεων των παιδιών είναι τεράστια. Αφενός, περιορίζεται το επαναλαμβανόμενο «θέλω» και «δώστο μου τώρα» που όλες οι μαμάδες ακούν διαρκώς.

Παράλληλα όμως, ενισχύεται η αυτοεκτίμηση των παιδιών, καθώς συνειδητοποιούν ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα γύρω τους, ότι οι ενέργειές τους έχουν σημασία.

Τα παιδιά συνειδητοποιούν επίσης ότι υπάρχει και μία πραγματικότητα πέρα από αυτή που ζουν. Βλέποντας συνομήλικους τους να ζουν με διαφορετικές συνθήκες, τα παιδιά…βγαίνουν απ’ τη γυάλα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Σας παραθέτουμε μερικές ιδέες για το πώς θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε τα φετινά Χριστούγεννα προς αυτό τον σκοπό, με την ισχυρή παρότρυνση - για όλους μας- να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ζητείστε από τα παιδιά να ξεχωρίσουν δώρα, βιβλία, ρούχα και παιχνίδια, σε καλή κατάσταση, που δεν τα χρειάζονται πια.

Πριν επιλέξετε κάτι για να το προσφέρετε, βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρό και σε καλή κατάσταση. Αναρωτηθείτε: Εσείς θα το φορούσατε/δίνατε στο δικό σας παιδί;

Εξηγήστε στα παιδιά ότι θα τα δώσουν σε παιδιά που δεν έχουν αρκετά ρούχα και παιχνίδια και τα έχουν ανάγκη. Μερικές επιλογές είναι το Αναρρωτήριο Πεντέλης (πρώην ΠΙΚΠΑ, http://www.kkppa.gr/), το Κέντρο Βρεφών Μητέρα (http://www.kvmhtera.gr), το Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, τα παιδικά χωριά SOS (http://www.sos-villages.gr), το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, το Χαμόγελο του Παιδιού, οι χώροι φιλοξενίας προσφύγων και πολλά ακόμη.

Ότι κι αν επιλέξετε, κατά την επίσκεψή σας στο χώρο, πρέπει να είστε προσεκτικοί ώστε τα παιδιά σας να καταλάβουν ότι τα παιδιά που επισκέπτεστε δεν είναι αξιοθέατα και πρέπει να τους φερόμαστε με σεβασμό και τρυφερότητα. Άλλωστε, το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά μας είναι ακριβώς αυτό: Η βοήθεια προς τον συνάνθρωπο δεν είναι οίκτος. Είναι αγάπη.

Βοηθήστε τους ηλικιωμένους της γειτονιάς. Όσο κι αν έχουμε αποξενωθεί στις πόλεις, όλοι γνωρίζουμε κάποιον ηλικιωμένο γείτονα. Με δική σας παρότρυνση τα παιδιά μπορούν να προσφερθούν να του καθαρίσουν το σπίτι, να του κάνουν τα ψώνια από το supermarket, να βγάλουν έξω τα σκουπίδια… και ό,τι άλλο μπορεί να ζητήσει.

Δημιουργούμε το δικό μας μπαζάρ. Τα παιδιά θα διασκεδάσουν αφάνταστα εάν συνεργαστούν με συμμαθητές και φίλους και φτιάξουν το δικό τους παζάρι. Ένας πάγκος στη γειτονιά ή ακόμη και στο σαλόνι του σπιτιού με χειροποίητα στολίδια, γλυκά και ό,τι άλλο μπορεί να φτιάξουν. Καλεσμένοι οικογενειακοί φίλοι και συγγενείς που σίγουρα θα σπεύσουν να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία. Και τα έσοδα θα έχει οριστεί εκ των προτέρων ότι θα διατεθούν για κάποιο καλό σκοπό.

Υιοθετούμε ένα αδέσποτο κατοικίδιο. Σε αυτό το σημείο βεβαίως, θα πρέπει να συμφωνούν και οι γονείς, που άλλωστε θα συγκατοικήσουν με το ευγενές τετράποδο. Είναι όμως, μεγάλο μάθημα ζωής για τα μικρά παιδιά να κατανοήσουν ότι δεν γίνεται να αγοράζουμε ζώα από pet shop, ενώ είναι τόσα τα ζώα που υποφέρουν.

Όταν θα αποφασίσετε να κάνετε το μεγάλο βήμα, πρέπει να εξηγήσετε ότι είναι μία απόφαση με πολλές ευθύνες (αν και σπανίως τηρούν τις υποσχέσεις τους πέρα των 4 μηνών).

Γίνετε ανάδοχος παιδιού με την Action Aid ή τη Unicef. Tο έργο που γίνεται είναι σημαντικό και το κόστος δεν είναι απαγορευτικό. Ειδικά για τα μοναχοπαίδια, η σχέση αναδοχής είναι μία μοναδική εμπειρία.

Εθελοντική εργασία για καλό σκοπό. Οι ιδέες είναι πολλές. Από το να καθαρίσετε το πάρκο της γειτονιάς ή να φυτέψετε δένδρα και λουλούδια, κατά το παράδειγμα των Atenistas, με γονεϊκή στήριξη και καθοδήγηση.

Στηρίξτε κάποιον που ξέρετε ότι κατά τη διάρκεια των γιορτών παλεύει με τη μοναξιά και τη μελαγχολία.

Ένα παιδικό χαμόγελο και μια ζεστή καλημέρα μπορούν να κάνουν θαύματα. Πόσο μάλλον αν συνοδεύονται από μία γλάστρα με λουλούδια, μερικά γλυκά ή μια χριστουγεννιάτικη κάρτα που τα παιδιά ζωγράφισαν μόνα τους.

Φτιάξτε κουλουράκια ή ζωγραφίστε χριστουγεννιάτικες κάρτες για όλους όσοι βοηθούν τα παιδιά καθημερινά.

Τη δασκάλα στο σχολείο, τον οδηγό του σχολικού, την σχολική τροχονόμο.
Φέτος, ας προσπαθήσουμε αυτή η διάθεση αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης να διατηρηθεί όλο τον χρόνο και όχι μόνο κατά την περίοδο των γιορτών.