Το καθημερινό πρόγραμμα των καλών μαθητών

Κάθε δάσκαλος μπορεί να σκεφτεί και να ονομάσει πολλά πράγματα που πιστεύει ότι οι μαθητές πρέπει να κάνουν κάθε μέρα. 

Όμως οι γονείς, καλό είναι να συνοψίσουν και να επικεντρωθούν στις πιο βασικές συνήθειες που ο καλός μαθητής ακολουθεί μέσα στην ημέρα του.

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε όλα αυτά που ακολουθούν συνήθως, όπως κριτική σκέψη, διανοητική ενσυναίσθηση, δημιουργική έκφραση, καθορισμός προτεραιοτήτων, φιλτράρισμα σημαντικών πληροφοριών, λήψη αποφάσεων, και προβληματισμός σχετικά με τα αποτελέσματα αυτών των αποφάσεων και τόσο άλλα. 

Ας το κάνουμε πιο εύκολο, και ας δούμε σύμφωνα με τους ειδικούς κάποιες γρήγορες και χρήσιμες διαδικασίες που θα βοηθήσουν τους μαθητές να μαθαίνουν σε καθημερινή βάση. 

Οι μαθητές πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερο από ότι εισπράττουν. 

Είναι σημαντικό για τα παιδιά να μπορούν κάθε μέρα φεύγοντας από το σχολείο να αισθάνονται ότι έχουν γνωστικά και διανοητικά κίνητρα. Πρέπει να γνωρίζουν ότι κάτι άλλαξε σε αυτά. Και για να εξακολουθεί να υπάρχει με την πάροδο του χρόνου, πρέπει να προέρχεται από τους ίδιους τους μαθητές και όχι από τους εκπαιδευτικούς. 

Έτσι, πρέπει να δημιουργήσουν, να εξασκήσουν, να συνεργαστούν και να σχεδιάσουν και όχι να κάθονται και να περιμένουν για να μάθουν κάτι. Στην ιδανική περίπτωση, οι ρόλοι μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών ίσως πρέπει να αλλάξουν λίγο. Έτσι, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να τους οδηγήσουν στην αυτοδιάθεση, δηλαδή να νιώσουν ότι είναι οι ιδιοκτήτες των διαδικασιών και της δέσμευσης για μάθηση.

Μία καλή στρατηγική μπορεί να είναι η χρήση μάθησης βάσει έργου για την προσοχή και την εμψύχωση  των μαθητών στην τάξη.

Οι μαθητές πρέπει να κάνουν περισσότερες ερωτήσεις από τις απαντήσεις τους. 

Προφανώς η ποσότητα δεν είναι ακριβώς το σωστό σημείο, αλλά και η επιμονή στην ποιότητα δεν αρκεί. Η τάση ενός μαθητή να κάνει περισσότερες και καλύτερες ερωτήσεις είναι ένας δείκτης συμμετοχής, εμπλοκής, περιέργειας και αυτονομίας. 

Πώς μπορείτε λοιπόν να τους βοηθήσετε να κάνουν περισσότερες ερωτήσεις;

Να μία καλή στρατηγική. Ξεκινήστε σιγά – σιγά.  Όταν υποβάλλουν μία ερώτηση, μπορείτε να τους ενθαρρύνετε να τη βελτιώσουν και να την αναπτύξουν. Αρχικά ίσως χρειαστεί να τους βοηθήσετε να εξασκήσουν αυτή την ικανότητα, δηλαδή να ξέρουν πώς να το κάνουν, και επίσης την προθυμία τους να το κάνουν.

Οι καλοί μαθητές μεταφέρουν όσα μαθαίνουν στην τάξη στην καθημερινή τους ζωή. 

Αυτό είναι πολύ λογικό, καθώς δεν θα είχε νόημα να μην μεταφέρουμε τις νέες γνώσεις μας στην πραγματικότητα. Η μεταφορά συνήθως πλαισιώνεται από την αξιολόγηση, καθώς είναι ένα είδος δείκτη για κατανόηση. Αλλά αν το κοιτάξετε διαφορετικά, μπορεί να αποτελεί  ένα ισχυρό πλαίσιο για το σχεδιασμό έργων, μαθημάτων, οικιακών και μαθησιακών έργων, μεταξύ πολλών άλλων.

Μία καλή στρατηγική: οι μαθητές είναι καλό, να κρατούν ένα ημερολόγιο που θα τους  βοηθά να σκέφτονται. Μπορούν να γράφουν για λίγο κάθε μέρα για όλα αυτά που έμαθαν και τη χρησιμότητά τους. 

Θα ήταν καλό να έχουν μία αίσθηση προόδου και «ελπίδας» κάθε μέρα.  

Αν και η λέξη αυτή ακούγεται σαν μία αόριστη έννοια, ξεπερνά την σχολική τάξη. Η πρόοδος στην τάξη πρέπει να παράγει μία αίσθηση ελπίδας στην πραγματική ζωή. 

Οι μαθητές πρέπει να δουν τι μαθαίνουν και να γνωρίζουν ότι είναι κάτι που συμβαίνει. Η πρόοδος και η «ελπίδα» δεν θα είναι πάντα το ίδιο ή ξεκάθαρες. Μερικές ημέρες, μπορεί να είναι ελάχιστες. Αλλά κάθε μέρα που περνά, θα πρέπει να αισθάνονται ότι βελτιώνονται ή μεγαλώνουν. Διαφορετικά θα αισθανθούν μία δυσάρεστη αίσθηση αποτυχίας. 

Πως μπορούν λοιπόν οι εκπαιδευτικοί να βοηθήσουν τους μαθητές να έχουν μία αίσθηση «ελπίδας» και προόδου; Ένας τρόπος είναι να είναι προσεκτικοί με τα μαθησιακά σχόλια που τους αφήνουν κάθε μέρα. Και πρέπει να θυμούνται ότι είναι σημαντικό να υπάρχει συνεργασία μεταξύ του προγράμματος σπουδών και της διδασκαλίας για να διασφαλιστεί ότι η πρόοδος είναι εμφανής και ξεκάθαρη.

Λοιπόν, αυτές είναι οι καλές συνήθειες που ακολουθούν οι καλοί μαθητές κάθε μέρα. Δεν είναι πράγματα που πρέπει να κάνουν, όπως το να μελετήσουν κάποιες ώρες ή να κάνουν ένα συγκεκριμένο αριθμό εργασιών. Είναι κάτι πάνω από αυτά και κάτι που πρέπει να γνωρίζετε, ώστε να μπορείτε να βοηθήσετε τους μαθητές όταν το χρειάζονται.