Κατανοώντας την κατάθλιψη στην εφηβεία (Μέρος Πρώτο)

Κατανοώντας την κατάθλιψη στην εφηβεία (Μέρος Πρώτο)

Η εφηβική κατάθλιψη δεν είναι απλά η κακή διάθεση και η περιστασιακή μελαγχολία. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής ενός παιδιού στην εφηβεία.

Μπορεί να οδηγήσει σε κατάχρηση φαρμάκων, ναρκωτικών και αλκοόλ, απέχθεια για τον ίδιο τον εαυτό τους, αυτό – ακρωτηριασμό, εγκυμοσύνη, βία, ακόμη και αυτοκτονία. Αλλά ο γονέας που ενδιαφέρεται, ο δάσκαλος ή ο φίλος, μπορούν να βοηθήσουν με πολλούς τρόπους. Μιλώντας για το πρόβλημα και προσφέροντας υποστήριξη μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τον έφηβο να ξεπεράσει την κατάθλιψη.

Κατανοώντας την εφηβική κατάθλιψη.

Υπάρχουν τόσες πολλές παρανοήσεις σχετικά με την κατάθλιψη του εφήβου, όσες και γενικά για τα εφηβικά χρόνια. Πράγματι τα χρόνια αυτά είναι σκληρά, αλλά τα περισσότερα παιδιά εξισορροπούν την αγωνία τους με καλούς φίλους, την επιτυχία στο σχολείο, ή σε άλλες δραστηριότητες και την ανάπτυξη ισχυρής αυτογνωσίας.

Περιστασιακά, πρέπει οι γονείς να περιμένουν, κακή διάθεση αλλά η κατάθλιψη είναι κάτι διαφορετικό. Μπορεί να καταστρέψει την ίδια την ουσία της προσωπικότητας του εφήβου, με αποτέλεσμα μία φοβερή αίσθηση θλίψης, απελπισίας ή θυμού.

Η αλήθεια είναι ότι η κατάθλιψη χτυπά τους εφήβους πολύ πιο συχνά από ότι νομίζουμε. Και παρόλο που είναι θεραπεύσιμη, οι ειδικοί λένε ότι μόνο ένας στους πέντε εφήβους έχουν βοήθεια.

Σε αντίθεση με τους ενήλικες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν βοήθεια από μόνοι τους, οι έφηβοι συνήθως πρέπει να βασιστούν στους γονείς, τους εκπαιδευτικούς ή άλλους ειδικούς για να αναγνωρίσουν την αγωνία τους και να τους δώσουν τη βοήθεια και την υποστήριξη που χρειάζονται.

Έτσι, όποιος έχει ένα έφηβο στη ζωή του, είναι σημαντικό να μάθει και να γνωρίσει τι είναι η κατάθλιψη και τι πρέπει να κάνει αν εντοπίσει προειδοποιητικά σημάδια.

Σημάδια και συμπτώματα της εφηβικής κατάθλιψης.

Οι έφηβοι, αντιμετωπίζουν μια σειρά από πιέσεις, από τις αλλαγές της εφηβείας μέχρι τις ερωτήσεις σχετικά με το ποιοι είναι και που ανήκουν. Η φυσική μετάβαση από την παιδική στην εφηβική ηλικία, μπορεί επίσης να φέρει συγκρούσεις με τους γονείς, γιατί τα παιδιά αρχίζουν να διεκδικούν την ανεξαρτησία τους.

Έτσι, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, δεν είναι πάντα εύκολο να διακρίνει κανείς την κατάθλιψη από τη φυσιολογική εφηβική κατήφεια. Κάνοντας τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα, οι έφηβοι με κατάθλιψη δεν εμφανίζονται πάντα λυπημένοι, ούτε θέλουν να μένουν μόνοι τους μακριά από την οικογένεια.

Για ορισμένους έφηβους, τα συμπτώματα της ευερεθιστότητας, επιθετικότητας και της οργής είναι πιο εμφανή.

Συμπτώματακαι σημάδια:

  • Θλίψη ή απελπισία
  • Ευερεθιστότητα, θυμός ή εχθρότητα
  • Δάκρυσμα ή συχνό κλάμα
  • Απομάκρυνση από τους φίλους και την οικογένεια
  • Αδιαφορία για δραστηριότητες
  • Αλλαγές στις συνήθειες της διατροφής και του ύπνου
  • Ανησυχία και διέγερση
  • Αισθήματα αναξιότητας και ενοχής
  • Έλλειψη ενθουσιασμού και κινήτρων
  • Κόπωση ή έλλειψη ενέργειας
  • Δυσκολία στη συγκέντρωση
  • Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας

Αν δεν είστε σίγουροι ότι τα σημάδια σας οδηγούν στο γεγονός ότι ο έφηβος έχει κατάθλιψη και απλά «περνάει την εφηβεία», αναλογιστείτε πολύ σοβαρά, πόσο καιρό έχετε παρατηρήσει τα συμπτώματα αυτά, πόσο σοβαρά είναι και πόσο διαφορετικά φέρεται τώρα το παιδί.

Παρόλο, ότι οι γονείς πρέπει να περιμένουν μία αυξανόμενη αγωνία και ανησυχία όπως οι έφηβοι παλεύουν με τις προκλήσεις της ανάπτυξης και τις δραματικές και μακροχρόνιες αλλαγές στην προσωπικότητά τους, η διάθεση και η συμπεριφορά είναι κόκκινες σημαίες ενός βαθύτερου προβλήματος.