Μείωση της μνήμης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μείωση της μνήμης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

«Γιατί νιώθω τόσο αφηρημένη, από τότε που έμεινα έγκυος;» Πολλές γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους παρατηρούν ότι η βραχυπρόθεσμη μνήμη τους και η ικανότητα συγκέντρωσης δεν είναι πλέον οι ίδιες. Φαίνεται αυτό να έχει κάποιο νόημα.

Μπορούν να αισθάνονται έτσι γιατί αποσπάτε η προσοχή τους λόγω της ανησυχίας που έχουν για την μεγάλη αυτή αλλαγή στη ζωή τους.
Επίσης η κόπωση που αισθάνονται τον καιρό αυτό δεν βοηθά καθόλου στη μνήμη.

Όμως οι έρευνες που εξετάζουν την επίδραση της εγκυμοσύνης στη μνήμη και σε άλλες γνωστικές ικανότητες, είναι ακόμη πολύ περιορισμένες και τα ευρήματα ελλειπή.

Αλλά υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς το είδος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.
Και υπήρξε κάποια συμφωνία σχετικά με το πότε τείνουν να εμφανιστούν αυτά τα προβλήματα και αν είναι πιθανό να υποχωρήσουν μετά τον τοκετό.

Όμως άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι έγκυες γυναίκες τα καταφέρνουν εξίσου καλά σε γνωστικά τεστ, με αυτές που δεν είναι έγκυος.
Το αποτέλεσμα άλλης μελέτης έδειξε ότι οι γυναίκες βιώνουν μείωση της μνήμης, αλλά μόνο στο τρίτο τρίμηνο.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι σε μία διαφορετική έρευνα, οι έκγυες γυναίκες αξιολόγησαν τους εαυτούς τους με χειρότερες επιδόσεις από ότι είχαν πριν από την εγκυμοσύνη, παρόλο που είχαν τα ίδια καλά αποτελέσματα σε σύγκριση με την ομάδα των γυναικών που δεν ήταν έγκυες.
Έτσι αν νομίζετε ότι «ξεχνάτε» μπορεί απλά να είναι η ιδέα σας!

Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε;
Προσπαθήστε να επινοήσετε στρατηγικές για να θυμάστε ότι είναι σημαντικό.

«Ήταν αδύνατον να θυμηθώ τους αριθμούς των τηλεφώνων που χρησιμοποιούσα για χρόνια» δηλώνει νεαρή μητέρα, και συνεχίζει «σταματούσα ότι έκανα εκείνη τη στιγμή και προσπαθούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να παίρνει αυτό το νούμερο.
Η διαδικασία της ηρεμίας συχνά με βοηθούσε πολύ».

Μπορείτε επίσης να μειώσετε την απογοήτευση και ίσως την στενοχώρια σας, χρησιμοποιώντας απλές τακτικές, όπως σημειώνοντας στο ημερολόγιο αυτά που πρέπει να κάνετε και τοποθετείτε τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε καθημερινά, όπως τα κλειδιά, στην ίδια θέση.

Η μείωση της μνήμης μπορεί να είναι το κλειδί για να απλοποιήσετε τη ζωή σας.
Δώστε προτεραιότητα σε ότι είναι απαραίτητο, και κρατήστε τις δυνάμεις και την ενέργειά σας, ώστε να μπορείτε να επικεντρωθείτε καλύτερα στα πράγματα που είναι πραγματικά σημαντικά για σας.
Η μείωση της μνήμης είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά;

Όχι από μόνη της. Ωστόσο, αν πιστεύετε ότι πραγματικά έχετε πρόβλημα στη σκέψη ή στη συγκέντρωση και επίσης αισθάνεστε «πεσμένη» ή αν παρατηρήσετε ότι δεν έχετε κανένα ενδιαφέρον ή καμία ευχαρίστηση, σχεδόν κάθε ημέρα, θα μπορούσατε να πάσχετε από κατάθλιψη.
Αν αισθάνεστε ασυνήθιστα λυπημένη ή ταραγμένη, είναι σημαντικό να μην υποφέρετε μόνη.

Ζητήστε αμέσως τη συμβουλή του γιατρού σας, ώστε να πάρετε τη βοήθεια που έχετε ανάγκη, όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Μην ξεχνάτε ότι το μωρό σας θα χρειάζεται μία μανούλα γερή, δυνατή και ευτυχισμένη!