Ιστορίες που τις είπε ο Πόλεμος

polemos

Συγγραφέας: Μαρία Αγγελίδου,
Εικονογράφηση:Ίρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις Μεταίχμιο

«Ο πόλεμος, παρόλο που τον κατηγορούν ότι είναι άδικος, σκληρός πολύ, και το χειρότερο ψεύτης, ξέρει να λέει ιστορίες που μερικές φορές είναι καλύτερες και απ’ τα παραμύθια» 

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Μπορεί το μάθημα της ιστορίας να είναι διασκεδαστικό;

Πολλές φορές, όχι μόνο τα παιδιά αλλά κι εμείς οι γονείς δυσανασχετούμε λέγοντας  «μα πώς να θυμάσαι τόσα ονόματα; Τόσες χρονολογίες»;

Θα έπρεπε κανείς να διαβάζει ιστορία βγάζοντας από το μυαλό του την αποστήθιση. Να διαβάζει  για τη χαρά της ανάγνωσης. Η γνώση θα έρθει αβίαστα να συναντήσει τον αναγνώστη που απολαμβάνει, που μπαίνει  στην περιπέτεια-στη δράση .

Γιατί η ιστορία, δεν είναι μόνο μάθημα! Είναι ένα μαγευτικό ταξίδι στον χρόνο και μια βασική εμπειρία πολύτιμης γνώσης.

Όταν έπεσε στα χέρια μας το βιβλίο «ιστορίες που της είπε ο πόλεμος» βρεθήκαμε να διαβάζουμε για τη μάχη του Μαραθώνα, για τη μάχη στις Θερμοπύλες , για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και για τη μάχη στα Γαυγάμηλα με τα μάτια ορθάνοιχτα και με τη σκέψη στο «και μετά; και μετά;»…
Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο μιας σειράς «ιστορικών παραμυθιών».
 Γραμμένο απλά αλλά όχι απλοϊκά,  περιγράφει την ιστορία ανθρώπινα, άμεσα, με ζωντάνια χωρίς το ίχνος της αγωνίας του διδακτισμού που συνήθως υπάρχει στα σχολικά εγχειρίδια. Στα σχολικά βιβλία πολλές φορές, συμπτύσσονται  ονόματα, χρονολογίες, γεγονότα, χωρίς  εύκολη-κατανοητή ροή για τα παιδιά.

Η εξαιρετική εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή δένει απόλυτα με το κείμενο και το περιεχόμενο του.

 Στην Δ δημοτικού, στο πρόγραμμα του ελληνικού σχολείου, μια ενότητα καταπιάνεται με τους  περσικούς πολέμους. Μέχρι τότε πόσα παιδιά έχουν «συναντήσει»  τον Ξέρξη, τον Δαρείο, τον Θεμιστοκλή, τον Αλέξανδρο τον Μακεδόνα; Στο βιβλίο περιγράφονται με ακρίβεια τα γεγονότα, αλλά και η ανθρώπινη υπόσταση των ηρώων μέσα από τα μάτια του ίδιου του πρωταγωνιστή. Του πολέμου.

Ένα βιβλίο για μικρούς, αλλά και μεγάλους που θέλουν να μοιραστούν με τα παιδιά  το ταξίδι της γνώσης, που χάρη σε τέτοια βιβλία είναι πράγματι  υπέροχο.

Σελίδες: 88
Ημ.έκδοσης23/05/2012

Π.Σ-Τ.

Σημ. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, τον προσεχή Νοέμβριο, πρόκειται να κυκλοφορήσει το δεύτερο βιβλίο της σειράς ιστορικών παραμυθιών  με τίτλο «Ιστορίες που της είπε η θάλασσα» και στη συνέχεια οι «ιστορίες που τις είπε ο δρόμος» καθώς και σε ανανεωμένη επανέκδοση οι «ιστορίες που τις είπε η πέτρα» (είχε κυκλοφορήσει στο παρελθόν σπό τις εκδόσεις Αερόστατο).