Μία απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη

Μία απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη

«Έμεινα έγκυος κατά λάθος. Τώρα ανησυχώ πολύ γιατί κάπνιζα και έπινα πριν ανακαλύψω ότι ήμουν έγκυος. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος σε μία απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη; Θα είναι το μωρό μου γερό»;

Ερωτήσεις που πάρα πολλές νέες γυναίκες κάνουν, όταν ανακαλύψουν ότι περιμένουν παιδάκι χωρίς να το έχουν προγραμματίσει. Όμως σύμφωνα με τους ειδικούς δεν υπάρχει λόγος στενοχώριας παρά μόνο χαράς για το σημαντικό αυτό γεγονός στη ζωή κάθε γυναίκας.

Το μωράκι θα είναι γερό και ίσως δεν γνωρίζετε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των κυήσεων είναι απρογραμμάτιστο και ευτυχώς οι εγκυμοσύνες αυτές καταλήγουν πάρα πολύ καλά.

Όμως μόλις ανακαλύψετε ότι είστε έγκυος πρέπει να πάρετε στα σοβαρά την υγεία σας και την προγεννητική φροντίδα:

Σταματήστε το κάπνισμα.

Αν και δεν θα πρέπει να ανησυχείτε γιατί καπνίζατε πριν, τώρα που έχετε ένα μωρό να μεγαλώνει μέσα σας, πρέπει να κόψετε το κάπνισμα. Και αυτό, γιατί οι γυναίκες που καπνίζουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, μπορεί να αντιμετωπίσουν επιπλοκές, όπως πρόωρο τοκετό, ή να γεννηθεί το μωρό με χαμηλό βάρος, πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες  προβλημάτων της  υγείας του. Ακόμη και το περιστασιακό κάπνισμα, τώρα εκθέτει το έμβρυο στον καπνό.

Τα καλά νέα είναι, ότι αν σταματήσετε το κάπνισμα στην αρχή της εγκυμοσύνης σας θα μειώσετε δραστικά τον κίνδυνο βλαβών στο μωρό σας. Μία πρόσφατη μελέτη απέδειξε ότι όταν οι γυναίκες σταματήσουν το κάπνισμα πριν από την 15η εβδομάδα της κύησης, δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν πρόωρο τοκετό ή μωράκι με χαμηλό βάρος, από τις γυναίκες που δεν κάπνιζαν. Έτσι, αν χρειάζεται, ζητήστε βοήθεια για να κόψετε το κάπνισμα. Επίσης θυμηθείτε να μην καπνίζετε όταν γεννηθεί το μωρό. Και φυσικά όχι μόνο εσείς αλλά κανένας στο σπίτι σας, γιατί τα μωρά που εκτίθενται στον καπνό είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, λοιμώξεις των αυτιών και στο σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Αποφύγετε το οινόπνευμα.

Όπως και με το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυξάνει τον κίνδυνο των επιπλοκών, όπως ο πρόωρος τοκετός. Αλλά προτού πανικοβληθείτε σκεφτείτε ότι το αλκοόλ που είχατε καταναλώσει πριν ανακαλύψετε ότι είστε έγκυος είναι μάλλον απίθανο να βλάψει το μωρό σας. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακριβώς πόση ποσότητα αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει ένα έμβρυο, έτσι είναι ζωτικής σημασίας να σταματήσετε να πίνετε τώρα. Και μην στενοχωριέστε, σε λίγους μήνες θα μπορείτε πάλι να απολαύσετε ένα ωραίο ποτήρι κρασί ή το αγαπημένο σας κοκτέιλ.

Επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Επειδή δεν είχατε προγραμματίσει αυτή την εγκυμοσύνη σας, μπορεί να μην έχετε γυναικολόγο, όμως τώρα πρέπει να βρείτε ένα γιατρό που να εμπιστεύεστε για να σας καθοδηγήσει τους επόμενους μήνες. Συζητήστε μαζί του το ιστορικό της υγείας σας, ώστε να μπορείτε να διαχειριστείτε με ασφάλεια οποιαδήποτε κατάσταση και όσο το δυνατόν γρηγορότερα.  Για παράδειγμα εάν έχετε κάποια πάθηση του θυροειδούς, υπάρχουν φάρμακα που μπορείτε να πάρετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης ρωτήστε τον γιατρό σας για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και μάθετε αν χρειάζεστε κάποιο εμβόλιο. Μία εξέταση αίματος μπορεί να καθορίσει αν έχετε ανοσία σε ορισμένες ασθένειες. Ένα εμβόλιο που δεν πρέπει να παραβλέψετε είναι το εμβόλιο της γρίπης.

Τρώτε σωστά.

Μήπως ανησυχείτε γιατί δεν τρώγατε καλά πριν ανακαλύψετε τα νέα της εγκυμοσύνης σας; Χαλαρώστε και αρχίστε τώρα να διαλέγετε προσεκτικά τις τροφές σας. Εστιάστε σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, ασβέστιο και βιταμίνες. Προσέξτε, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να διπλασιάσετε την ποσότητα της καθημερινής τροφής σας. Μπορεί τώρα να τρώτε για δύο, αλλά ο δεύτερος είναι πολύ μικρός ακόμη! Αντίθετα προσπαθήστε να έχετε ένα υγιές βάρος και μην αυξήσετε τη λήψη των θερμίδων σας περισσότερο από 300 την ημέρα. Μελετήστε μία σωστή δίαιτα εγκυμοσύνης για να γνωρίζετε τι και πόσο πρέπει να τρώτε τους επόμενους μήνες. Και ασφαλώς θα πάρετε κάποια βιταμίνη που θα σας συστήσει ο γυναικολόγος σας. Μία προγεννητική βιταμίνη με φολικό οξύ βοηθά στη μείωση του κινδύνου του μωρού σας για γενετικές ανωμαλίες.

Γυμναστείτε.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κάνει καλό σε σας και το μωρό σας. Επίσης βοηθά να μην παχύνετε πολύ. Βέβαια δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να προπονηθείτε για τον επόμενο μαραθώνιο (η υπερβολή φέρνει αντίθετα αποτελέσματα και είναι επικίνδυνη), αλλά είναι μία πολύ καλή στιγμή να προγραμματίσετε μία τακτική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, το κολύμπι ή η γιόγκα. Η άσκηση θα σας βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, θα δυναμώσουν οι μύες, θα βελτιωθεί η ισορροπία και η δύναμη σας.

Χαμογελάστε και ηρεμήστε. Υπάρχουν πάρα πολύ όμορφα «ατυχήματα» στη ζωή μας. Και η κατά λάθος εγκυμοσύνης σας είναι ασφαλώς το πιο ωραίο!!!