Μάθετε στα παιδιά σας να σας ακούν.

Μάθετε στα παιδιά σας να σας ακούν.

Τα μικρά παιδιά είναι ακριβώς όπως και εμείς - δεν ακούνε πάντα. Στην πραγματικότητα, σε αυτή την ηλικία πρέπει να τους διδάξουμε πως θα δίνουν προσοχή σε αυτά που τους λέμε.

Τις περισσότερες φορές, οι γονείς λένε πάνω από 10 φορές κάτι και μετά αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την τιμωρία. Αυτό που τελικά καταφέρνουν με αυτό τον τρόπο είναι το παιδί να μην ακούει παρά μόνο τη δέκατη φορά που θα του πούμε κάτι. Με ποιο τρόπο όμως κάνουμε τα παιδιά μας καλύτερους «ακροατές»;

Καθίστε στο ύψος του

Όλοι οι γονείς αργά ή γρήγορα συνειδητοποιούν ότι το να φωνάζουν στα παιδιά τους από μακριά ή ακόμα χειρότερα από άλλο δωμάτιο, σπάνια έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο καλύτερος τρόπος είναι να σκύψετε ή να πάρετε το παιδί σας αγκαλιά έτσι ώστε να μπορείτε να το κοιτάξετε στα μάτια και να έχετε την προσοχή του. Το παιδί θα δώσει μεγαλύτερη σημασία σε αυτά που λέτε όταν είστε πρόσωπο με πρόσωπο.

Λιτότητα και αμεσότητα

Να είστε λιτοί και σαφείς σε αυτά που λέτε. Πολλές φορές με το να γίνεστε φλύαροι το μόνο που καταφέρνετε είναι το παιδί σας να χάνει το νόημα όλων αυτών που λέτε. Για παράδειγμα, το να πείτε στο παιδί σας «Είναι ώρα να βάλεις το μπουφάν σου» θα λειτουργήσει καλύτερα από το να πείτε «Κάνει αρκετό κρύο σήμερα και μπορεί να αρρωστήσεις, έτσι θα ήθελα να φορέσεις το μπουφάν σου πριν φύγουμε από το σπίτι».

Γίνετε ξεκάθαροι

Κάντε κατανοητό ότι εννοείτε αυτά που λέτε και αποφύγετε απειλές ή υποσχέσεις που δεν θα κρατήσετε. Αν πείτε στο παιδί σας ότι πρέπει να πιεί γάλα για βραδινό, τηρήστε το και μην αλλάξετε γνώμη και του δώσετε χυμό λίγο αργότερα.
Συζητήστε με το σύντροφό σας έτσι ώστε να έχετε μια κοινή αντιμετώπιση και να είστε και οι δυο ξεκάθαροι απέναντι σε αυτά που λέτε στο παιδί.
Μην πέσετε στην παγίδα να επαναλάβετε πολλές φορές κάτι μέχρι να το κάνει το παιδί σας. Βοηθήστε το να καταλάβει τι είναι αυτό που θέλετε να κάνει. Για παράδειγμα, αντί να στέκεστε μακριά και να του πείτε «Βάλε το πιάτο πάνω στο τραπέζι», θα ήταν προτιμότερο να το πιάσετε από το χέρι και να τοποθετήσετε παρέα το πιάτο στο τραπέζι.

Τραβήξτε την προσοχή του

Πολλές φορές θα χρειαστεί να αποσπάσετε την προσοχή του από το παιχνίδι προκειμένου να ακούσει και να δώσει προσοχή σε αυτό που θα του πείτε. Έτσι, όταν θα έρθει η ώρα για ύπνο, αναβοσβήστε γρήγορα το φως ή σκουντήξτε του την πλάτη και δείξτε του το δρόμο προς το κρεβάτι.

Γίνετε πιο διασκεδαστικοί

Τα περισσότερα παιδιά ανταποκρίνονται καλύτερα αν τους πείτε κάτι τραγουδιστά ή αν μιμηθείτε τη φωνή του αγαπημένου τους ήρωα. Αυτό θα τους δώσει ένα κίνητρο να ασχοληθούν με αυτό που τους λέτε και θα νιώσουν ότι έχουν την προσοχή σας. Πείτε τους με χιουμοριστικό τρόπο αυτά που θέλετε και διασκεδάσετε το τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας.
Μην ξεχνάτε ποτέ ότι οποιαδήποτε οδηγία γίνεται πιο ισχυρή όταν συνοδεύεται από μια αγκαλιά ή ένα χαμόγελο. Το παιδί σας με αυτό τον τρόπο νιώθει μοναδικό.

Γίνετε εσείς το παράδειγμα

Τα νήπια μαθαίνουν να γίνονται καλύτεροι ακροατές όταν τους συμπεριφέρεστε και εσείς με τον ίδιο τρόπο. Όταν μιλούν, δώστε τους την ανάλογη προσοχή και συμπεριφερθείτε λες και μιλάτε με κάποιον ενήλικα. Δείξτε του σοβαρότητα και ευγένεια και μέσα από εσάς θα μάθει και αυτό πώς πρέπει να συμπεριφέρεται.

Επιβραβεύστε το

Η επιβράβευση είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για όλους μας. Όταν λοιπόν το παιδί σας κάνει κάτι που του ζητήσατε, μην παραλείψετε να του πείτε μια καλή κουβέντα. Ένα μπράβο είναι πολύ σημαντικό για την ψυχολογία του παιδιού σας. Σκεφτείτε ότι σε ανάλογη περίπτωση και εσείς θα θέλατε κάτι αντίστοιχο.