koiliokaki helios

Κοιλιοκάκη – συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία και προϊόντα χωρίς γλουτένη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης και την επικοινωνία αρκετών μαμάδων που έχουν ανησυχίες για τα παιδιά τους, γράφουμε το παρακάτω άρθρο με σκοπό την ενημέρωση και την έγκαιρη διάγνωση.

Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση της νόσου, αποτελεί το κλειδί για την αντιμετώπιση της Κοιλιοκάκης, επισημαίνει το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.) με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Κοιλιοκάκης, όπως έχει οριστεί η 16η Μαΐου.

Τι είναι η κοιλιοκάκη;

Η κοιλιοκάκη είναι μια κατάσταση που δημιουργεί φλεγμονή και καταστρέφει το βλεννογόνο του εντέρου (την εσωτερική στιβάδα που επενδύει το έντερό).

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της απορρόφησης των συστατικών των τροφίμων που είναι σημαντικά για την υγεία του παιδιού. Η πάθηση οφείλεται σε αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στη γλουτένη, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό στο σιτάρι, στο κριθάρι, στη σίκαλη και ενδεχομένως στη βρώμη.Το αποτέλεσμα της βλάβης του επιθηλίου είναι τελικά η δίοδος της τροφής από το έντερο χωρίς να γίνεται πλήρης πέψη.

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα της πάθησης;

Τα συχνότερα συμπτώματα της πάθησης είναι:

 • Εμετοί
 • Απώλεια βάρους
 • Χρόνια διάρροια / δυσκοιλιότητα
 • Καθυστερημένη εφηβεία
 • Πόνοι στην κοιλιακή χώρα
 • Αέρια
 • Σιδηροπενική αναιμία που δεν ανταποκρίνεται στην θεραπεία με σίδηρο
 • Κούραση
 • Πόνοι στις αρθρώσεις
 • Οστεοπενία (ήπια μορφή)
 • Οστεοπόρωση
 • Ψυχικές διαταραχές: άγχος, κατάθλιψη
 • Ωχρές πληγές στο στόμα
 • Δερματικά εξανθήματα
 • Έλλειψη συγκέντρωσης

Σε αρκετά παιδιά μπορεί να παρατηρηθεί ταυτόχρονα καταθλιπτικό συναίσθημα, απώλεια μαλλιών, κράμπες στα πόδια και τα χέρια, χρόνια κόπωση, έλκη στο στόμα και άλλα μη ειδικά σημάδια.

Τι φταίει και εμφανίζεται η κοιλιοκάκη

Το ακριβές αίτιο που οδηγεί στην εμφάνιση της κοιλιοκάκης δεν είναι γνωστό, πιθανολογείται ωστόσο, ότι οφείλεται σε κάποια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος σε άτομα με ανάλογο γενετικό υπόβαθρο.

Διάγνωση της κοιλιοκάκης

Η διάγνωση της πάθησης γίνεται μετά από αιματολογικό έλεγχο ο οποίος ακολουθείται από γαστροσκόπηση και λήψη βιοψιών από το έντερο. Μόλις τεθεί η διάγνωση της πάθησης ο παιδίατρος χορηγεί αναλυτικό κατάλογο τροφών που πρέπει να αποφεύγονται με στόχο τον περιορισμό των βλαβών και τελικά την ύφεση των συμπτωμάτων και την επάνοδο της φυσιολογικής ανάπτυξης.

Θεραπεία Πρόγνωση πάθησης

Η πάθηση θεωρείται χρόνια. Η αυστηρή και εφ’ όρου ζωής διατροφή χωρίς γλουτένη είναι η αποκλειστική και μοναδική θεραπεία για τη νόσο της κοιλιοκάκης. Η διατροφή που χορηγείται στα παιδιά με κοιλιοκάκη θα πρέπει να ακολουθείται αυστηρά για όλη τη ζωή του. Παρά τους έντονους περιορισμούς στη διατροφή τους, τα παιδιά αυτά μεγαλώνουν φυσιολογικά και έχουν προσδόκιμο επιβίωσης αντίστοιχο με αυτό του γενικού πληθυσμού.

Πώς αντιμετωπίζεται η νόσος;

Η αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης, στηρίζεται στην κατανάλωση εφ' όρου ζωής τροφίμων ελεύθερα γλουτένης (gluten free). Όταν οι ασθενείς υιοθετήσουν μία δίαιτα ελεύθερης γλουτένης, ο βλεννογόνος του εντέρου σταδιακά επιδιορθώνεται και επανέρχεται στη φυσιολογική του λειτουργία. Η γλουτένη όπως προαναφέρθηκε εμπεριέχεται στο σιτάρι, στη σίκαλη, στο κριθάρι και στη βρώμη. Όσον αφορά στη βρώμη, σύμφωνα με τις συστάσεις της Βρετανικής Εταιρίας Κοιλιοκάκης «μέτρια ποσότητα ″καθαρής″ βρώμης (π.χ λιγότερη από 50 g την ημέρα), μπορεί να καταναλώνεται από τους περισσότερους ενήλικες που ακολουθούν με επιτυχία μία αυστηρή δίαιτα ελεύθερης γλουτένης».

Τι να κάνετε αν το παιδί σας εμφανίσει συμπτώματα κοιλιοκάκης

Σε περίπτωση που το παιδί σας εμφανίζει έντονα συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα και εφόσον παρατηρείται ότι δεν υπάρχει επαρκής πρόσληψη βάρους και ύψους (σύμφωνα με τις καμπύλες ανάπτυξης) θα πρέπει να επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας ώστε να σας κατευθύνει  σχετικά με την ανάγκη περαιτέρω ελέγχου.

 

Το παρόν άρθρο συντάχθηκε με την υποστήριξη των ζυμαρικών HΛΙΟΣ.

Η Βιομηχανία ζυμαρικών 'ΗΛΙΟΣ' με στόχο να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πασχόντων από κοιλιοκάκη, διαθέτει στην ποικιλία της νόστιμα ζυμαρικά 'Ελεύθερα Γλουτένης'. Επιπλέον, εισάγει γευστικά προϊόντα χωρίς γλουτένη από τον οίκο Molino di Ferro και από την εταιρία Semper, No 1 στη Σκανδιναβία.

Ήλιος - Χωρίς Γλουτένη
Molino di Ferro
Semper