Ηλικία και γονιμότητα: Εγκυμοσύνη στην ηλικία των 20

εγκυμοσύνη στα 20Ο χρόνος είναι με το μέρος σας εάν προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος όταν θα είστε 20 χρονών. Το σώμα σας είναι έτοιμο για αυτήν τη διαδικασία και μάλιστα με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Παρόλα αυτά, η εγκυμοσύνη σε οποιαδήποτε ηλικία συμβαίνει με τα ευδιάκριτα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Οι ειδικοί τονίζουν ότι μια μητέρα γύρω στα 20 μπορεί να δείξει στο παιδί της μια εικόνα της πραγματικότητας που να είναι πιο συμβατή με τη σύγχρονη εποχή.

Πλεονεκτήματα

Από καθαρά βιολογική άποψη, η δεκαετία του '20 είναι η καλύτερη δεκαετία για τη σύλληψη και τη γέννηση ενός μωρού: Οι ειδικοί λένε ότι τα υψηλότερα ποσοστά γονιμότητας η μέση γυναίκα τα έχει στην ηλικία των 24. Κάθε γυναίκα όταν γεννιέται έχει περίπου 1 εκατομμύριο ωάρια. Από τη στιγμή που θα φτάσει στην εφηβεία, τα αυγά της θα είναι κοντά στις 300.000 και μόνο γύρω στα 300 θα απελευθερωθούν από τις ωοθήκες κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής της ηλικίας.

Δεδομένου λοιπόν ότι οι άνθρωποι μεγαλώνουν, μαζί με το υπόλοιπο σώμα μιας γυναίκας γερνάνε και τα αυγά της και γίνονται λιγότερο βιώσιμα. Για το λόγο αυτό, τα αυγά των νεότερων γυναικών είναι λιγότερο πιθανό να έχουν γενετικές ανωμαλίες που οδηγούν σε σύνδρομο Down και άλλες γενετικές ανωμαλίες από αυτά των γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας.

Ο κίνδυνος αποβολής επίσης είναι πολύ χαμηλότερος: Ο κίνδυνος είναι 10 τοις εκατό για τις γυναίκες ηλικίας 20 με 24 έναντι 18 τοις εκατό για τις γυναίκες ηλικίας 35 έως 39, και 34 τοις εκατό για τις γυναίκες 40 έως 44.

Στη δεκαετία των '20 σας, είναι λιγότερο πιθανό να έχετε άλλα γυναικολογικά προβλήματα, όπως ινομυώματα ή ενδομητρίωση, η οποία πολλές φορές δημιουργείται σαν πρόβλημα με την πάροδο του καιρού. Επιπλέον επειδή είχατε πιθανώς λιγότερους ερωτικούς συντρόφους από ό, τι μια γυναίκα πιο προχωρημένης ηλικίας, είχατε λιγότερο πιθανή έκθεση σε σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα που μπορεί να εμποδίζουν τη γονιμότητα.

Η εγκυμοσύνη είναι συνήθως πιο εύκολη για τις γυναίκες στα 20 τους, δεδομένου ότι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο επιπλοκών, όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης, για την υγεία τους. Ακόμα, οι νεότερες γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να γεννήσουν πρόωρα ή με χαμηλό βάρος μωρά σε σχέση με τις γυναίκες άνω των 35 ετών. Κάτι ακόμα που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι η διαφορά της γονιμότητας στα είκοσι και λίγο πριν τα τριάντα είναι αμελητέα. Όταν γεννηθεί το μωρό, μια μητέρα 20 χρονών είναι ικανή και έχει τις αντοχές να ξυπνήσει με το μωρό μια και παραπάνω φορές τη νύχτα και να εξακολουθεί να είναι σε θέση να λειτουργήσει την επόμενη μέρα.

Τέλος, πέρα από το φυσικό πλεονεκτήματα, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να σκεφτεί κανείς πριν φέρει στον κόσμο ένα παιδί. Θα πρέπει να αναρωτηθείτε αν είστε έτοιμοι για αυτό το βήμα και αν θα μπορείτε να αντεπεξέλθετε.

Μειονεκτήματα

Όταν είστε στη δεκαετία των '20 σας, μπορεί να έχετε ως βασικό ενδιαφέρον την επαγγελματική σας σταδιοδρομία. Αν αποφασίσετε λοιπόν να κάνετε ένα μωρό τα πράγματα θα δυσκολέψουν. Και ενώ το να έχει κανείς ένα παιδί στην ηλικία των 20 μπορεί να είναι βιολογικά άρτιο, μπορεί να μην είναι τόσο οικονομικά.

Η απόκτηση ενός παιδιού μπορεί επίσης να είναι δύσκολη για τον γάμο ενός νεαρού ζευγαριού. Οι νέοι άνθρωποι συχνά δεν έχουν την εμπειρία ζωής να συνειδητοποιήσουν ότι η πρώιμη περίοδος της ζωής με ένα νέο μωρό είναι μόνο προσωρινή. Επιπλέον η μητέρα είναι πιθανό να αισθάνεται κατάθλιψη και ο πατέρας μπορεί να νιώθει εγκαταλελειμμένος από τη σύζυγό του. Ιδανικά, σε ένα ζευγάρι θα πρέπει να υποστηρίζει ο ένας τον άλλο μέσα από αυτή τη μετάβαση, αλλά πολλά ζευγάρια απομακρύνονται.

Ακόμα πολλά ζευγάρια στην ηλικία των 20 είναι απροετοίμαστα όσον αφορά τις θυσίες που θα πρέπει να κάνουν για το παιδί. Αυτό μπορεί να είναι λόγος για τον οποίο οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά με μητέρες μικρής ηλικίας είναι πιο επιρρεπή σε προβλήματα συμπεριφοράς από τα παιδιά των μεγαλύτερων σε ηλικία μαμάδων.

Πιθανότητες επιτυχίας σας

Στη δεκαετία των '20 σας, τα στατιστικά είναι με το μέρος σας. Έχετε πιθανότητες περίπου 25 τοις εκατό να μείνετε έγκυος σε ένα μόνο κύκλο της ωορρηξίας σας. Οι πιθανότητές σας να συλλάβετε μέσα σε ένα χρόνο προσπάθειας είναι περίπου 98 τοις εκατό στις αρχές των '20 σας και 84 τοις εκατό μέχρι τα 30. Μόνο το 7 τοις εκατό των εικοσάχρονων γυναικών αγωνίζονται με τη στειρότητα ενώ τα δύο τρίτα των γυναικών άνω των 40 ετών έχουν προβλήματα υπογονιμότητας. Μια εικοσάχρονη γυναίκα έχει μόνο 6 τοις εκατό πιθανότητες να παραμείνει χωρίς παιδιά, ενώ οι πιθανότητες μιας σαραντάρας είναι 64 τοις εκατό. Επίσης μια γυναίκα 20 χρονών έχει μια στις 1295 πιθανότητα να γεννήσει ένα παιδί με σύνδρομο Down, ενώ μια γυναίκα στα 30 μια στις 759.

Τι να κάνετε αν θέλετε να μείνετε έγκυος

Για να δώσετε στον εαυτό σας την καλύτερη ευκαιρία για μια φυσιολογική εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό, πρέπει να γνωρίζετε μερικά σημαντικά βήματα πριν από τη σύλληψη. Αν δεν μείνετε έγκυος αμέσως, απλά χαλαρώστε και συνεχίστε να προσπαθείτε. Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας συμβουλεύσει να περιμένετε μέχρι να έχετε συχνές σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις για ένα χρόνο πριν από την παραπομπή σας σε έναν ειδικό γονιμότητας.