Η σωστή στρατηγική της μητέρας για να τρώει, τουλάχιστον κάτι, το δύσκολο αγγελούδι της!

Η σωστή στρατηγική της μητέρας για να τρώει, τουλάχιστον κάτι, το δύσκολο αγγελούδι της!

Το δύσκολο στο φαγητό παιδάκι είναι πράγματι ένα μεγάλο πρόβλημα για τους γονείς. Κάθε μητέρα θέλει να προσφέρει ότι το καλύτερο στο παιδί της όσον αφορά στη υγιεινή διατροφή του, δίνοντας του με τον τρόπο αυτό, τις σωστές βάσεις για μία καλή ζωή.

Η ποικιλία στη διατροφή του μικρού παιδιού δεν έχει να κάνει μόνο με την υγεία του, είναι εξίσου σημαντικό για το ίδιο το παιδί να μεγαλώσει με «ανοιχτό» μυαλό για νέες εμπειρίες, ξεκινώντας με αυτές που φτάνουν στο πιάτο του.

Δείτε λοιπόν τι εφάρμοσε νεαρό ζευγάρι για να ενθαρρύνει και να παροτρύνει το μικρό τους να δοκιμάζει και να τρώει λίγα περισσότερα τρόφιμα.

Δεν είστε μάγειρας σε fast food κατάστημα

Την ώρα του φαγητού πείτε στο μικρό σας: «αυτό είναι σήμερα το φαγητό μας. Αν δεν σου αρέσει δεν πειράζει μην φας. Όμως να ξέρεις ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο». Βέβαια όταν ετοιμάζετε το φαγητό, μην ξεχάσετε να προσθέσετε και κάτι που του αρέσει. Όχι όλο νέες γεύσεις. Οι ειδικοί δηλώνουν ότι τα παιδιά δεν αρρωσταίνουν ή υποφέρουν αν αρνηθούν ένα γεύμα ή δύο, αλλά μερικές φορές οι γονείς ανησυχούν πάρα πολύ. Και δεν υπάρχει λόγος για μια τέτοια ανησυχία.

Μπορείτε να προσθέσετε κάτι διαφορετικό και νόστιμο

Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά έχουν λεπτή γεύση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρώνε συνέχεια το ίδιο φαγητό, όπως μακαρόνια με βούτυρο ακόμη και αν ζητούν μόνο αυτό. Στην πραγματικότητα αυτός είναι ένας λόγος για να τους δώσετε κάτι γευστικό. Θα παρατηρήσουν αμέσως τη διαφορά λόγω του ευαίσθητου ουρανίσκου τους. Ίσως νομίζετε ότι το σκόρδο ή η ελιά είναι βαριά τρόφιμα για τα παιδιά. Και όμως μία υποψία σκόρδου ή μία μικρή ποσότητα καλής ελιάς μπορεί να αλλάξει τη γεύση του πιάτου του. Ασφαλώς σύμφωνα με την ηλικία του.

Λαχανικά

Το όνειρο κάθε μητέρας, ένα από τα πρώτα όχι των περισσότερων παιδιών! Αυτή η ομάδα τροφίμων είναι από τις πιο υγιεινές για όλους, δίνοντας στον ανθρώπινο οργανισμό όλες σχεδόν τις θρεπτικές ουσίες που έχει ανάγκη. Μόλις όμως τα μικρά διαβολάκια καταλάβουν πόσο πολύ θέλετε να φάνε τα λαχανικά τους, αρνούνται δοκιμάζοντας τα όρια τους, και πιστεύοντας ότι θα κερδίζουν πάντα!

Έτσι λοιπόν και εσείς με πονηριά χρησιμοποιήστε συνταγές που ενσωματώνουν τα λαχανικά σε πεντανόστιμα πιάτα. Όπως για παράδειγμα μελιτζάνες με κρέας και ζυμαρικά, μπιζέλια με ρύζι και μικρά κομμάτια κολοκυθάκι με ντομάτα και βασιλικό και λίγο τυρί. Οι σάλτσες για μακαρόνια γίνονται πολύ νόστιμες με διάφορα λαχανικά.

Αν έχετε ένα βράδι λαχανικά για να συνοδεύσετε το κυρίως φαγητό σερβίρετε πρώτα αυτά, πολύ πιθανόν θα τα φάνε γιατί είναι πεινασμένα!

Προσπαθήστε να τρώτε το βράδυ μαζί

Έχουμε βέβαια όλοι ακούσει ότι τα παιδιά που το βράδι τρώνε με τους γονείς τους, κάνουν καλύτερη διατροφή, έχουν καλύτερο λεξιλόγιο, καλύτερους βαθμούς στο σχολείο κ.λπ. Βέβαια δεν πρέπει να αισθανόμαστε ενοχές αν αυτό δεν γίνεται κάθε μέρα. Όμως είναι καλό να το προσπαθήσουμε όσο μπορούμε. Το μικρό παιδί 3- 4 ετών δεν μπορεί να καθίσει στο τραπέζι περισσότερο από πέντε λεπτά και ένα τέταρτο είναι θαυμάσιο.

Λοιπόν για να εκτιμήσουν την ώρα του δείπνου με την οικογένεια, μπορείτε να τους πείτε, ότι μπορούν να σηκωθούν από το τραπέζι αφού τελειώσουν το φαγητό τους, αλλά να μην ενοχλούν. Μπορεί να παίζουν ήσυχα στο δωμάτιο τους. Συνήθως η αλήθεια είναι ότι θέλουν μόνο να τραβούν την προσοχή των γονέων και έτσι μάλλον θα μείνουν στο τραπέζι. Όταν τρώμε δεν βλέπουμε τηλεόραση.

Πρέπει να δοκιμάσετε μια μπουκιά

Και μόνο μία μπουκιά αν δείτε ότι το παιδί δοκίμασε και ενοχλήθηκε πολύ (αηδίασε). Όλοι θυμόμαστε τα παιδικά μας χρόνια που είμαστε αναγκασμένοι να φάμε κάτι που πραγματικά γύριζε το στομάχι μας ανάποδα. Πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε τη διαφορά του απλού πείσματος από την πραγματική αηδία που δείχνει το παιδί. Έτσι απλά φάτε μία μπουκιά για να διαπιστώσετε τι δεν πάει καλά.

Αν όλα αποτύχουν δοκιμάστε τη δωροδοκία και μην αισθανθείτε ενοχή

Σιγά – σιγά μεγαλώνοντας ίσως αρχίζουν να δοκιμάζουν και να τρώνε περισσότερες διαφορετικές τροφές. Όταν όμως αρχίσουν να σπρώχνουν το φαγητό στην άκρη του πιάτου τους, τρώγοντας μία μπουκιά κάθε μισή ώρα, δεν είναι όμως ούτε σκυθρωπά ή πεισματάρικα, μάλλον πρέπει να καταφύγετε στα ίδια κόλπα που χρησιμοποιούν οι γονείς εδώ και αιώνες:

  • Δεν έχει γλυκό αν δεν φας το φαγητό σου
  • Δοκίμασε λίγο από όλα, και στη συνέχεια μπορείς να φας μόνο ότι σου αρέσει περισσότερο
  • Και «βλέπω δεν τρως το κοτόπουλό σου, πειράζει αν το δώσω στον αδελφό σου ή στο κοριτσάκι του γείτονα»; Στο σημείο αυτό, μία ανεξήγητη ανταγωνιστική παρόρμηση θα λειτουργήσει απίθανα και μάλλον θα γυαλίσει το πιάτο του

Αφήστε χώρο για επιδόρπιο

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το παγωτό είναι από τις καλύτερες γεύσεις στον πλανήτη. Η ζωή έχει το μερίδιο της γλύκας και το οικογενειακό γεύμα πρέπει επίσης να το έχει.