Ηλιακό έγκαυμα:πώς να το θεραπεύσετε στο σπίτι

Πόσο καιρό χρειάζεται για να θεραπευτεί το ηλιακό έγκαυμα.

Εάν είστε για πολύ χρόνο έξω στον ήλιο με το δέρμα σας απροστάτευτο μπορεί να πάθετε έγκαυμα το οποίο χρειάζεται πολύ χρόνο για να επουλωθεί. Συνήθως ένα ήπιο ηλιακό έγκαυμα μπορεί να διαρκέσει 3 έως 5 ημέρες, αλλά ένα μέτριο ή σοβαρό θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο.

Η θεραπεία του εγκαύματος από τον ήλιο εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Για παράδειγμα, η διάρκεια της έκθεσής σας στον ήλιο, η ώρα της ημέρας και ο τύπος του δέρματος σας.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι ακτίνες του ήλιου είναι πολύ ισχυρές και προκαλούν ήπιο έως σοβαρό έγκαυμα. Επίσης αφυδατώνει το δέρμα, οδηγεί σε πρόωρη γήρανση και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος.

Μερικά από τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος είναι το κόκκινο και επώδυνο δέρμα με φουσκάλες, ευαίσθητο στο άγγιγμα, προκαλεί φαγούρα και ξεφλουδίζει. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να πάθει το άτομο ηλίαση να έχει ρίγη, ναυτία και πονοκέφαλο.

Στη διάρκεια  της θεραπείας οποιουδήποτε είδους εγκαύματος του δέρματος, πρέπει να συνεχίσετε να την εφαρμόζετε ακόμη και όταν το δέρμα δεν είναι πια κόκκινο και επίπονο. Έτσι είστε σίγουροι ότι θα θεραπευτεί το συντομότερο δυνατό με λίγες παρενέργειες. Φυσικά συστατικά όπως αλόη βέρα, μέλι, πλιγούρι βρώμης και αιθέριο έλαιο αμαμελίδας, μπορούν να βοηθήσουν στην γρήγορη επούλωση και στην ανακούφιση από τον πόνο.

Πόσο διαρκεί το ηλιακό έγκαυμα.

Το έγκαυμα από τον ήλιο μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τους γιατρούς της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας είναι πολύ εύκολο να υποτιμήσετε το πόσο εύκολα και γρήγορα μπορεί να καείτε. Ένα δροσερό αεράκι ή η κολύμβηση θα κάνει το δέρμα να είναι δροσερό και έτσι δεν θα καταλάβετε ότι έχετε καεί.

Τα πρώτα σημάδια είναι το κοκκίνισμα του δέρματος που γίνεται ζεστό και επώδυνο στην αφή. Όμως οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες και σύμφωνα με τους επιστήμονες τα οδυνηρά συμπτώματα του εγκαύματος θα περάσουν μέσα σε 7 ημέρες.

Ήπιο ηλιακό έγκαυμα.

Είναι το πιο συνηθισμένο, χαρακτηρίζεται ως έγκαυμα πρώτου βαθμού και θα περάσει μέσα σε 3 έως 5 ημέρες.

Το δέρμα θα κοκκινήσει και μπορεί να είναι επώδυνο στην αφή. Στη διάρκεια του χρόνου επούλωσης μπορεί να αρχίσει να ξεφλουδίζει για να ανοίξει δρόμο για τα νέα κύτταρα του δέρματος.

Οι ειδικοί συστήνουν στη διάρκεια της επούλωσης να κάνουμε δροσερά ντους ή και να χρησιμοποιούμε δροσερές κομπρέσες. Επίσης είναι σημαντικό να διατηρούμε το δέρμα καλά ενυδατωμένο για να αποφύγουμε την αφυδάτωσή του.

Μέτριο ηλιακό έγκαυμα.

Εάν το δέρμα σας έχει εκτεθεί στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, το έγκαυμα είναι δευτέρου βαθμού και θα χρειαστούν περισσότερες ημέρες για να θεραπευτεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Επίσης σύμφωνα πάντα με τους γιατρούς πριν το έγκαυμα το δέρμα μάλλον θα διογκωθεί, θα είναι πολύ κόκκινο, και πιθανόν να αναπτύξει εξάνθημα. Για τις φουσκάλες πρέπει να χρησιμοποιήσετε την κατάλληλη φροντίδα και θεραπεία για μία περίπου εβδομάδα. Και αυτό για να προλάβετε κάποιες δευτερογενείς λοιμώξεις που θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη δυσφορία και πόνο.

Μην ξεχάσετε να κρατάτε το δέρμα καλά ενυδατωμένο.

Σοβαρό έγκαυμα.

Το σοβαρό ηλιακό έγκαυμα μπορεί να προκαλέσει πολλές επιπλοκές που θα διαρκέσουν πολύ, και μία η πιο σοβαρή είναι φυσικά ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του δέρματος αργότερα στη ζωή. Οι φουσκάλες θα είναι μεγαλύτερες και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να θεραπευτούν, το δέρμα θα είναι αφυδατωμένο και θα πονά.

Το σοβαρό ηλιακό έγκαυμα οδηγεί στην ηλίαση όπου μαζί με τα τυπικά συμπτώματα εμφανίζεται η ναυτία, ρίγη, γρήγορος καρδιακός παλμός, ζάλη και εξάντληση. Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητη η ιατρική βοήθεια.

Οι συνέπειες του σοβαρού ηλιακού εγκαύματος μπορεί να διαρκέσουν λίγες εβδομάδες, ενώ κάποιες δερματικές αντιδράσεις μπορεί να χρειαστούν και χρόνια.

Παράγοντες που επηρεάζουν πόσο καιρό χρειάζεται ένα έγκαυμα για να θεραπευτεί.

Ανάλογα με διάφορους παράγοντες όπως ο τύπος του δέρματος, και η ώρα της έκθεσης στον ήλιο.

Τύπος δέρματος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι άνθρωποι με ανοικτόχρωμη επιδερμίδα τείνουν να καίγονται πιο εύκολα και σπάνια μαυρίζουν. Αν έχετε ανοικτό δέρμα τότε πρέπει να είστε σίγουροι ότι φοράτε πάντα αντηλιακό SPF με υψηλό δείκτη προστασίας.

Ακόμη και αν έχετε πιο σκούρο δέρμα και μαυρίζετε εύκολα, είναι απαραίτητο να φοράτε πάντα αντηλιακό για να προστατεύσετε το δέρμα σας από μη αναστρέψιμη βλάβη που προκαλούν οι ακτίνες UV του ήλιου. Έτσι χρησιμοποιείτε αντηλιακό SPF 30+  με ευρύ φάσμα προστασίας από τις ακτίνες UVA και UVB.

Διάρκεια ηλιοθεραπείας.

Προφανώς όσο περισσότερο χρόνο περνάτε στον ήλιο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος του εγκαύματος.

Ώρα της ημέρας.

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι οι ακτίνες είναι ισχυρότερες μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ. Επομένως αποφύγετε τον ήλιο τις ώρες αυτές.

Χρησιμοποιείστε τον «κανόνα της σκιάς». Εάν η σκιά σας είναι μικρότερη από το ύψος σας, οι ακτίνες του ήλιου είναι πολύ ισχυρές.

Καιρός.

Ο καιρός είναι άλλος ένας παράγοντας που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του εγκαύματος. Ακόμη και σε συννεφιασμένες ημέρες οι επιβλαβείς ακτίνες UV εξακολουθούν να διαπερνούν τα σύννεφα. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι το χιόνι, η άμμος και το νερό αντανακλούν τις ακτίνες και μπορεί να προκαλέσουν μέτρια έως σοβαρά εγκαύματα ακόμη και σε σχετικά δροσερό καιρό.

Φυσικοί τρόποι για να θεραπεύσετε το έγκαυμα.

Αλόη.

Η Αλόη είναι ιδανική για το δέρμα και μία από τις καλύτερες θεραπείες για γρήγορη ανακούφιση από τον ήλιο. Περιέχει πολλές βιταμίνες και ένζυμα που βοηθούν στη φυσική αποκατάσταση της βλάβης του δέρματος και την πρόληψη των ουλών. Το τζελ από το φυτό είναι επίσης αντιφλεγμονώδες και βοηθά στη μείωση της ερυθρότητας, της φαγούρας, του πρηξίματος και του πόνου στο καμένο δέρμα.

Είναι αποτελεσματικό φάρμακο ακόμη και για το έγκαυμα τρίτου βαθμού. Σε κλινικές δοκιμές μείωσε τη φλεγμονή του δέρματος επίσης συμβάλλει στην αύξηση της σύνθεσης του κολλαγόνου, που επιταχύνει το χρόνο που χρειάζονται για να θεραπευθούν οι πληγές.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την αλόη:

Βγάλτε το τζελ από ένα φυτό αλόης βέρα ή αγοράστε το.

Εφαρμόστε απαλά στο δέρμα και αφήστε το μέχρι να στεγνώσει και να απορροφηθεί.

Επαναλάβετε αρκετές φορές στη διάρκεια της ημέρας για να ανακουφίσετε το ερυθρό δέρμα σας και να το κρατήσετε καλά ενυδατωμένο.

Συνεχίστε μέχρι να μην έχετε πλέον ερυθρότητα, φαγούρα, πόνο ή φουσκάλες.

Μέλι.

Το μέλι είναι ένα εκπληκτικό φυσικό φάρμακο για πολλές περιπτώσεις του δέρματος και προσφέρει την απαραίτητη ανακούφιση από το έγκαυμα. Περιέχει επίσης αντιβακτηριακές ιδιότητες που θα ενισχύσουν τον χρόνο επούλωσης και θα αποτρέψουν δευτερογενείς λοιμώξεις του δέρματος.

Το μέλι επιταχύνει την επούλωση πληγών και βοηθά την ανάπτυξη νέων κυττάρων του δέρματος. Η αντιοξειδωτική δράση του ενισχύει τη διαδικασία επούλωσης. Έτσι είνα πολύ πιο αποτελεσματικό από άλλες συμβατικές θεραπείες, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των γιατρών.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το μέλι:

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να απλώσετε ακατέργαστο οργανικό μέλι στο καμένο δέρμα. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε ένα μείγμα με:

Ίσες ποσότητες αλόης βέρα, ακατέργαστο μέλι και απλό γιαούρτι.

Απλώστε στο δέρμα και αφήστε το για 20 λεπτά.

Ξεπλύνετε με κρύο νερό και στεγνώστε το δέρμα σας απαλά.

Επαναλάβετε 2 φορές την ημέρα για να γλυτώσετε από το έγκαυμα πιο σύντομα.

Αμαμήλις.

Το φυτό αυτό περιέχει τανίνες που είναι μία φυσική ένωση με στυπτικές ιδιότητες, όπως επίσης αντιοξειδωτικά που θα επιταχύνουν την επούλωση.

Πώς να τη χρησιμοποιήσετε:

Βυθίστε ένα μπατονάκι στο αιθέριο έλαιο της αμαμελίδας.

Απλώστε απαλά στο καμένο δέρμα.

Αφήστε να στεγνώσει.

Επαναλάβετε 2 -3 φορές την ημέρα μέχρι να φύγει τελείως η ερυθρότητα.

Εάν είναι πολύ οδυνηρό να απλώνετε το έλαιο στο δέρμα, μπορείτε να μουσκέψετε μία γάζα και να την απλώσετε στο δέρμα.

Λάδι καρύδας.

Άλλο ένα εξαιρετικό φυσικό προϊόν για το έγκαυμα, βοηθά στην ενυδάτωση του αφυδατωμένου δέρματος και το βοηθά να διατηρεί την ελαστικότητά του. Περιέχει επίσης αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που ενισχύουν την υγεία του δέρματος.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε:

Πάρτε μία μικρή ποσότητα παρθένου ελαίου καρύδας και κάντε ένα απαλό μασάζ στο καμένο δέρμα.

Επαναλάβετε 2 – 3 φορές την ημέρα μέχρι να μην έχετε πλέον φουσκάλες, εξανθήματα ή άλλα συμπτώματα ηλιακού εγκαύματος.

Επίσης ένα πολύ καλό καταπραϋντικό μείγμα είναι το λάδι καρύδας και η αλόη.

Αγγούρια.

Τοποθετώντας μερικές φέτες δροσερό αγγούρι πάνω στο δέρμα που καίγεται από τον ήλιο ανακουφίζει πάρα πολύ.

Το αγγούρι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και δίνει υγρασία στο δέρμα. Η σάρκα του αγγουριού έχει αντιφλεγμονώδη επίδραση στη διόγκωση του δέματος και μειώνει τον ερεθισμό.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε:

Κόψτε ένα παγωμένο αγγούρι σε φέτες.

Τοποθετήστε το επάνω στο επώδυνο δέρμα και αντικαταστήστε τις φέτες όταν ζεσταθούν.

Επαναλάβετε τη διαδικασία το πρωί και το βράδυ για να ανακουφιστείτε και να επουλωθεί το δέρμα πιο γρήγορα.

Μην ξεχνάτε επίσης ότι το αγγούρι μειώνει το πρήξιμο γύρω από τα μάτια σας.

Πατάτες.

Άλλο ένα φυσικό και πολύ καλό προϊόν για τα εγκαύματα. Οι πατάτες περιέχουν φλαβονοειδή, βιταμίνες, τανίνες και αλκαλοειδή που βοηθούν στην αποκατάσταση της καλής υγείας του δέρματος.

Πώς να τη χρησιμοποιήσετε:

Τοποθετήστε λεπτές φέτες ακατέργαστης πατάτας στο έγκαυμα.

Αφήστε για 20 λεπτά και ξεπλύνετε με δροσερό νερό.

Επαναλάβετε 2 – 3 φορές την ημέρα για να επιταχύνετε το χρόνο που χρειάζεται για να θεραπευτεί το έγκαυμα.

Πλιγούρι βρώμης.

Είναι μία από τις παλαιότερες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τη μείωση της φλεγμονής από τον ήλιο. Καθαρίζει και ενυδατώνει το κατεστραμμένο δέρμα συγχρόνως δε λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδες.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε:

Κάντε μπάνιο βάζοντας πλιγούρι αν είναι μεγάλη η έκταση του εγκαύματος, διαφορετικά η κομπρέσα με πλιγούρι ανακουφίζει πάρα πολύ.

Βάλτε 2 φλιτζάνια βρώμης σε μία καθαρή κάλτσα.

Βάλτε την κάλτσα στη βρύση της μπανιέρας. Αφήστε το χλιαρό νερό να τρέξει μέσα από την κάλτσα.

Κάθε τόσο πιέστε την κάλτσα για να βγει περισσότερο υγρό.

Βυθιστείτε στο μπάνιο για 20 λεπτά.

Ένα άλλο επίσης μείγμα που βοηθά πολύ είναι ½ φλιτζάνι αλεύρι βρώμης, λίγο ακατέργαστο μέλι και λίγο κρύο γάλα. Απλώστε το μείγμα στο έγκαυμα αφήστε 20 λεπτά και ξεπλύνετε με δροσερό νερό. Επαναλάβετε δύο φορές την ημέρα έως ότου θεραπευτεί πλήρως το έγκαυμά σας.

Πώς να αποφύγετε το έγκαυμα.

Είναι φυσικά πολύ πιο εύκολο να αποφύγετε να καείτε από τον ήλιο. Δείτε τις συμβουλές των ειδικών, τις οποίες λίγο πολύ όλοι τις γνωρίζουμε:

Φορέστε σωστά ρούχα για να προστατεύσετε το δέρμα σας από τις επιβλαβείς ακτίνες UV.

Φοράτε πάντα καπέλο το οποίο προστατεύει το πρόσωπο και τα αυτιά σας.

Αποφύγετε τον ήλιο από τις 10 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ.

Να είστε προσεκτικοί κοντά στο νερό, την άμμο και το χιόνι επειδή η αντανάκλαση δυναμώνει τις ακτίνες του ήλιου.

Ακόμη και αν έχετε σκούρο δέρμα, φοράτε πάντα αντηλιακό με SPF 15 ή και περισσότερο.

Ανανεώνετε το αντηλιακό σας κάθε 2 ώρες.

Φοράτε πάντα γυαλιά ηλίου με υψηλή υπεριώδη προστασία.

Απλές συμβουλές για να χαρούμε το καλοκαίρι χωρίς προβλήματα.