Κατοικίδιο και παιδί: Πως να διαλέξετε το κατάλληλο κατοικίδιο για εσάς και την οικογένειά σας.

Κατοικίδιο και παιδί: Πως να διαλέξετε το κατάλληλο κατοικίδιο για εσάς και την οικογένειά σας.

Το να αποκτήσει το παιδί σας το πρώτο του κατοικίδιο είναι ένα βαρυσήμαντο γεγονός. Ακόμη και αν έχει μεγαλώσει με γάτα ή σκύλο, έχοντας το δικό του ζωάκι είναι κάτι το τελείως διαφορετικό.

Πως μπορεί λοιπόν η οικογένεια να πάρει την καλύτερη απόφαση για μία μίνι προσθήκη, ενώ συγχρόνως πρέπει να λάβει υπόψη την ασφάλεια και την ευθύνη κάθε μέλους της οικογένειας;

Ρωτήστε τον εαυτό σας και το παιδί σας:

1. Είναι ασφαλές γι’ αυτά;

Κάντε την ερευνά σας για να μάθετε, αν το ζωάκι που τόσο πολύ θέλει το παιδί σας, δεν θα σας κοστίσει περισσότερο από την τιμή αγοράς του. Για παράδειγμα τα χάμστερ δαγκώνουν και δαγκώνουν πολύ. Όχι βέβαια όλα. Όμως δεν θα μπορέσετε να καταλάβετε το ταπεραμέντο του, παρά μόνο μετά από αρκετές εβδομάδες που θα το έχετε σπίτι και θα έχει εγκλιματισθεί. Θέλει λοιπόν προσοχή. Ένα χαμστεράκι μπορεί να δαγκώσει το δάκτυλό σας απλά από περιέργεια.

2. Μπορούν και θα είναι υπεύθυνα γι’ αυτό;

Όσο χαριτωμένο και αν είναι το χρυσόψαρο με φαινομενικά όχι πολύ κόπο για τη συντήρησή του, στην πραγματικότητα χρειάζεται συνεχή φροντίδα. Το μπολ πρέπει να είναι πάντα καθαρό με φρέσκο νερό ιδίως όταν πρόκειται για μία απλή εγκατάσταση χωρίς φίλτρο. Τα μικρά αυτά ψάρια κάνουν πολλά κακά. Επίσης πρέπει να τρώνε μόνο μία φορά την ημέρα. Όσο περισσότερο τα ταΐζετε, τόσο πιο βρώμικο θα είναι το νερό τους.

3. Πόσο καιρό θα ζήσει;

Τα ποντικάκια ζουν αρκετά χρόνια. Τα σκυλιά και οι γάτες έως 15 ή και περισσότερο. Τα πουλιά πολλά χρόνια και οι χελώνες ακόμη περισσότερο. Το ερώτημα είναι μπορεί το παιδί να χειριστεί την απώλεια μόλις συμβεί το αναπόφευκτο στον κύκλο της ζωής; Αφήστε το να ξέρει τι να περιμένει προτού πάρετε το ζωάκι. Βεβαιωθείτε ότι κατανοεί πως όλα τα κατοικίδια ζώα είναι προσωρινά, έτσι να απολαύσει την συντροφιά του όσο αυτό διαρκέσει.

4. Τι μπορούν να μάθουν από τη φροντίδα του;

Η ζωή είναι γεμάτη μαθήματα και τα κατοικίδια ζώα είναι άριστοι δάσκαλοι. Το μικρό σας μπορεί να μάθει την ευθύνη, τη συμπόνια, την αφοσίωση και τη θυσία, όταν φροντίζει αυτό ένα ζώο συντροφιάς. Το ερώτημα είναι θα τα μάθει πράγματι αυτά;Γνωρίζετε καλά το παιδί σας; Τι θα το ενθουσίαζε; Εάν είναι τρυφερό πάρτε ένα χνουδάτο φίλο! Αν τώρα του αρέσουν τα πειράματα και η επιστήμη, δοκιμάστε μία σαύρα ή μία φωλιά μυρμηγκιών. Αν πάλι θέλουν απλά μόνο να βλέπουν, τα υδρόβια και αμφίβια ζώα είναι τα πιο κατάλληλα. Αξιολογήστε το επίπεδο του ενδιαφέροντος τους και πόσο θέλουν να δεσμευτούν πριν προχωρήσετε στην αγορά.

5. Μακροπρόθεσμα, προτίθεται η οικογένεια να το φροντίσει;

Στο τέλος, ένα κατοικίδιο ζώο είναι μία οικογενειακή υπόθεση, δεν έχει σημασία σε ποιον ανήκει. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιτρέψουμε στο παιδί να αποφύγει την ευθύνη του. Αλλά αν σαν οικογένεια πηγαίνετε συχνά διακοπές ή είστε όλοι πολύ απασχολημένοι για να έχετε χρόνο για το κατοικίδιο σας, πρέπει να εξετάσετε τις συνέπειες του να μένει μόνο του στο σπίτι όλη την ώρα. Θα σας άρεσε αυτό για σας; Όχι βέβαια. Είναι ακριβώς το ίδιο για το ζωάκι σας. Ένα κατοικίδιο ζώο είναι μία επένδυση. Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να αντέξετε συνολικά το κόστος του χρόνου και του χώρου και όχι μόνο το κόστος της αγοράς του.

Η απόφαση σας να πάρετε ένα κατοικίδιο ζώο είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο είναι να το βρείτε. Υπάρχουν πολλά μέρη για να υιοθετήσετε και να σώσετε ένα σύντροφο αγάπης. Ψάξτε στα καταφύγια αδέσποτων ή και στις ατομικές υιοθεσίες πριν διαθέσετε τεράστια ποσά σε αλυσίδες καταστημάτων ή σε ακριβές μπουτίκ. Εκατομμύρια κατοικίδια ζώα χρειάζονται αγάπη και ένα σπίτι. Η οικογένεια σας μπορεί να δώσει σε ένα κακοποιημένο, παραμελημένο ή εγκαταλελειμμένο ζώο ένα σπίτι για πάντα. Το ζώο που σώσατε θα γίνει ο καλύτερος σύντροφός σας, γιατί δεν θα ξεχάσει ποτέ τι κάνατε γι’ αυτό.

Στο τέλος, εξετάστε, άσχετα αν το παιδί σας θέλει και μπορεί να έχει την ευθύνη, την αναπόφευκτη απώλεια και τις κατάλληλες προφυλάξεις ασφάλειας με το ζώο, σαν κύριο οδηγό σας για την απόκτησή του.

Υπάρχει ένα τέλειο ζωάκι εκεί έξω για την οικογένεια σας, ελάτε λοιπόν όλοι μαζί για να το αποφασίσετε και να το αγαπάτε για όλη του τη ζωή.