Μην κακομαθαίνετε τα παιδιά σας

Μην κακομαθαίνετε τα παιδιά σας

Η αγάπη δεν έχει όρια, έτσι δεν είναι; Λάθος! Εάν θέλετε τα παιδιά σας να αποκτήσουν καλούς τρόπους, θα πρέπει να ακολουθούν κάποιους κανόνες.

Αυτά τα έξι βήματα θα σας βοηθήσουν να «κόψετε» την κακή συμπεριφορά του παιδιού σας από την αρχή.

Γίνετε σαφείς και βάλτε όρια

Όταν θέλετε να πείτε κάτι στο παιδί σας, φροντίστε να είστε σαφείς για να μην παρερμηνευτούν αυτά που λέτε. Στο «Ω εντάξει, μπορείς να φας ένα μπισκότο τώρα…» αφήνετε χώρο να υπάρξει ελπίδα για ένα δεύτερο αργότερα. Αντίθετα, αν πείτε «Μπορείς να φας ένα μπισκότο τώρα αλλά μη με ρωτήσεις για δεύτερο. Θα φας μόνο αυτό» κάνετε ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει δεύτερη επιλογή.

«Παρακαλώ»

Αν μάθει το παιδί σας ότι μόλις αρχίζει να σας παρακαλάει για κάτι εσείς υποκύπτετε και του κάνετε το χατίρι, τότε θα αρχίσει να το επαναλαμβάνει κάθε φορά που του φέρνετε αντίρρηση. Θα έχετε διδάξει το παιδί σας ότι το να ζητάει κάτι επίμονα «δουλεύει» και θα χρησιμοποιήσει πάντα ο αυτό τον τρόπο για να πάρει αυτό που θέλει.

Βάλτε το παιδί σας στη διαδικασία να σας πείσει για αυτό που θέλει

Αν το παιδί σας ζητάει κάτι και εσείς έχετε αμφιβολίες για το αν πρέπει να του πείτε ναι ή όχι, ζητήστε του να σας αναλύσει για πιο λόγο το θέλει και τί είναι διατεθειμένο να κάνει γι αυτό. Αν για παράδειγμα θέλει να δει την αγαπημένη του εκπομπή και είναι διατεθειμένο να μαζέψει τα παιχνίδια του ή να πάρει έναν υπνάκο πριν την εκπομπή, τότε ίσως μπορέσετε να του πείτε πιο εύκολα ναι.

Δουλειές και μετά παιχνίδι

Μάθετε στο παιδί σας να ασχολείται με τις δουλειές μέσα στο σπίτι. Οι μελέτες δείχνουν ότι αν είστε αυστηροί στις δουλειές και στις ευθύνες, βοηθάτε το παιδί να αναπτύξει τις ικανότητες του. Το παιδί σας μπορεί να κάνει πολύ απλές δουλειές μέσα στο σπίτι, όπως να τακτοποιήσει τα παιχνίδια του και να στρώνει το κρεβάτι του.

Μην φοβάστε να το απογοητεύσετε

Δεν είναι εύκολο για καμία μανούλα να βλέπει το παιδί της λυπημένο. Είναι αναγκαίο όμως για το παιδί σας να κατανοήσει ότι δεν μπορεί πάντα να παίρνει αυτό που θέλει. Μέσα από αυτό, θα μάθει να δέχεται και να διαχειρίζεται την απογοήτευση και θα αναπτύξει δεξιότητες διαχείρισης συναισθηματικού άγχους.

Αφήστε το να «παλέψει» για αυτό που θέλει

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι τα παιδιά γίνονται κακομαθημένα όταν τα πράγματα έρχονται πολύ εύκολα. Εάν για παράδειγμα το παιδί σας θέλει ένα νέο παιχνίδι, μπορείτε να του το πάρετε σαν ανταμοιβή για την καλή του συμπεριφορά. Έτσι του δίνετε το περιθώριο να συνηθίσει αυτή την συμπεριφορά και να προσπαθεί για το καλύτερο.