Λάθος ή φυσική διαδικασία;

Λάθος ή φυσική διαδικασία;

εγκυμοσύνη αποβολή λάθος ή φυσική διαδικασία Ένα από τα θέματα που απασχολούν τους μέλλοντες γονείς, είναι το θέμα της αποβολής στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ιδιαιτέρως τους τρεις πρώτους μήνες η κάθε ένδειξη αιμορραγίας αναστατώνει την έγκυο γυναίκα.

Η αποβολή δεν είναι ένα λάθος ή μια αποτυχία της μητέρας ή του πατέρα

Η αποβολή θεωρείται πολλές φορές ως αποτυχία, πράγμα που αγχώνει τα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδιά. Το άγχος και η πίεση έχουν άμεση επιρροή στις επόμενες προσπάθειες εγκυμοσύνης.

Σε αυτό το άρθρο δεν θα θέλαμε να μπούμε σε ιατρικές λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συμβαίνει. Ο στόχος μας είναι να σας πληροφορήσουμε για ορισμένα γεγονότα και στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι η αποβολή δεν είναι ένα λάθος ή μια αποτυχία της μητέρας ή του πατέρα αλλά συχνά μια φυσική διαδικασία.

Ένας μηχανισμός της φύσης

Πρώτα λοιπόν να πούμε πως η αποβολή είναι ένας μηχανισμός της φύσης για να αποβάλει έμβρυα με εμβρυϊκές ανωμαλίες που αφορούν την ανικανότητα του εμβρύου να αναπτυχθεί. Για αυτό το λόγο η αποβολή αναφέρεται και ως αυτόματη διακοπή της κύησης.

Η αποβολή είναι η αυτόματη διακοπή της κύησης και η απώλεια του παιδιού πριν από την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης .

Γύρω στο 15% των κλινικώς αναγνωρισμένων εγκυμοσύνων καταλήγουν στην αυτόματη αποβολή για αυτό και η αποβολή είναι η πιο συνηθισμένη επιπλοκή της ανθρώπινης εγκυμοσύνης. Οι περισσότερες αποβολές συμβαίνουν κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, δηλαδή κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες.


Μην ψάχνετε ποιος φταίει

Φαίνεται πως πάνω από το 50% πρώιμων αποβολών οφείλεται σε χρωμοσωματικές ανωμαλίες. Στη συντριπτική πλειοψηφία πρόκειται για σποραδικές μεταλλάξεις που συνέβησαν αυτόματα, χωρίς να έχει κληρονομηθεί κάποιο πρόβλημα από τους γονείς. Κληρονομικότητα ενοχοποιείται μόνο για το 2-4% των αποβολών.

Το ποιο σημαντικό κατά την γνώμη μας είναι να εμπιστευτείτε και να προσέχετε το σώμα σας. Η πιθανότητα το σώμα σας να λειτουργεί λάθος είναι πολύ μικρή. Είναι βέβαια κάτι που μπορείτε να το ελέγξετε εύκολα με μια ιατρική εξέταση. Εάν το σώμα σας αποβάλει, όσο και αν ακούγεται παράξενο δείτε το «από την θετική του πλευρά». Η φύση προστατεύει εσάς και το έμβρυο.


Αποβολή λόγω Εξωμήτριας κύησης

Η εξωμήτρια κύηση, αφορά μια εγκυμοσύνη κατά την οποία το γονιμοποιημένο ωάριο εγκαθίσταται έξω από την κοιλότητα της μήτρας. Γενικά, αυτό συμβαίνει σε μία από τις σάλπιγγες, μπορεί όμως να συμβεί και στην ωοθήκη ή στην κοιλιακή κοιλότητα. Φυσικά, η εγκυμοσύνη δεν μπορεί να εξελιχθεί κανονικά, και προορίζεται να διακοπεί μέσα στους πρώτους 3 μήνες.


 

Λύσεις για να αποφύγετε μια αποβολή

Από στατιστικής πλευράς, οι βλαβερές ουσίες όπως το αλκοόλ, η καφεΐνη (πάνω από 2 φλιτζάνια καφέ τη μέρα) και το τσιγάρο ευνοούν την πιθανότητα αποβολής. Προσέξτε λοιπόν τη διατροφή σας.

Την ίδια επίδραση έχουν και οι αρνητικές σκέψεις οι ανησυχίες και το στρες. Σε μία εποχή που γνωρίζουμε τη δύναμη των σκέψεων στην υγεία μας, σας συνιστούμε να εμπιστευτείτε το σώμα σας εφόσον έχετε ξεκαθαρίσει άλλα τυχόν προβλήματα φυσιολογικής μορφής με τον γιατρό σας.


Αιμορραγίες στην εγκυμοσύνη

Στις αρχές της κύησης , αν έχετε αιμορραγίες και κράμπες θα πρέπει να επισκεφτείτε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το γιατρό. Παρότι , αυτά τα συμπτώματα ενδέχεται να είναι προειδοποίηση αποβολής , μερικές γυναίκες αιμορραγούν χωρίς προφανή λόγο και χωρίς καμιά δυσμενή επίπτωση στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Καταλήγουμε τελικώς στο συμπέρασμα πως το σώμα σας καλώς ή κακώς ξέρει τι κάνει και εσείς απλώς πρέπει «να το ακούτε». Φροντίστε το, όπως πρέπει να φροντίζετε και την διάθεση σας κάνοντας θετικές, αισιόδοξες σκέψεις. Στο τέλος όλα θα πάρουν τον δρόμο τους και ακόμη και οι δυσάρεστες εμπειρίες θα ξεπεραστούν.

(c) copyright paidorama.com

(Βιβλιογραφία, Πηγές: paidorama.com, gyn.gr, wikipedia, gynaecology.com.cy )