Κάθε φορά αγκαλιά;

Από το βιβλίο της Emmanuelle Rigon και Marie Auffret-Pericone Χαρίστε ασφάλεια στο μωρό σας.

παιδί Αγκαλιά για το μωρόΑγκαλιά Το παιδί μου κλαίει. Έχω κάνει τα πάντα αλλά μήπως δεν κάνω κάτι σωστά; Μήπως γίνομαι υπερπροστατευτική; Πως μπορώ να μάθω να ξεχωρίζω μεταξύ του υπερβολικού και του "πολύ λίγο"; Πώς μπορώ να το κάνω αυτόνομο χωρίς να του στερήσω την ασφάλεια που χρειάζεται;

Για να μπορέσετε ως γονείς να παρακολουθήσετε με ηρεμία και θαυμασμό μια αρμονική ανάπτυξη του παιδιού σας είναι χρήσιμο να κατανοήσετε τους μηχανισμούς που λειτουργούν τα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να του δώσετε την ικανότητα να βρει μέσα του τα εφόδια που του χρειάζονται για να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στην ζωή.


Γιατί είναι σημαντικό να δίνω ασφάλεια στο μωρό μου;

Οι έρευνες δείχνουν ότι ένα μωρό που έχει δεχτεί χάδια κι έχει νίωσει σιγουριά έχει μεγάλες πιθανότητες ως ενήλικας να μην είναι ιδιαίτερα αγχώδης. ένα είναι σίγουρο: Καθησυχάζοντας το μωρό δεν προτρέπεις την αδυναμία.

Π.χ. Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες συνηθίζουν να τα κρατούν πάνω τους (π.χ.στην Αφρική) συμπεριφέρονται πολύ γρήγορα σαν πραγματικοί μικροί ακροβάτες γιατί έχουνε εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να εξερευνούν.


Το νεογέννητο

Ένας νέος κόσμος γεμάτος ήχους και φως. Που είμαι; Που πήγε ο ήχος της καρδιάς της μαμάς μου; Τι ήταν αυτό που μόλις με ακούμπησε; Τι μυρωδιά είναι αυτή. Θέλω τη μαμά μου ... ή το μπιμπερό μου.

Το πιπίλισμα προσφέρει παρηγοριά και χαλάρωση αλλά δεν είναι η μοναδική λύση. Στους πρώτους μήνες η αγκαλιά, η απαλή φωνή και η παρουσία σας καθησυχάζει σημαντικά το μωρό και του προσφέρει σιγουριά.

παιδί Αγκαλιά για το μωρόΔιπλή αγκαλιά Κάθε φορά αγκαλιά;

Στις παραδοσιακές κοινωνίες, οι γυναίκες έχουν τη συνήθεια να κρατάνε μόνιμα το μωρό πάνω τους. Στη δυτική κοινωνία, όμως, συνηθίζουμε να λέμε στους νέους γονείς: "Πάλι αγκαλιά; Θα το κακομάθετε."

Για μωρά μέχρι έξι μηνών

Ο καλύτερος τρόπος για να τους δώσετε ασφάλεια είναι να τα πάρετε αγκαλιά. Μόνο όταν το βάλετε για ύπνο, ή κατά τη διάρκεια της νύχτας αν κλάψει λίγο αφήστε το να διαμαρτυρηθεί για περίπου δέκα λεπτά πριν το σηκώσετε.

Για μωρά μεταξύ έξι και δώδεκα μηνών

Εάν κλαίει γιατί πεινάει μπορείτε να το αφήσετε να διαμαρτυρηθεί μιλώντας του ταυτόχρονα για να του δείξετε ότι το καταλάβατε. "Το γάλα σου έρχεται".

Αν έπεσε, αν χτύπησε αν είναι ανήσυχο στην αγκαλιά σας θα βρει δύναμη να ξεπεράσει τις δυσκολίες.


Ο φόβος για τους άλλους

Όταν το μωρό σας γίνει 4-5 μηνών αρχίζει να αναγνωρίζει τους ανθρώπους τριγύρω του. Στα δύο πρώτα χρόνια κάθε καινούργιο πράγμα που μαθαίνει του προκαλεί και κάποια αγωνία.

Σε κάποια στιγμή, συνήθως γύρω στους 8 μήνες το παιδί ξαφνικά φοβάται τους άλλους τριγύρω του και πολύ συχνά η αγωνία αυτή το οδηγεί στην αγκαλιά σας. Η φάση αυτή είναι φυσιολογική και σημαντική για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού σας.

Μή σταματάτε να βλέπετε κόσμο. Καθησυχάστε το παιδί σας παίρνοντας το αγκαλιά και μιλώντας του για τα πρόσωπα που είναι τριγύρω του.


Μετά τον πρώτο χρόνο

Μετά από ένα χρόνο έχετε μάθει να διακρίνετε τα συναισθήματά του και οι λέξεις αποκτούν σημασία. Κουνιέται, θυμώνει στην αγκαλιά σας; Μήπως δεν θέλει χάδια αλλά να παίξετε μαζί του;

παιδί ασφάλεια με αγκαλιάΑγκαλίτσα Μιλώντας του και με ένα χάδι (π.χ. χαϊδεύοντας το μάγουλο) μπορείτε να το βοηθήσετε να ηρεμήσει. Αν τα καταφέρει έχει ξεπεράσει ένα πολύ σημαντικό στάδιο στην ανάπτυξή του. Αφότου ηρεμήσει μπορείτε να το παίρνετε αγκαλιά. 'Ετσι θα ξέρει ότι δεν χρειάζεται να θυμώνει για να απολαμβάνει αυτό το προνόμιο.

Άλλα χρήσιμα παραδείγματα και πληροφορίες για να δώσετε ασφάλεια στο μωρό σας θα βρείτε στο ομώνυμο βιβλίο "Χαρίστε ασφάλεια στο μωρό σας."

Tο περιεχόμενο αυτό προστατεύεται από τοπικούς και διεθνείς νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας και copyright. Απαγορεύεται η χρήση τους καθώς και η αναπαραγωγή τους από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία ή ιδιώτη χωρίς έγγραφη άδεια.