Μιλώντας στα παιδιά για την οικονομία

Μιλώντας στα παιδιά για την οικονομία

Σε μία περίοδο ακραίας οικονομικής κρίσης, δεν μπορεί καμία οικογένεια να αφήνει τα οικονομικά προβλήματα στο τραπέζι της κουζίνας. Οι φόβοι για τα στεγαστικά δάνεια, τα δίδακτρα σπουδών, και τα καθημερινά έξοδα, στοιχειώνουν πάρα πολλές οικογένειες.

Τα παιδιά προσαρμόζονται πολύ εύκολα. Όμως καταλαβαίνουν την ένταση στην οικογένεια, είτε αυτή προέρχεται από οικονομικές δυσκολίες, ή άλλα προβλήματα.

Το 91% των παιδιών που συμμετείχαν σε μία μεγάλη έρευνα στην Αμερική το 2010, ανέφεραν ότι γνωρίζουν πότε οι γονείς τους βιώνουν άγχος, γιατί συνεχώς διαμαρτύρονται, παραπονιούνται και φωνάζουν. Επίσης η έρευνα διαπίστωσε ότι συχνά οι γονείς υποτιμούν το πόσο το δικό τους άγχος επηρεάζει τα παιδιά τους.

Σχεδόν το ήμισυ των εφήβων αισθάνονται λυπημένοι και το 38% αισθάνονται απογοητευμένοι, όταν καταλαβαίνουν ότι οι γονείς τους ανησυχούν.
Και οι οικονομικές ανησυχίες μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τα νεότερα μέλη της οικογένειας. Όταν οι καιροί δυσκολεύουν, έδειξε η έρευνα, οι οικογένειες έχουν μία τάση υποχώρησης. Οι οικονομικές δυσκολίες όπως να μην μπορείς να πληρώσεις τους λογαριασμούς, ή να πρέπει να μετακομίσεις στο σπίτι των γονέων σου, αυξάνει δραματικά το άγχος των γονέων. Το οποίο μεταφέρουν στα παιδιά ή απομονώνονται εντελώς. Χωρίς γονική υποστήριξη τα παιδιά δεν αντιδρούν σωστά, η απόδοσή τους στο σχολείο μειώνεται, προετοιμάζοντάς τα για οικονομικά προβλήματα στην ενήλικη ζωή.

Όταν αρχίσει αυτός ο κύκλος, μπορεί να διαρκέσει για πολλές γενιές. Σε μία πρόσφατη μελέτη, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα παιδιά των οποίων οι οικογένειες αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες στη διάρκεια της εφηβείας τους, όχι μόνο έγιναν οι ίδιοι γονείς νωρίτερα από ότι οι συνομήλικοί τους, αλλά αντιμετώπισαν τα δικά τους παιδιά πιο αυστηρά.

Τι μπορείτε να κάνετε.
Ενώ η ανοικτή, ειλικρινής επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά είναι το θεμέλιο για μια υγιή σχέση, οι γονείς δεν θα πρέπει να «φορτώνουν» υπερβολικά τα παιδιά τους.

Δείτε κάποιες καλές συμβουλές.
Μιλήστε για τα προβλήματα, ανάλογα με την ηλικία. Αυτό που θα πείτε στο μικρότερο παιδί σας για τα οικονομικά προβλήματα της οικογένειας, πρέπει να διαφέρει από αυτό που θα πείτε σε ένα έφηβο. Επειδή τα μικρά παιδιά μπορούν να ερμηνεύσουν την κατάσταση σαν πιο δύσκολη, από ότι είναι στην πραγματικότητα, να είστε σίγουροι ότι καθησυχάζετε τους φόβους τους. Τα μεγαλύτερα παιδιά, που έχουν εύκολη πρόσβαση στις ειδήσεις, μπορεί να θέλουν και να χρειάζονται να συζητήσουν, πως αυτά καταλαβαίνουν τα οικονομικά προβλήματα και τις επιπτώσεις τους στην οικογένεια.

Προσέξτε πως διατυπώνετε τη σκέψη σας. Ο τρόπος που οι γονείς μιλούν για τις ανησυχίες τους για την οικονομική κατάσταση, επηρεάζει την ερμηνεία που θα δώσει το παιδί. Τα μικρότερα παιδιά, αν ακούσουν του γονείς να λένε «πάμε για το φτωχοκομείο» μπορεί να το ερμηνεύσουν λέξη προς λέξη στην κυριολεξία! Μιλώντας στα παιδιά και ζητώντας τις σκέψεις τους και τις ιδέες τους θα τα βοηθήσετε να ξεκαθαρίσουν κάθε απορία, τυχόν παρεξήγηση, να ηρεμίσουν και να μειωθεί το άγχος τους.

Χρησιμοποιήστε την οικονομική κρίση σαν μία ευκαιρία για να διαχειριστούν τα παιδιά σας τις προσδοκίες τους για τα υλικά πράγματα. Διδάξτε τους πώς να χειρίζονται υπεύθυνα τα χρήματά τους, ίσως να δημιουργήσουν μόνα τους, ένα λογαριασμό ταμιευτηρίου, με το χαρτζιλίκι τους και στη συνέχεια αφήστε τα να πληρώνουν για κάποιο μικρό αντικείμενο που θέλουν, όταν ψωνίζετε. Με τον τρόπο αυτό τα βοηθάτε να καταλάβουν τη σχέση μεταξύ των χρημάτων και των αντικειμένων, όπως επίσης ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν ακριβά δώρα αυτή τη χρονιά. Εστιάζοντας στα θετικά και ιεραρχώντας τι είναι σημαντικό, οι σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους σας και η υγεία της οικογένειας, θα μειώσει τους φόβους τους και θα ενισχύσει τις αξίες της οικογένειας.

Δώστε προσοχή σε σημάδια άγχους των παιδιών σας. Παρακολουθήστε τυχόν αλλαγές στον ύπνο ή την όρεξη, αν έχουν εφιάλτες ή αποφεύγουν ορισμένες καταστάσεις ή άτομα. Δώστε το καλό παράδειγμα για την ανακούφιση του άγχους. Πηγαίνετε όλοι μαζί μία βόλτα ή παίξτε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι μετά το δείπνο. Αυτές οι ανέξοδες δραστηριότητες όχι μόνο θα αποσπάσουν την προσοχή σας από τις ειδήσεις, αλλά θα κάνουν πιο δυνατό το δεσμό όλης της οικογένειας.
Πως μπορεί να βοηθήσει ένας ψυχολόγος.

Εάν αισθάνεστε καταβεβλημένος, ψυχικά κουρασμένος, συμβουλευτείτε ένα ψυχολόγο ή άλλο ειδικό για την ψυχική υγεία άτομο, που μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε πώς να μιλήσετε με τα παιδιά σας για την οικονομία. Μπορεί με τη βοήθεια του να εντοπίσετε κάποια προβλήματα και στη συνέχεια να αναπτύξετε ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπισή τους.

Οι ψυχολόγοι χρησιμοποιούν μία ποικιλία από «θεραπείες» που βασίζονται σε στοιχεία/γεγονότα, για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να βελτιώσουν τη ζωή τους.

Και χωρίς αμφιβολία θα βοηθήσουν στη διαχείριση του άγχους της οικογένειας και πώς να είναι ψυχολογικά υγιής, παρά το τι συμβαίνει στο Χρηματιστήριο.