Κακή συμπεριφορά του μικρού παιδιού προς εσάς

Κακή συμπεριφορά του μικρού παιδιού προς εσάς

Μήπως το παιδάκι σας κρατά όλη την κακή συμπεριφορά του για το σπίτι; Μην απελπίζεστε. Υπάρχουν τρόποι για να περιορίσετε αυτή «τη μόνο για σας» άσχημη συμπεριφορά και να αξιοποιήσετε όλα τα ευγενικά πρότυπα συμπεριφοράς που ξέρετε ότι είναι σε θέση να παρουσιάσει το μικρό διαβολάκι σας.

Είναι τόσο κοινό, είναι σχεδόν κλισέ: το μικρό σας είναι ένα αγγελούδι στην παιδική χαρά, στον παιδικό σταθμό, στο νηπιαγωγείο και στο σπίτι των παππούδων του, αλλά στο σπίτι σας είναι ένας γκρινιάρης και φωνακλάς τύραννος. Δεν τσακώνεται με κανένα παρά μόνο με σας. Τι σημαίνει αυτό; Είναι βέβαια περίεργο, αλλά ο λόγος που φέρεται έτσι είναι επειδή σας αγαπά πολύ. (Τι τρόπος βέβαια για να δείξει την αγάπη του)! Νιώθει απόλυτη ασφάλεια με τη στοργή σας, έτσι ξεσπάει όταν είστε εκεί. Όσο και αν αυτό ακούγεται τρυφερό ή παρήγορο, είναι δύσκολο να αντιμετωπίσετε την γκρίνια του, το κλάμα και το θυμό του. Πως λοιπόν μπορείτε να κρατήσετε την ψυχραιμία σας ενώ παράλληλα θα βοηθήσετε το παιδί να μάθει ότι σας αξίζει η ίδια καλή μεταχείριση που δείχνει στους άλλους;

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο παιδί

Ακριβώς επειδή μπορείτε να περάσετε περισσότερο χρόνο με το παιδί σας από οποιονδήποτε άλλον, αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι του δίνετε αμέριστη προσοχή. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να εστιάζει την προσοχή του κάθε στιγμή, αλλά μερικές φορές, επειδή ακριβώς περνάτε με το παιδί πολλές ώρες την ημέρα, και οι δύο συνηθίζετε τη ρουτίνα αυτή και έτσι καταλήγετε να έχετε ποσοτικό χρόνο μαζί και όχι ποιοτικό. Αν λοιπόν διαπιστώσει ότι δεν τραβά την προσοχή σας όταν είναι φρόνιμο, τότε αρχίζει να κάνει τρέλες γιατί είναι σίγουρο ότι θα το προσέξετε αμέσως! Έτσι όταν μπορείτε, διαβάζετε παραμύθια, μιλάτε στη διάρκεια του γεύματος ή απλά παίξτε μαζί του. Μην τρέξετε να κάνετε μια δουλειά, όταν αυτό ζωγραφίζει, καθίστε λίγα λεπτά μαζί του και ζωγραφίστε και εσείς κάτι.

Προνοήστε ευκαιρίες για να ξεφεύγει

Είναι δύσκολο για το μικρό παιδί να είναι μακριά σας για παράδειγμα στο σχολείο, έτσι μόλις σας συναντά ξεσπά. Έχει κουρασθεί να είναι καλό παιδί, και από την δική του πλευρά η κακή συμπεριφορά σε ένα ασφαλές περιβάλλον είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεσπάσει. Αν παρατηρήσετε κακή συμπεριφορά σε συγκεκριμένους χρόνους, για παράδειγμα μετά το πρωινό που περνά με τη γιαγιά του, αλλάξτε λίγο τη ρουτίνα της ημέρας. Αν θέλει να τρέξει σταματήστε για λίγο στην παιδική χαρά πριν πάτε σπίτι. Αν θέλει να είναι ήρεμο, καθήστε ήσυχα και διαβάστε του ένα παραμύθι ή ακούστε το αγαπημένο του CD.

Εξηγήστε πως αισθάνεστε

Τα μικρά παιδιά μπορεί να μην έχουν και την μεγαλύτερη κατανόηση, αλλά είναι σε θέση να καταλάβουν όταν έχουν κάνει κάτι κακό, αν τους το επισημάνουμε. Πείτε λοιπόν καθαρά στο παιδί ότι σας στενοχωρεί πολύ όταν φωνάζει σε σας ή σας χτυπά. Μπορείτε να το ρωτήσετε πως θα αισθανόταν εκείνο αν εσείς του κάνατε το ίδιο, «η μαμά λυπήθηκε πολύ γιατί την έσπρωξες, θέλεις να σε σπρώξω και εγώ; δεν θα σου άρεσε, έτσι δεν είναι»;

Αναθέστε ορισμένα πράγματα στο γονέα που είναι πιο απασχολημένος

Συχνά, τον γονέα που το μικρό βλέπει λιγότερο, τον θεωρεί σαν το δάσκαλο ή κάποιο συγγενή και του φέρεται καλύτερα. Έτσι αν σας ταλαιπωρεί κάθε μέρα την ώρα του μπάνιου, κάντε ένα διάλειμμα και ας του κάνει μπάνιο ο μπαμπάς, ενώ εσείς απολαμβάνετε ένα ωραίο ποτήρι κρασί! Ο μπαμπάς θα δώσει μία τελείως διαφορετική όψη στο σαπούνισμα και το πιτσίλισμα που μάλλον θα «διαλύσει» την ώρα της μάχης στο μπάνιο και θα σώσει εσάς από την ταλαιπωρία.

Μην αφήνετε το παιδί να γλυτώσει!

Μπορεί να το αφήσετε λίγο χαλαρό όταν ξέρετε ότι είχε μία δύσκολη μέρα, αλλά φροντίστε να μην το αφήσετε να επωφεληθεί από εσάς. Αν το μικρό παιδί σας χτυπά, αγνοεί ότι του λέτε ή δείχνει οποιαδήποτε άλλη κακή συμπεριφορά, είναι η ώρα για πειθαρχία. Είναι σημαντικό να του δώσετε να καταλάβει ότι θα υπάρχουν συνέπειες για τις πράξεις του αυτές. Και ότι υπάρχουν όρια και κανόνες που δεν επιτρέπεται να περνά.