Κληρονομικότητα στα δίδυμα

εγκυμοσύνη δίδυμαΗ κληρονομικότητα δεν ισχύει για τα πανομοιότυπα δίδυμα, αλλά είναι αλήθεια για τα διζυγωτικά δίδυμα.
Σε αντίθεση με τα πανομοιότυπα δίδυμα, τα  οποία  προέρχονται από το ίδιο γονιμοποιημένο ωάριο, τα διζυγωτικά δίδυμα αναπτύσσονται από δύο διαφορετικά αυγά  την ίδια στιγμή.  Η τάση να απελευθερώσει μια γυναίκα περισσότερα από ένα αυγό σε ένα μοναδικό κύκλο της περιόδου της είναι ένα γενετικό χαρακτηριστικό που μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο παιδί.

Οι γυναίκες με  αφρικανική καταγωγή έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τις  λευκές γυναίκες και τέσσερις φορές πιο πολλές πιθανότητες από τις ασιάτισσες να γεννήσουν διζυγωτικά δίδυμα. Αυτό συμβαίνει για πολλούς  λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με τη γενετική.

Οι γυναίκες στα 30 τους, για παράδειγμα, έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες κάτω των 20 να απελευθερώσουν περισσότερα από ένα ωάριο σε έναν χρόνο.  Αυτή η τάση όμως αρχίζει να μειώνεται μετά την ηλικία των 35.

Αντίθετα με την άποψη που επικρατεί, η αδελφοποίηση δεν παραλείπει μια γενιά, αν και μπορεί μερικές φορές να φαίνεται ότι όταν ένας γιος κληρονομήσει το γονίδιο  το μεταδίδει μέσω της κόρης του. Ένας άνθρωπος που φέρει το γονίδιο δεν έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνει δίδυμα από κάποιον άλλο, επειδή τα γονίδια του δεν επηρεάζουν την ωορρηξία της συντρόφου του.

Αντίθετα, ο παράγοντας της κληρονομικότητας δεν παίζει ρόλο στα  πανομοιότυπα δίδυμα. Ηδιάσπαση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου φαίνεται να συμβαίνει τυχαία. Αυτό το φαινόμενο δεν σχετίζεται με την ηλικία ή τη φυλή μιας γυναίκας. Ακόμα μια γυναίκα που έχει έναν όμοιο δίδυμο δεν είναι πιο πιθανό να γεννήσει δίδυμα από οποιοδήποτε άλλη.

Με την ευκαιρία, αν νομίζετε ότι περισσότεροι άνθρωποι  έχουν  δίδυμα αυτές τις μέρες, έχετε δίκιο. Υπάρχουν στην πραγματικότητα πολύ περισσότερα διζυγωτικά δίδυμα μετά την έλευση των θεραπειών γονιμότητας.

Τα φάρμακα γονιμότητας διεγείρουν τις ωοθήκες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στο να απελευθερωθούν περισσότερα από ένα ωάριο  σε μια στιγμή. Επιπλέον, στις διαδικασίες εξωσωματικής γονιμοποίησης που περιλαμβάνουν την εμφύτευση περισσότερων από ενός γονιμοποιημένων ωαρίων,  βελτιώνονται οι πιθανότητες για μια επιτυχή εγκυμοσύνη, αλλά και οι πιθανότητες της γέννησής παραπάνω από ενός  μωρού.