Μειώστε τους φόβους του παιδιού σας.

Μειώστε τους φόβους του παιδιού σας.

Tα μικρά παιδιά και ο φόβος

Είναι φυσιολογικό να φοβάται ένα παιδάκι. Εξ’ άλλου, το άγχος είναι μία φυσική κατάσταση που μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε νέες εμπειρίες και μας προστατεύει από τον κίνδυνο.

Μερικά παιδάκια φοβούνται πολύ συγκεκριμένα πράγματα όπως έντομα, σκυλιά, το σκοτάδι, ή πολύ δυνατό θόρυβο όπως η ηλεκτρική σκούπα.

Άλλα πάλι φοβούνται νέες καταστάσεις ή συνάντηση νέων προσώπων.

Οι περισσότεροι από τους φόβους του παιδιού θα εξασθενίσουν όσο αυτό αισθάνεται πιο ασφαλές με τον εαυτό του και το περιβάλλον του.

Τι μπορείτε να κάνετε για να καθησυχάσετε το παιδάκι σας.

Οι ακόλουθες συμβουλές μπορεί να βοηθήσουν αλλά μην περιμένετε να ξεπεράσει τους φόβους του αμέσως. Μπορεί να χρειαστούν μήνες, ακόμη και ένας χρόνος.

Εν τω μεταξύ, είναι απόλυτα φυσιολογικό, για το παιδί σας να μιλάει συνέχεια για αυτό που το τρομάζει, να το ζωγραφίζει και να το αναφέρει στο παιχνίδι του.

Είναι απλώς ο τρόπος του να το διαχειριστεί.

Μπορεί οι φόβοι του να μοιάζουν αστείοι και παράλογοι, αλλά είναι αληθινοί και σοβαροί για το παιδί. Προσπαθήστε  να μην γελάσετε όταν αντιδράσει με τρόμο, πχ σε μία σειρήνα.

Αφήστε το να καταλάβει ότι και εσείς γνωρίζετε πολύ καλά πως αισθάνεστε όταν φοβόσαστε κάτι. Εάν το παρηγορήσετε και το καθησυχάσετε, θα μάθει ότι δεν είναι κακό να φοβάται κάτι και ότι είναι καλό να αντιμετωπίζει τους φόβους του.

Μην του πείτε πχ. «δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάσαι το σκύλο». Αλλά «καταλαβαίνω ότι φοβάσαι το σκύλο. Έλα να περάσουμε μαζί δίπλα του.

Αν δεν θέλεις, θα σε κρατήσω αγκαλιά για να περάσουμε κοντά του».

Χρησιμοποιείστε κάτι αγαπημένο του. Μία παλιά κουβέρτα του, η το αρκουδάκι του. Πολλά παιδάκια αισθάνονται καλύτερα κρατώντας τα αγκαλιά, ιδίως όταν το αφήνετε στον παιδικό σταθμό ή το βάζετε στο κρεβάτι του το βράδυ.

Ένα αγαπημένο του αντικείμενο μπορεί να το βοηθήσει να κάνει κάτι που το τρομάζει, όπως να γνωρίσει καινούργια πρόσωπα, να παίξει με άλλα παιδιά ή να πάει στον γιατρό.

Έτσι λοιπόν αφήστε το να έχει αγκαλιά την κουβερτούλα του ή το αρκουδάκι. Όταν εκείνο αισθανθεί ότι δεν το χρειάζεται πια, θα το αφήσει.

Το παιδί μπορεί να ξεπεράσει το φόβο του όταν του δώσετε μία απλή λογική εξήγηση. Όπως αν φοβάται στο μπάνιο του ότι μπορεί να παρασυρθεί μαζί με το νερό στην τρύπα της μπανιέρας, εξηγήστε ότι το νερό και η σαπουνάδα φεύγουν από την μπανιέρα ενώ οι λαστιχένιες πάπιες και τα παιδάκια όχι.

Για ορισμένα νήπια, μία επίδειξη μπορεί να είναι καθησυχαστική. Μπορεί να πάψει να φοβάται την ηλεκτρική σκούπα αν δει ότι απορροφά τη σκόνη, τα ψίχουλα και το χώμα, αλλά όχι το τραινάκι ή τα δάχτυλα του Μπαμπά.

Μία βόλτα το σούρουπο, θα κάνει το βράδυ να φαίνεται πιο όμορφο και όχι τρομακτικό. Ή επίσης αν τρέμει στην ιδέα του να κόψει τα μαλλιά του, αφήστε να σας κόψουν μία μικρή τούφα από τα δικά σας μαλλιά για να καταλάβει ότι δεν πονάει.

Εάν τώρα φοβάται να πάει στο γιατρό γιατί θυμάται το εμβόλιο που έκανε την προηγούμενη φορά, μην πείτε ψέματα. Απλά, πείτε, ότι η ένεση θα πονέσει λίγο στην αρχή αλλά θα τελειώσει γρήγορα και μετά θα κάνετε κάτι όμορφο μαζί.

Αυτή η υπόσχεση θα του αποσπάσει την προσοχή από το άσχημο γεγονός.

Επίσης, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει κάτι που το τρομάζει αν το δει από μία ασφαλή απόσταση. Μπορείτε να δείτε μαζί video για καλές μάγισσες, ευγενικά φαντάσματα και φιλικές μαύρες γάτες.

Αν φοβάται τα ζώα μία βόλτα στο ζωολογικό κήπο θα βοηθήσει πολύ.

Εάν φοβάται το σκοτάδι, ένα μικρό φως για τη νύχτα είναι ότι πρέπει. Το αγαπημένο του ζωάκι στην αγκαλιά του θα του δώσει θάρρος.

Μέσω της δοκιμής και του λάθους εσείς και το παιδάκι σας θα μπορέσετε να δείτε τι μπορεί να το βοηθήσει να γίνει δυνατό και να ξεπεράσει τους φόβους του.

Μην του δείχνετε τους δικούς σας φόβους. Εάν σας δει να τρέμετε με τη θέα μιας αράχνης ή να μην θέλετε να πάτε στον οδοντίατρο θα φοβηθεί και αυτό.

Δεν είναι ευχάριστη η επίσκεψη στον οδοντίατρο αλλά είναι απαραίτητη για να έχουμε υγιή δόντια. Θα το βοηθήσει πολύ να ξέρει ότι δεν φοβάται μόνον εκείνο ορισμένα πράγματα, αλλά ότι και εσείς κάποια στιγμή έπρεπε να ξεπεράσετε τους φόβους σας.

Τι πρέπει να προσέξετε

Αν ο φόβος του παρεμβαίνει με την καθημερινότητα του, αν αρνείται να λουστεί γιατί φοβάται το νερό ή δεν θέλει να βγει έξω μήπως συναντήσει κάποιο σκύλο, τότε είναι καλό να μιλήσετε με το γιατρό του.

Μπορεί να έχει μία πραγματική φοβία (έντονος επίμονος και παράλογος φόβος) ή αγχώδη διαταραχή.

Επίσης είναι καλό να συμβουλευτείτε το γιατρό, εάν το παιδί αντιδρά τόσο πολύ στο φόβο που απλά δεν μπορείτε να το καθησυχάσετε.