Η σημασία του ασβεστίου για τα παιδιά

παιδί και ασβέστιοΤο γάλα και άλλα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο αποτελούν πάντα ένα σημαντικό κομμάτι της διατροφής για παιδιά. Το ασβέστιο άλλωστε είναι ένα βασικό στοιχείο για την οικοδόμηση ισχυρών, υγιών οστών. Tα περισσότερα παιδιά από 9 έως 18 ετών δεν λαμβάνουν 1.300 mg ασβεστίου την ημέρα, που είναι και η συνιστώμενη ποσότητα. Σε κάθε ηλικία, από τη βρεφική ηλικία έως την εφηβεία, το ασβέστιο είναι ένα θρεπτικό συστατικό που τα παιδιά δεν πρέπει να παρακάμπτουν.

 

Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας το σώμα χρησιμοποιεί το ασβέστιο για τη δημιουργία γερών οστών. Αυτή η διαδικασία ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος της εφηβείας. Το ασβέστιο των οστών αρχίζει να μειώνεται στην αρχή της ενηλικίωσης.
 
Οι έφηβοι και ιδιαίτερα τα κορίτσια, των οποίων οι δίαιτες δεν παρέχουν τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες για την κατασκευή των οστών τους, διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Η οστεοπόρωση αυξάνει τον κίνδυνο των καταγμάτων, λόγω των εξασθενημένων οστών.
 
Τα μικρά παιδιά και τα μωρά που δεν προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D , η οποία βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση ραχίτιδας. Το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο και στη σύσπαση των μυών, τη μετάδοση μηνυμάτων μέσα από τα νεύρα και την απελευθέρωση των ορμονών.
 
Τα ιδανικά ποσοστά πρόσληψης ασβεστίου είναι τα εξής : Ένα μωρό από 1 έως 3 ετών θα πρέπει να λαμβάνει 700 mg ασβεστίου καθημερινά, ένα παιδί από 4 έως 8 ετών 1000 mg, ενώ τα παιδιά από 9 έως 18 ετών ορθό θα είναι να λαμβάνουν 1.300 mg την ημέρα. Συνεπώς θα πρέπει να βρει ο κάθε γονιός τρόπους ώστε τα παιδιά του να λαμβάνουν περισσότερο ασβέστιο.
 
Τα δημητριακά στο πρωινό γεύμα είναι ιδανικά, διότι είναι σημαντική η συμβολή τους στην πρόσληψη βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Οι άνθρωποι που προτιμούν τα δημητριακά κυρίως για πρωινό, αλλά και για άλλες ώρες της ημέρας έχουν 20% με 60% μεγαλύτερη πρόσληψη σιδήρου, βιταμινών Β και βιταμίνης D. Επιπλέον, τα παιδιά που τρώνε συχνά δημητριακά έχουν καλύτερα επίπεδα πρόσληψης των βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως το ασβέστιο, η βιταμίνη C, ο σίδηρος και το φυλλικό οξύ, αλλά και των βιταμινών Β1, Β3, Β5, Β6, Β9.
 
Τα δημητριακά για πρωινό είναι ένας πολύ καλός τρόπος να ενθαρρύνει κανείς το παιδί του να πίνει γάλα. Αν το παιδί δεν αναγκάζεται να καταναλώσει ένα σκέτο ποτήρι γάλα, αλλά τα αγαπημένα του δημητριακά με μέλι η σοκολάτα, θα είναι πιο θετικό. Τα δημητριακά πρωινού βοηθούν ακόμα περισσότερα καθώς είναι και τα ίδια πλούσια σε ασβέστιο. Επίσης τα δημητριακά μπορούν να συνδυαστούν με γιαούρτι και φρούτα. Το γιαούρτι επίσης προσφέρει ασβέστιο στο οργανισμό.
 
Συμπερασματικά το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τον οργανισμό, ειδικά όταν το άτομο είναι μικρό σε ηλικία. Αυτό συμβαίνει διότι το ασβέστιο ενισχύει τη δημιουργία των οστών όταν το άτομο είναι νέο. Η καλύτερη πηγή ασβεστίου είναι το γάλα. Αν το παιδί δεν πίνει γάλα, θα πρέπει οι γονείς του να το ενθαρρύνουν δελεάζοντάς το με δημητριακά.
 
Τέλος είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα δημητριακά όχι μόνο μπορεί να τα τρώει ένα παιδί μαζί με το γάλα του, αλλά συνίστανται από τους διατροφολόγους ως μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες .