Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πόσο αλκοόλ είναι αλήθεια επικίνδυνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Αλκοόλ και εγκυμοσύνη δεν πάνε μαζί. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι πιθανές επιβλαβείς επιδράσεις έχει ακόμη και η μικρή ποσότητα αλκοόλ στο μωρό σας.
Όλοι οι γιατροί συστήνουν σε εγκύους αλλά και σε γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν, να αποφύγουν τελείως το αλκοόλ.

Ποιες επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει το αλκοόλ για το μωρό μου;

Όταν πίνετε, το αλκοόλ ταξιδεύει μέσω του αίματος, διαπερνά τον πλακούντα και φθάνει το μωρό, το οποίο διασπά το αλκοόλ πιο αργά από ότι εσείς και έτσι καταλήγει να έχει υψηλότερα επίπεδα οινοπνεύματος στο αίμα από ότι εσείς.

Το ποτό θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη του μωρού σας με πολλούς τρόπους. Αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής ακόμη και θνησιγένειας. Ένα μόλις ποτό την ημέρα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να αποκτήσετε ένα μωρό με χαμηλό βάρος, αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα με τη μάθηση, την ομιλία, τη συγκέντρωση και την υπερκινητικότητα.

Έρευνες έδειξαν ότι οι μέλλουσες μητέρες που έπιναν ένα μόλις ποτό την εβδομάδα, αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτές που δεν έπιναν καθόλου.

To «Eμβρυικό αλκοολικό σύνδρομο» (FAS) είναι ο όρος που οι ειδικοί χρησιμοποιούν για να περιγράψουν το εύρος των προβλημάτων που σχετίζονται με την έκθεση στο αλκοόλ πριν από τη γέννηση. Το πιο σοβαρό αποτέλεσμα είναι το εμβρυικό αλκοολικό σύνδρομο (FAS) μία δια βίου κατάσταση που χαρακτηρίζεται από κακή ανάπτυξη (στη μήτρα και μετά τη γέννηση ή και τα δύο), ανώμαλα χαρακτηριστικά προσώπου και βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Βρέφη με FAS μπορούν επίσης να έχουν ασυνήθιστα μικρά κεφάλια και εγκεφάλους, καρδιά αλλά και ανατομικές ανωμαλίες. Η βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος μπορεί να περιλαμβάνει νοητική υστέρηση, καθυστερήσεις στην σωματική ανάπτυξη, την όραση, προβλήματα ακοής, καθώς και μία ποικιλία από προβλήματα συμπεριφοράς.

Η συχνή κατανάλωση (επτά ή και περισσότερα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των λικέρ,του κρασιού και της μπύρα), αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο το μωρό σας να υποφέρει από το εμβρυικό σύνδρομο αλκοόλης. Τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουν και τα μωρά που οι μητέρες τους πίνουν λιγότερο. Η έκθεση του εμβρύου στο αλκοόλ, ακόμη και αν δεν εκδηλώσουν το FAS, θα τα κάνει να γεννηθούν με ορισμένες γενετικές ανωμαλίες και ίσως αργότερα παρουσιάσουν μία σειρά από ψυχικά ή σωματικά προβλήματα ή και προβλήματα συμπεριφοράς.

Ζητήστε βοήθεια

Εάν έχετε σοβαρό πρόβλημα αλκοολισμού ή απλά δεν μπορείτε να αντισταθείτε σε ένα ή δύο ποτά, είναι απαραίτητο να ζητήσετε βοήθεια και υποστήριξη όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μιλήστε με το γιατρό σας ή απευθυνθείτε σε κάποια ομάδα βοήθειας εξαρτημένων ατόμων από το ποτό.

Τι πρέπει να ξέρουμε για τα μη αλκοολούχα ποτά;

Ο όρος αυτός είναι λίγο παραπλανητικός όταν πρόκειται για την μπύρα και το κρασί. Όλα περιέχουν λίγο αλκοόλ, συνήθως λιγότερο από 0,5%.

Ποτά με την ένδειξη «μη αλκοολούχα» μπορεί να περιέχουν ίχνη οινοπνεύματος, ενώ αυτά με την ένδειξη «χωρίς αλκοόλ» δεν περιέχουν. Όμως, έχει διαπιστωθεί ότι αυτό δεν είναι πάντα σίγουρο. Υπάρχουν ενδείξεις οινοπνεύματος ακόμη και σε ποτά με ένδειξη «χωρίς αλκοόλ».

Τι μπορεί να συμβεί αν έπινα λίγο, πριν καταλάβω ότι είμαι έγκυος;

Εάν ήπιατε ένα ή δύο ποτήρια πριν από την ημερομηνία που περιμένατε την περίοδο σας, μην πανικοβάλλεστε. Είναι απίθανο να έχετε βλάψει το μωρό σας. Το πιο σημαντικό πράγμα αυτή τη στιγμή είναι να είστε όσο πιο υγιής μπορείτε και από τώρα και στο εξής να βάλετε στόχο να μην πιείτε ούτε μία γουλιά αλκοόλ σε όλη την εγκυμοσύνη σας.

Δεν νομίζετε ότι το αξίζει το μωρό σας;