Μεγαλώνοντας μία κόρη με αυτοπεποίθηση.

Μεγαλώνοντας μία κόρη με αυτοπεποίθηση.

Τα κορίτσια λαμβάνουν αντιφατικά μηνύματα όλη την ώρα. Από τη μια πλευρά τους λένε ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα, από την άλλη ότι τα μαθηματικά είναι δύσκολα! Τα ενθαρρύνουμε να αθλούνται αλλά στη συνέχεια, παρακολουθώντας τηλεόραση, βλέπουν ότι είναι πιο καλό να κουτσομπολεύουν παρά να κάνουν το σπορ που αγαπούν.

Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι γονείς καταλαβαίνουν ότι πρέπει να προσέξουν την ανατροφή της κόρης τους και προσπαθούν να κάνουν το σωστό. Δείτε οκτώ σημαντικές συμβουλές για να βοηθήσετε την κόρη σας να γίνει μία ανεξάρτητη, ισχυρή γυναίκα με αυτοπεποίθηση.

Να τονίζετε όλα τα καλά της και όχι μόνο την εξωτερική της εμφάνιση.

Φυσικά το κοριτσάκι σας είναι χαριτωμένο και γίνεται όλο και πιο όμορφο κάθε μέρα. Και πολύ πιθανό να υπερηφανεύεται όταν ακούει ότι είναι όμορφη. Σε όλους αρέσουν τα καλά λόγια για την εμφάνιση τους, δεν χρειάζεται να σταματήσετε να της λέτε πόσο χαριτωμένη είναι. Το σημαντικό όμως είναι να τονίζετε και άλλα πράγματα που της δίνουν χαρά, όπως: «πόσο χαρούμενη είσαι όταν κάνεις κούνια, έχεις πάντα ένα τεράστιο χαμόγελο»! Αυτό της στέλνει το μήνυμα ότι ένα μεγάλο μέρος της ομορφιάς της είναι η ευτυχία που προβάλλει. Επίσης, καλό είναι να της λέτε μπράβο και για τις άλλες ικανότητες της όπως να είναι καλή στο σχολείο, να βοηθάει τον μικρό αδελφός της, να είναι καλή με τους φίλους της.

Παρακινήστε την στον αθλητισμό και σε άλλες δραστηριότητες.

Προσφέρετε στο παιδί σας την ευκαιρία να δοκιμάσει πολλά πράγματα, όπως το μπαλέτο, το κολύμπι, τη μουσική, την τέχνη. Τα κορίτσια που βρίσκουν τι τους αρέσει από νωρίς, είναι πολύ πιθανόν να «κολλήσουν» σε αυτό και να καλλιεργήσουν φιλίες εμπιστοσύνης για όλη τη ζωή τους. Τα σπορ είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τα κορίτσια. Ο αθλητισμός ενθαρρύνει τη συνειδητοποίηση του σώματος, έτσι ώστε τα κορίτσια μεγαλώνουν γνωρίζοντας τι τους αρέσει και τι όχι. Μπορούν επίσης να μάθουν πως είναι δυνατόν να αλλάξουν προς το καλύτερο το σώμα τους μέσα από την άσκηση και να γίνουν καλύτερες με την προπόνηση και την προσπάθεια. Αυτό οδηγεί στο να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση. Αξίζει τον κόπο να την ενθαρρύνεται να ακολουθήσει κάποιο άθλημα από μικρή ηλικία.

Μιλήστε της για την εφηβεία πριν αυτή συμβεί.

Δεν χρειάζεται να μιλήσετε με την κόρη σας των έξι ετών, για το πώς γίνονται τα παιδιά! Αν βέβαια σας ρωτήσει πρέπει να απαντήσετε με ειλικρίνεια και με τον κατάλληλο, για την ηλικία της, τρόπο. Όσο όμως πιο νωρίς της μιλήσετε και εξηγήσετε τις αλλαγές του γυναικείου σώματος καθώς μεγαλώνει, τόσο πιο ομαλά θα περάσει από την αλλαγή αυτή, θα έχει πιο υγιή εικόνα του σώματος και θα έχει τις σωστές βάσεις για τυχόν συζητήσεις γύρω από το σεξ όταν μεγαλώσει. Αν σας είναι δύσκολο να μιλάτε για το σεξ με την κόρη σας, προσπαθήστε να μην το δείχνετε. Αν νιώθετε άβολα απλά πείτε της με ειλικρίνεια : «μου είναι δύσκολο να μιλάω για αυτό, αλλά εσύ δεν χρειάζεται να αισθάνεσαι το ίδιο». Υπάρχουν πολλά βιβλία σχετικά με την εφηβεία και το σεξ που είναι μία τεράστια βοήθεια για όλους τους γονείς.

Εξηγήστε τη διαφορά μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι επιπτώσεις έχουν αυτές οι ιστορίες για τις πριγκίπισσες με τις υπέροχες τουαλέτες για την κόρη σας; Αν και είναι απόλυτα φυσικό για τα νεαρά κορίτσια να τους αρέσουν αυτές οι ιστορίες, καλό θα είναι να προσθέσετε την πραγματικότητα της ζωής σε αυτές τις ιστορίες. Ρωτήστε τη μικρή σας «τι νομίζεις ότι συμβαίνει στη Σταχτοπούτα μετά το γάμο της»; Η ακόμη «πως θα περάσει τα υπόλοιπα χρόνια της η βασιλοπούλα»; Αυτές οι συζητήσεις θα βοηθήσουν πολύ το κοριτσάκι να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του και να καταλάβει ότι δεν χρειάζεται να στηριχθεί σε ένα άνδρα για να τη «σώσει»!

Όμως, προσέξτε να μην της αφαιρέσετε τον μύθο και τις νεράιδες τελείως. Γιατί, για τα μικρά παιδιά, το απαγορευμένο είναι πιο ελκυστικό. Αντί γι’ αυτό, χρησιμοποιήστε το παραμύθι σαν μία ακόμη ευκαιρία για να ξεχωρίσει την αλήθεια από το ψέμα. Πείτε: «η Σταχτοπούτα είναι διασκεδαστική αλλά δεν είναι αληθινή. Αληθινό είναι το σχολείο, η οικογένεια, οι φίλοι σου και όλες οι δραστηριότητες σου».

Δώστε έμφαση στο να είναι υγιής και όχι αδύνατη

Πρόσφατη μελέτη έδειξε, ότι οι μητέρες που έχουν αρνητική εικόνα για το σώμα τους είναι πιο πιθανό να έχουν κόρες που δεν τους αρέσει η εμφάνισή τους. Έτσι, σταματήστε να γκρινιάζετε για το σώμα σας αν είστε παχουλή. Αντί αυτού, προσπαθήστε να είστε στο σπίτι σας μοντέλο σωστής διατροφής και άσκησης. Γεμίστε το ψυγείο με θρεπτικά τρόφιμα, χωρίς όμως να κηρύξετε τον πόλεμο σε καμία τροφή. Απλώς, πείτε ότι ορισμένα τρόφιμα είναι το στήριγμα της καλής διατροφής.

Προγραμματίστε μία ωραία βόλτα με το ποδήλατο και αν η μικρή σας πει ότι το συγκεκριμένο τζιν κάνει τον ποπό της να φαίνεται τεράστιος, απαντήστε απλά: «όχι, εγώ νομίζω ότι σου πάει πολύ». Εξηγήστε της επίσης ότι ο πραγματικός κόσμος είναι γεμάτος από κορίτσια και γυναίκες όλων των μεγεθών και των σχημάτων και αυτά που βλέπουμε στην τηλεόραση ή στα περιοδικά, δεν είναι αλήθεια.

Μην ξεχάσετε τις αρσενικές επιρροές

Δεν είναι εξ ολοκλήρου δική σας ευθύνη να μεγαλώσετε ένα νεαρό κορίτσι με αυτοπεποίθηση. Η καλή και στενή σχέση με τον πατέρα τους, θα συμβάλλει θετικά στις επιτυχημένες σχέσεις ως ενήλικες. Ο πατέρας βέβαια έχει μία διαφορετική σχέση με την κόρη του. Οι άνδρες μιλούν πιο άνετα με τα παιδιά τους, όταν ασχολούνται με κάτι και όχι όταν μιλούν πρόσωπο με πρόσωπα με αυτά. Μην ξεχνάτε επίσης, ότι οι κόρες, βλέπουν και παρακολουθούν πως φέρεται ο πατέρας τους στις γυναίκες, αρχίζοντας από τη μητέρα τους έως τις συναδέλφους τους. Έτσι, τα παιδιά καταλαβαίνουν πως οι άνδρες και οι γυναίκες σχετίζονται μεταξύ τους.

Δείξτε τους γυναικεία πρότυπα

Ίσως η κόρη σας να ξέρει και να θαυμάζει γυναικείες προσωπικότητες που έχουν καταφέρει σπουδαία πράγματα σε πολλούς τομείς. Όμως, μην παραλείψετε να τους δείχνετε τις γυναίκες που είναι πιο κοντά σας. Για παράδειγμα, η θεία Άννα που πήρε το μεταπτυχιακό της τώρα που τα παιδιά της μεγάλωσαν και πάνε σχολείο. Ή τι σπουδαίο που η παλιά σας babysitter πήρε μία υποτροφία για το κολέγιο. Μη χάνετε ευκαιρία να λέτε στην κόρη σας ότι οι γυναίκες μπορεί να είναι πολύ πιο σπουδαίες και άξιες από το να είναι λεπτές ή όμορφες.

Μην απορρίψετε το σεξισμό όταν το δείτε.

Σεξιστικά σχόλια και καταστάσεις είναι παντού γύρω μας. Θα πρέπει να επισημανθεί στα νέα κορίτσια που μπορεί να μην είναι σε θέση να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ πραγματικότητας και αστείου. Όπως, για παράδειγμα ένα show στην τηλεόραση που διακωμωδεί μία σεξιστική κατάσταση. Η κόρη σας είναι ίσως πολύ μικρή για να καταλάβει ότι αυτό είναι μόνο για γέλια.

Εξηγήστε της τι είναι αυτό που βλέπει. Και βεβαιωθείτε ότι δεν αφήνετε πραγματικά γεγονότα σεξισμού να περάσουν χωρίς εξήγηση. Δείξτε τους τη θετική πλευρά. Εάν ένας συμμαθητής της πει: «εσύ δεν μπορείς ποτέ να γίνεις πρόεδρος γιατί είσαι κορίτσι» πρέπει να της πείτε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια γιατί σε άλλες χώρες σπουδαίες γυναίκες έγιναν πρόεδροι.

Είναι καθήκον κάθε γονέα, από την μικρή ηλικία της κόρης τους να προσπαθούν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή της, ότι δεν είναι απλώς μία κούκλα, αλλά ένα άτομο με πολλά και σπουδαία προτερήματα και πάρα πολλές ικανότητες.