Καλοί τρόποι στο τραπέζι για το μικρό μας, της προσχολικής ηλικίας.

παιδί καλοί τρόποι στο τραπέζιΤο παιδάκι μας μεγάλωσε αρκετά, για να μπορεί πλέον να μάθει να έχει καλούς τρόπους στο τραπέζι, κατά τη διάρκεια του φαγητού. Πως μπορούμε, σαν γονείς, να το βοηθήσουμε σε αυτά τα καινούργια του καθήκοντα; Μία καλή αρχή είναι να καταλάβει ότι η ώρα του φαγητού είναι ευχάριστη και η καλή συμπεριφορά του, την κάνει πιο διασκεδαστική για όλους. Συζητήστε απλά μαζί του για την σημασία των καλών τρόπων και ενθαρρύνετε το μικρό σας να σκεφτεί τον εαυτό του σαν ένα ευγενικό άτομο. Θέστε απλούς στόχους που σιγά - σιγά θα του γίνουν συνήθεια. 

Τι μπορούμε να του διδάξουμε σε αυτή την ηλικία;

Ασφαλώς είναι πολύ μικρό ακόμα για να ξέρει πιο πιρούνι πρέπει να χρησιμοποιήσει αλλά μπορεί να μάθει ότι:

  • Πλένουμε τα χέρια πριν το φαγητό
  • Δεν υπάρχουν παιχνίδια στο τραπέζι
  • Δεν ρίχνουμε ή αρπάζουμε τρόφιμα
  • Δεν χτυπάμε τα σκεύη
  • Δεν φτύνουμε το φαγητό μας
  • Δεν φωνάζουμε ούτε τρέχουμε στο δωμάτιο όταν οι άλλοι τρώνε
  • Λέμε «ευχαριστώ» και «παρακαλώ»
  • Χρησιμοποιούμε τα μαχαιροπήρουνα και όχι τα δάκτυλά μας
  • Ζητάμε την άδεια να σηκωθούμε από το τραπέζι
  • Και αν είναι δυνατόν μπορεί να βοηθήσει και πάει τα πιάτα από το τραπέζι στη κουζίνα.

Τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά, που τους αρέσει να το «παίζουν» μεγάλοι, μπορούν να μάθουν να χρησιμοποιούν την πετσέτα για να μην λερωθούν και να σκουπίσουν το στόμα τους, να τρώνε μικρές μπουκιές και να μασάνε με το στόμα κλειστό! Επίσης να περιμένουν μέχρι να σερβιριστούν όλοι για να αρχίσουν να τρώνε και να σχολιάζουν όμορφα το φαγητό τους. Η ώρα του φαγητού είναι μια καλή ευκαιρία για το παιδί να εξασκήσει την δυνατότητα της επικοινωνίας. Γι’ αυτό προσπαθήστε να παίρνει μέρος στις συζητήσεις σας.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει αυτά τα μαθήματα;

Το παιδί θέλει να σας ευχαριστήσει και θέλει να σας μοιάζει. Έτσι ο καλύτερος τρόπος είναι να του δείξετε πως γίνεται αυτό. Δηλαδή, συζητάτε ήρεμα στο τραπέζι, μην τσακώνεστε, μην υψώνετε την φωνή σας, μην διαβάζετε ή βλέπετε τηλεόραση ή μιλάτε στο τηλέφωνο. Δείξτε του ότι η καλή συμπεριφορά δείχνει ότι σεβόμαστε τους άλλους στο τραπέζι.
Η συνέπεια θα βοηθήσει το παιδί, ώστε οι καλοί τρόποι να του γίνουν συνήθεια. Επαινέστε το όταν πρέπει, αλλά μην το παρακάνετε για να μην αισθάνεται ότι είναι το κέντρο της προσοχής την ώρα του φαγητού.

Τι πρέπει να κάνω όταν το παιδί μου συμπεριφέρεται απρεπώς στο τραπέζι;

Μερικοί γονείς βρίσκουν ότι είναι καλύτερο να αγνοήσουν τελείως την κακή συμπεριφορά. Αυτή η τακτική λειτουργεί πολλές φορές, γιατί το παιδί σταματά την αταξία επειδή δεν υπάρχει ανταπόκριση! Ενώ άλλοι γονείς βρίσκουν ότι είναι καλύτερο να βρουν τρόπους να αποθαρρύνουν την προβληματική συμπεριφορά του παιδιού. Εάν δεν λέει παρακαλώ, μην του δώσετε αυτό που ζήτησε. Επίσης πολλοί γονείς απλώς λένε στα παιδιά να φύγουν από το τραπέζι, όταν κάνουν πράγματα απαράδεκτα, εξηγώντας ότι η συμπεριφορά τους δεν είναι καλή. Εάν η ώρα του φαγητού είναι ευχάριστη, την επόμενη φορά θα το σκεφτεί πριν κάνει κάποια αταξία και φύγει από το τραπέζι.

Ποιοι είναι οι σωστοί κανόνες στο σημείο αυτό;

Κάθε οικογένεια έχει τους δικούς της κανόνες. Άλλη θέλει να είναι όλοι καλά ντυμένοι, άλλοι δεν τους πειράζει να καθίσουν στο τραπέζι με τις πυτζάμες, άλλη πάλι οικογένεια δεν θέλει τους αγκώνες ακουμπισμένους στο τραπέζι.
Έτσι λοιπόν η κάθε οικογένεια έχει τους δικούς της κανόνες καλής συμπεριφοράς. Προσπαθήστε να του μάθετε να λέει παρακαλώ και ευχαριστώ, να μασάει με το στόμα του κλειστό, πώς να χρησιμοποιεί τα μαχαιροπήρουνα και την πετσέτα του. Επίσης μην το υποχρεώνεται να τρώει περισσότερο από ότι μπορεί να φάει. Σερβίρετε μικρές ποσότητες συμπληρώστε αν θέλει και άλλο και σεβαστείτε την επιθυμία του να σταματήσει να τρώει.

Στην ηλικία αυτή, τα παιδιά δεν μπορούν να καθίσουν στο τραπέζι πολύ ώρα. Μπορείτε να του εξηγήσετε ότι μόλις τελειώσει το φαγητό του να ζητήσει ευγενικά αν θα μπορούσε να φύγει, εξηγώντας όμως ότι δεν είναι δυνατόν να πηγαινοέρχεται στο τραπέζι.

Τι γίνεται όμως με το εστιατόριο;

Θα βοηθήσει πολύ αν έχει μάθει να συμπεριφέρεται καλά στο σπίτι. Πριν φύγετε να του εξηγήσετε τι πρέπει να περιμένει, ότι θα είναι ωραίο το γεύμα αυτό εκτός σπιτιού και πείτε του ότι θα είναι και άλλοι άνθρωποι στο εστιατόριο που δεν θέλουν να ενοχληθούν.

Διαλέξτε ένα εστιατόριο που δεν είναι γεμάτο και ίσως είναι καλό να παραγγείλετε από πριν το φαγητό σας. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι ξεκούραστο και μην το μαλώσετε μπροστά στον κόσμο, αν δεν φέρεται καλά. Απλώς θυμίστε του ήρεμα τους καλούς τρόπους. Αν τώρα συμπεριφέρεται απρεπώς και ενοχλεί τους άλλους πελάτες φύγετε χωρίς φωνές και φασαρία. Εξηγήστε όμως ότι δεν μπορούσατε να μείνετε γιατί η συμπεριφορά του δεν ήταν αποδεκτή.

Αν έχετε κέφι, ετοιμάστε ένα όμορφο δείπνο στο σπίτι, με κεριά, καλό σερβίτσιο και τα καλά σας ρούχα! Αυτό θα το βοηθήσει να συνηθίσει την ατμόσφαιρα του εστιατορίου!

Και ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε, οι καλοί τρόποι και η ευγένεια μαθαίνονται στο σπίτι.