Η σημασία των δημητριακών στη διατροφή των παιδιών

παιδί σωστό πρωινό με δημητριακάΠολλοί γονείς ανησυχούν για τη διατροφή των παιδιών τους και επιθυμούν να θέσουν γερά θεμέλια για τη σωστή ανάπτυξή τους. Η βάση για μια ισορροπημένη διατροφή για παιδιά είναι το πρωινό.

Το πρωινό γεύμα εκτός του ότι προσφέρει ενέργεια στο παιδί, το εξοπλίζει με πολύ σημαντικά θρεπτικά στοιχεία, ώστε να έχει ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Τα περισσότερα παιδιά προτιμούν το γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως για να ξεκινήσουν την ημέρα τους.

Αυτή η επιλογή είναι πολύ σωστή, αφού τα δημητριακά και το γάλα εμπλουτίζουν τον οργανισμό του παιδιού με ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνη C. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τα ανθρώπινα οστά, πόσο μάλλον όταν το άτομο βρίσκεται σε νεαρή ηλικία και τα οστά του διαμορφώνονται ακόμα. Ο σίδηρος από την άλλη είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η βιταμίνη C βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου. Τα δημητριακά επομένως είναι μια γρήγορη, εύκολη και υγιεινή λύση για πρωινό. 

 
Τα πολύ μικρά παιδιά αρχίζουν να τρώνε σταδιακά στερεές τροφές μετά τους έξι μήνες της ζωής τους. Η καλύτερη τροφή για τον εμπλουτισμό της διατροφής τους είναι τα ενισχυμένα με σίδηρο δημητριακά. Τα δημητριακά θα τους παρέχουν σίδηρο, ο οποίος είναι το πλέον απαραίτητο συστατικό στη διατροφή ενός τόσο μικρού παιδιού.
Οι γονείς δεν θα πρέπει να πιέσουν το παιδί τους. Ένα δημητριακό για την πρώτη φορά που θα δοκιμάσει είναι αρκετό. Με την πάροδο των ημερών η ποσότητα των δημητριακών σε κάθε γεύμα θα αυξάνεται. Βαθμιαία το παιδί θα καταφέρει να καταναλώνει δύο κουταλιές δημητριακά σε κάθε γεύμα. Σύντομα τα δημητριακά θα γίνουν ένα σημαντικό μέρος της διατροφής του.
Στην αρχή είναι φυσικό τα δημητριακά να είναι μουλιασμένα στο γάλα για να τα τρώει πιο εύκολα το παιδί. Σταδιακά θα είναι ικανό να τα μασάει. Ένα ακόμα προσόν των δημητριακών είναι το γεγονός ότι έχουν πολύ μικρό μέγεθος και έτσι αποκλείουν το ενδεχόμενο πνιγμού του παιδιού. Έτσι αφού το παιδί θα είναι εφοδιασμένο με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά του μητρικού ή κάποιου συσκευασμένου με τα χαρακτηριστικά του μητρικού γάλακτος και των δημητριακών, μπορεί να αρχίσει να τρώει πολτοποιημένα φρούτα και λαχανικά.
Οι γονείς θα πρέπει να αποφύγουν τα πολτοποιημένα κρέατα μέχρι το παιδί να είναι τουλάχιστον επτά ή οκτώ μηνών, λόγω της πολύ υψηλής περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες. Με το χτίσιμο λοιπόν μιας ισορροπημένης και πλούσιας διατροφής στη νεαρή ηλικία των παιδιών, οι γονείς θα καταφέρουν να δημιουργήσουν βάσεις για τις μετέπειτα διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους.
Τα δημητριακά είναι σημαντικό στοιχείο της διατροφής όλων των ατόμων είτε βρίσκονται σε πολύ νεαρή ηλικία είτε είναι ενήλικα. Έτσι για να είναι σωστή η διατροφή ενός παιδιού θα πρέπει να τρώει τουλάχιστον μια φορά την ημέρα δημητριακά. Ειδικά το πρωί, αφού τα ίδια μπορούν να τονώσουν τον ανθρώπινο οργανισμό και να ενισχύσουν τη συγκέντρωση. Συμφωνά με έρευνες το πρωινό κατέχει σημαντικό ρόλο στις επιδόσεις των μαθητών. Τα δημητριακά είναι μια σημαντική τροφή γιατί έχει τη δυνατότητα να συνδυάζεται άρτια και με άλλες θρεπτικές τροφές. Για παράδειγμα μπορεί ένα παιδί να προτιμήσει για πρωινό δημητριακά με γιαούρτι, με μέλι ή με φρούτα αντί για γάλα. Επίσης ορισμένες εταιρείες δημητριακών έχουν προωθήσει μικρές συσκευασίες δημητριακών, που λειτουργούν ως ένα νόστιμο και θρεπτικό σνακ. Σίγουρα ένα τέτοιο σνακ σε συνδυασμό και με ένα χυμό ή ένα γιαούρτι είναι πολύ προτιμότερο από τα προϊόντα που πωλούνται στις σχολικές καντίνες.
Συμπερασματικά το παιδί μπορεί να αρχίσει να τρώει δημητριακά μετά τους 6 μήνες της ζωής του και αφού φτάσει τους 9 μήνες θα είναι σε θέση να τα μασήσει. Τέλος με τα χρόνια καλό θα είναι να καλλιεργήσει διατροφικές συνήθειες που να εμπεριέχουν ένα σωστό και πλούσιο πρωινό με δημητριακά, που θα ακολουθήσει για όλη τη ζωή του.