Μεγαλώνοντας ένα ευτυχισμένο και υγιές παιδί.

Μεγαλώνοντας ένα ευτυχισμένο και υγιές παιδί.

Εκτός από την ικανοποίηση των φυσικών αναγκών του παιδιού όπως τα τρόφιμα, τα ρούχα το σπίτι, η φροντίδα της ψυχικής υγείας του είναι απαραίτητη για να μεγαλώσετε ένα παιδί που θα ευτυχίσει και θα επιτύχει στη ζωή του.

Ποιες θα είναι οι σχέσεις που θα δημιουργήσει με την οικογένεια και τους φίλους του, ποια θα είναι η συμπεριφορά του γενικά με τους ανθρώπους, πως θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις, αποτελούν σημαντικούς τομείς της ψυχικής υγείας του παιδιού.

Οι ειδικοί λοιπόν δίνουν κάποιες συμβουλές για να δημιουργήσουν οι γονείς ένα θετικό περιβάλλον για το παιδί τους:
• Να είστε συνεπείς και να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες των παιδιών.
Ενθαρρύνετε την ανάπτυξη του παιδιού ανταποκρινόμενοι πάντα στις ανάγκες του με αγάπη και προσοχή.
Αυτή είναι η καλύτερη προσέγγιση για τα παιδιά κάτω των δεκαοκτώ μηνών και βοηθά να θεμελιωθεί η θετική συναισθηματική υγεία αργότερα στη ζωή.
Καθιερώστε ένα πρόγραμμα για το φαγητό, το μπάνιο του, αλλά να είστε ευέλικτοι με το μικρό παιδάκι σας, καθώς οι ανάγκες του θα πρέπει να προηγούνται κάθε προγράμματος.

• Να θεωρείτε τη συμπεριφορά σαν επικοινωνία.
Η συμπεριφορά του παιδιού είναι ένας τρόπος με τον οποίο επικοινωνεί τις ανάγκες του, τις σκέψεις, τα αισθήματα και τα συναισθήματα του.

Η συμπεριφορά του σας επιτρέπει να δείτε την άποψή του για τον κόσμο.
Μερικές φορές μπορεί να νομίζετε ότι προσπαθεί να σας τρελάνει.
Όμως να είστε υπομονετικοί και να ξέρετε ότι η συμπεριφορά του είναι μία αντανάκλαση του τι αισθάνεται και ότι προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας.

• Να το υποστηρίζετε και να θέσετε όρια στα μεγαλύτερα παιδιά.
Μόλις το παιδί σας αρχίζει να δοκιμάζει τις δυνάμεις του, συνήθως γύρω στην ηλικία των δεκαοκτώ μηνών, προσέξτε να είστε συνεπείς στα όρια και τις προσδοκίες σας και στις δίκαιες συνέπειες.

Βοηθήστε το παιδί να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, επιτρέποντας του να εκφράζεται, βοηθώντας το να εντοπίσει την αιτία των αισθημάτων και προσφέροντας του προτάσεις για το πώς μπορεί να τα αντιμετωπίσει.
Αυτό θα διδάξει το παιδί να ρυθμίζει τα συναισθήματά του, γεγονός που αποτελεί σημαντικό δείκτη της ψυχικής υγείας του παιδιού.

• Βοηθήστε στη λύση προβλημάτων.
Οι σχέσεις που έχει με τους φίλους του, και τους συμμαθητές του θα το βοηθήσουν να μάθει και να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. 
Ενθαρρύνετε το παιδί να σκεφτεί και να βρει προτάσεις και λύσεις για τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει, δώστε του χώρο για να αποφασίσει πως θα λύσει το τυχόν πρόβλημα.

Μιλήστε για την αξία της φιλίας, τι σημαίνει να είναι φίλος και να είστε το καλό παράδειγμα συμπεριφοράς με τις δικές σας γνωριμίες.

• Ενισχύστε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας.
Τα παιδιά όλων των ηλικιών, ιδιαίτερα τα μικρά και οι έφηβοι, χρειάζονται ενθάρρυνση και έπαινο.
Βοηθήστε το παιδί να βρει μια δραστηριότητα όπως για παράδειγμα ένα άθλημα, ή χόμπι, που θα ενισχύσει την αυτοεκτίμηση και την εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

Ενθαρρύνετε το μικρό παιδί να εξερευνήσει με ασφάλεια τον κόσμο και να είστε πάντα ανοικτοί και πρόθυμοι να μιλήσετε μαζί του για τις εμπειρίες του.

• Να προσέχετε τον εαυτό σας.
Να προσπαθείτε να ξεκουράζεστε αρκετά, μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια από τους δικούς σας ανθρώπους.
Προσπαθήστε να έχετε λίγο χρόνο κάθε ημέρα για σας.
Γιατί όταν είστε ήρεμοι και φροντίζετε τον εαυτό σας όπως πρέπει, θα είστε σε θέση σε φροντίζετε σωστά και το παιδί δίνοντάς του μία αίσθηση ηρεμίας και σταθερότητας.

• Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας.
Αν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία σχετικά με το παιδί, τη συμπεριφορά του με τους συνομήλικους ή απλά κάτι δεν σας φαίνεται καλό, επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρο.