Μεγαλώνοντας αγόρι

Μεγαλώνοντας αγόρι

Ίσως το λιγότερο περίεργο στην ανατροφή του αγοριού, είναι ότι συχνά μεγαλώνουν με ορισμένα στερεότυπα. Δηλαδή, τα αγόρια (βέβαια όχι όλα), αγαπούν τα όπλα, παίζουν πόλεμο και τραυματίζονται πιο συχνά από τα κοριτσάκια.

 Όμως δεν είναι μόνο η πολιτιστική εκπαίδευση σε θέματα φύλου, η επιστήμη έχει βεβαιώσει έμφυτες διαφορές ανάμεσα στα αγόρια και στα κορίτσια που φυσικά οι γονείς καθημερινά παρατηρούν στα παιδιά τους.

Θέλετε να δούμε μαζί μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που πρέπει όλοι οι γονείς που έχουν αγόρι να γνωρίζουν;

Ο θηλασμός είναι ακόμη πιο ευεργετικός για τα αγόρια.

Ο θηλασμός προσφέρει την καλύτερη, πιο ολοκληρωμένη διατροφή για όλα τα μωρά, αλλά μία μελέτη έδειξε ότι το μητρικό γάλα μπορεί να συντελέσει στην καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου στο αγόρι. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα αγόρια που είχαν θηλάσει για έξι μήνες ή και περισσότερο, είχαν επιτύχει υψηλότερες βαθμολογίες στο σχολείο στην ηλικία των δέκα ετών, από αυτά που δεν είχαν θηλάσει. Τα κορίτσια δεν είχαν το ίδιο πλεονέκτημα. Οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι για το τι κρύβεται πίσω από τη σχέση αυτή του μητρικού γάλακτος και του μυαλού των αγοριών, αλλά επωφεληθείτε από αυτό όσο περισσότερο μπορείτε!

Τα αγόρια αγαπούν τα όπλα και αυτό είναι εντάξει.

Ακόμη και αν απαγορεύετε τα όπλα και τα πολεμικά παιχνίδια, τα αγοράκια έχουν μία προτίμηση γι’ αυτά. Έτσι και τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα μπορούν να γίνουν όπλα, όπως κραγιόνια, κουτάλια, καρότα και φυσικά τα δάχτυλα. Όσο ενοχλητικό και αν αυτό φαίνεται στους γονείς που πραγματικά αγαπούν την ειρήνη, αυτό το είδος του παιχνιδιού μπορεί να είναι υγιές. Με το παιχνίδι του όπλου και του σπαθιού, τα αγόρια διερευνούν τη δυναμική της εξουσίας των σχέσεων, την αίσθηση του σωστού και του λάθους (το καλό και το κακό), και τις δικές τους επιθετικές παρορμήσεις. Κάνοντας τα αγόρια να αισθάνονται ντροπή για τα παιχνίδια τους μπορεί να τα κάνουμε να αισθάνονται ντροπή για τα συναισθήματά τους. Έτσι, αντί της απαγόρευσης των παιχνιδιών αυτών, μιλήστε με το παιδί σας για τον κίνδυνο του αληθινού όπλου και πως, ίσως το δικό τους μπαμ – μπαμ, μπορεί να φοβίζει τα άλλα παιδάκια. Όπως και με κάθε άλλη δραστηριότητα το παιδί πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες για την ασφάλεια όλων.

Τα αγόρια αγαπούν τα ραβδιά.

Σίγουρα αυτά μπορεί να είναι όπλα, σπαθιά, αλλά και μπαστούνια, καλάμια, μαγικά ραβδιά, σφυριά ή ιπτάμενες σκούπες! Και με ένα ραβδί στο χέρι, ο μικρός σας μεταμορφώνεται σε μάγο, εξερευνητή, επιστήμονα, ξυλοκόπο ή νίντζα! Με ένα σωρό από αυτά κάνουν ένα φρούριο ή προσποιούνται ότι άναψαν φωτιά. Ενθαρρύνεται την αγάπη του γιού σας με τα ραβδιά και τα κλαδιά, είναι από τα φθηνότερα και πιο ευφάνταστα παιχνίδια.

Τα αγόρια πηγαίνουν στα επείγοντα , πιο συχνά.

Τα στατιστικά στοιχεία, στα επείγοντα, επιβεβαιώνουν αυτό που όλες οι μητέρες υποψιάζονται. Τα αγόρια είναι πιο ατρόμητα από τις αδελφές τους. Στην πραγματικότητα, εκεί που τα κορίτσια έχουν την τάση να υποτιμούν τις φυσικές τους ικανότητες και έχουν τον φόβο του κινδύνου, τα αγόρια υπερεκτιμούν τις δικές τους ικανότητες και θέλουν την συγκίνηση του κινδύνου. Σαν αποτέλεσμα, έχουν περισσότερες πιθανότητες για ατυχήματα και επισκέψεις στα επείγοντα από τα κορίτσια. Μικρό - ατυχήματα μπορεί να συμβούν στην παιδική χαρά, με το ποδήλατο και κάνοντας ακροβατικά με τα έπιπλα στο σπίτι! Λοιπόν, πρέπει να φυλακίσετε το μικρό σας σε ένα γυάλινο κλουβί για να μην κινδυνεύει; Όχι βέβαια. Αλλά προσέχετε λίγο περισσότερο τις κινήσεις του και να είστε έτοιμη για κάποια ράμματα ή ένα σπασμένο πόδι ή χέρι.

Τα αγόρια αγαπούν την αγκαλιά.

Τα μικρά αγόρια αγαπούν να κάνουν πως πολεμούν και να γυρίζουν με το σπαθί τους στο σπίτι σαν τους ατρόμητους ήρωες που βλέπουν στα κινούμενα σχέδια, αλλά μπορούν επίσης να είναι εξαιρετικά χαδιάρικα. Είναι λογικό: Τα αγόρια δείχνουν τα συναισθήματά τους μέσω της αφής, πολύ περισσότερο από τα κορίτσια. Δεχθείτε με χαρά αυτά τα συναισθήματα αγάπης, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ανταποδώστε την τρυφερότητα του. Ποτέ να μην ανησυχείτε, ότι κάνετε κακό στο αγόρι σας, αγκαλιάζοντας το και φιλώντας το. Καμία έρευνα, ποτέ, δεν έχει δείξει ότι ο ισχυρός δεσμός μητέρας - γιού έχει προτρέψει και οδηγήσει το αγόρι σε άλλη κατεύθυνση. Αντίθετα οι μελέτες δείχνουν ότι τα αγόρια που δεν έχουν ένα ισχυρό δεσμό με τη μητέρα τους είναι πιθανόν πιο επιθετικά και καταστροφικά παιδιά.

Το ντύσιμο τους είναι διασκεδαστικό.

Τα κοριτσάκια παίρνουν όλη τη δόξα όταν πρόκειται για τα ρούχα τους. Υπάρχουν πανέμορφα φορεματάκια με δαντέλες, βολάν, λουλουδάκια, ωραία ριγέ κολάν, μικροσκοπικές φουστίτσες και τόσα άλλα που μας αρέσει να αγοράζουμε. Όμως είναι εξ ίσου διασκεδαστικό να ντύνουμε και τα αγόρια μας. Φόρμες με ωραίες παιδικές ζωγραφιές, μικροσκοπικά τζιν παντελονάκια, χαρούμενα χρωματιστά t – shirts και ένα σωρό πόλο μπλουζάκια με απίθανες βερμούδες!

Θα σας διδάξουν τόσα πολλά!

Μεγαλώνοντας ένα αγόρι, θα μάθετε για πράγματα που δεν είχατε απολύτως κανένα ενδιαφέρον από πριν. Θα μάθετε να ξεχωρίζετε μία μπουλντόζα από ένα γερανό, και τις δυνάμεις όλων των υπέρ ηρώων. Οι δεξιότητές σας στην κατασκευή κτιρίων θα αναπτυχθούν πάρα πολύ, προσπαθώντας να κτίσετε 500 τουβλάκια με τον γιό σας. Θα μάθετε επιτέλους τη διαφορά μεταξύ αμφιβίων και ερπετών.

Και τέλος θα μάθετε ότι ναι «τα αγόρια είναι αγόρια» αλλά περιμένετε με ενθουσιασμό την ιδέα «αγόρι» να επεκτείνεται με γεωμετρική πρόοδο όπως μεγαλώνει και να συμπεριλαμβάνει όλο το θαύμα, την ευαισθησία, την ενέργεια, την περιέργεια, την αθωότητα και τη συμπόνια που έχει ο γιος σας.