Η τηλεόραση και το μικρό παιδί

Η τηλεόραση και το μικρό παιδί

Πόσο είναι πάρα πολύ;

Σύμφωνα με τις έρευνες, το 40% των μωρών ακόμη και τριών μηνών εκτίθενται στην τηλεόραση ή στο βίντεο κατά μέσο όρο 40 λεπτά την ημέρα, και στα δύο χρόνια τους το 90% των παιδιών ξοδεύουν περίπου 90 λεπτά την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση. Όμως οι επιστήμονες συνιστούν τα παιδάκια μέχρι τα δύο χρόνια τους να μην εκτίθενται σε οθόνες και γενικά όλα τα παιδιά δεν πρέπει να βλέπουν τηλεόραση περισσότερο από δύο ώρες την ημέρα. 

Οι παιδίατροι έχουν διαπιστώσει ότι η πρώιμη έκθεση σε οθόνες οδηγεί τα παιδιά σε μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα προσοχής, μειωμένη αναγνωστική κατανόηση και παχυσαρκία.
Καθώς όλο και περισσότεροι γονείς αντικαθιστούν τα βασικά παιχνίδια με εκπαιδευτικά βίντεο για τα παιδιά τους, οι ειδικοί εξετάζουν και αναλύουν τις επιπτώσεις αυτής της τακτικής στην ανάπτυξη ενός παιδιού.

Τι πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι γονείς.
Η τηλεόραση δεν είναι κάτι τρομερό. Ένα μεγάλο μέρος του τηλεοπτικού προγράμματος ειδικά για τα παιδιά, τα πιο μικρά και τα λίγο μεγαλύτερα, είναι ακίνδυνη διασκέδαση. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να προσέχετε. Να είστε πάντα ενήμεροι για το τι παρακολουθεί το παιδί. Είναι καλύτερα να μην υπάρχουν διαφημίσεις, ιδίως για τα μικρά παιδιά. Μιλήστε με το παιδί, η συζήτηση για όλα αυτά που βλέπει είναι ζωτικής σημασίας για την εκμάθησή του από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρακολουθεί. Εάν το παιδί είναι μεγαλύτερο, η συζήτηση μαζί του θα το βοηθήσει να ακούσει τη δική σας άποψη και να του εξηγήσετε ότι απορίες έχει. Προσπαθήστε να μην το αφήνετε να κοιμηθεί μπροστά στην τηλεόραση, γιατί μπορεί να εξαρτηθεί ο ύπνος του από αυτό.

Η τηλεόραση, όπως η εκπαίδευση.
Οι γονείς πιστεύουν, ότι παιχνίδια και προϊόντα που υπάρχουν σήμερα στην αγορά, είναι απαραίτητα για να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτυχθούν ή να γίνουν πιο έξυπνα και φοβούνται ότι αν δεν τα χρησιμοποιήσουν τα παιδιά θα μείνουν πίσω. Όμως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιο συγκεκριμένο παιχνίδι, βιβλίο ή βίντεο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του παιδιού. Ιδίως γιατί τα μωρά δεν μπορούν να μας πουν τι μαθαίνουν. Ωστόσο, κατάλληλα βίντεο μπορεί να βοηθήσουν, ειδικά όταν τα παρακολουθείτε μαζί με το παιδί. Και ασφαλώς δεν μπορούμε να αρνηθούμε τη βοήθεια ενός βιβλίου ή παιχνιδιού κατάλληλο πάντα για την ηλικία του, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων του μικρού παιδιού.

Προτιμήστε κάθε τι απλό.
Τα παιδιά μπορούν και μαθαίνουν πολύ καλά από τα απλά παιχνίδια, τα βιβλία και το πιο σημαντικό παίζοντας με άλλα παιδιά. Τα βρέφη μαθαίνουν καλύτερα από την εξερεύνηση και την ανακάλυψη, θα το κάνει με τα τουβλάκια τις κατσαρόλες ή τα τηγάνια σας τα οποία ενθαρρύνουν τη φαντασία του. Το πιο εκπαιδευτικό παιχνίδι για κάθε παιδί είναι, παίζοντας με απλά παιχνίδια και πολύ φαντασία.

Συμπέρασμα.
Οι εμπειρογνώμονες θα εξακολουθήσουν να συζητούν τα υπέρ και τα κατά της τηλεόρασης και των παιχνιδιών, και οι γονείς πάντα θα θέλουν να αγοράσουν εντυπωσιακά παιχνίδια και όλα τα πρόσφατα διαφημιζόμενα DVD για να προσφέρουν ότι το καλύτερο στα παιδιά τους.

Ωστόσο είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι υπάρχουν μερικά βασικά πράγματα που τα παιδιά χρειάζονται για να μάθουν και να αναπτυχθούν σωστά που δεν μπορούμε να αγοράσουμε.
Η στοργή και ο ποιοτικός χρόνος μαζί τους είναι πολύ σημαντικά για όλη τη ζωή ενός παιδιού, θα το βοηθήσει να αναπτύξει τις γλωσσικές και κοινωνικές δεξιότητες όσο τίποτε άλλο.