Μην μαλώνετε μπροστά στα παιδιά σας

Μην μαλώνετε μπροστά στα παιδιά σας

Οι γονείς που μαλώνουν μπροστά στα παιδιά τους μπορεί να τους κάνουν μεγαλύτερο κακό από όσο νομίζουν.

Πρόσφατη μελέτη αναφέρει ότι ο καβγάς των γονέων μπροστά στα παιδιά μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτονται.
Όλοι έχουμε ακούσει ότι δεν είναι υγιές και σωστό για τους γονείς να μαλώνουν μπροστά στα παιδιά τους.

Τώρα νέα μελέτη δείχνει ότι η μεγάλη διχόνοια στην οικογένεια μπορεί να αλλάξει πραγματικά το μυαλό των παιδιών και να τα οδηγήσει να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους διαφορετικά.
Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά οι ερευνητές πρώτα ταξινόμησαν τις οικογένειες που έλαβαν μέρος, σε αυτές που καυγάδιζαν πολύ συχνά ή λιγότερο συχνά, σύμφωνα με ότι είχαν δηλώσει οι μητέρες.

Στη συνέχεια, τα παιδιά είδαν φωτογραφίες από ζευγάρια που έδειχναν θυμωμένα, ευτυχισμένα και ουδέτερα και οι επιστήμονες μέτρησαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα.
Ο εγκέφαλος των παιδιών στην ομάδα υψηλής σύγκρουσης των γονέων, αντέδρασε πιο έντονα στα ζευγάρια που έδειχναν θυμωμένα, σε σύγκριση με τον εγκέφαλο των παιδιών που ανήκαν στην ομάδα χαμηλής σύγκρουσης των γονέων. Μία παρόμοια αντίδραση παρατηρήθηκε όταν τα παιδιά κοίταξαν τα ζευγάρια που έδειχναν ευτυχισμένα.

Αλλά οι ερευνητές τους ζήτησαν να διαλέξουν αυτά που έδειχναν θυμωμένα.
Οι ειδικοί δήλωσαν ότι μετέφεραν την εμπειρία τους αυτή στο σπίτι.
Τα παιδιά είναι πολύ προσεκτικά στο σπίτι με τον ίδιο τρόπο που παρατηρούσαν για θυμωμένα πρόσωπα κατά τη διάρκεια της έρευνας, εξηγεί ο επικεφαλής καθηγητής της συγκεκριμένης μελέτης.

Και προσθέτει σχετικά με την αντίδραση των παιδιών όταν παρατηρούσαν τα χαρούμενα ζευγάρια:
«Το υπόδειγμα της έρευνας αυτής δείχνει, ότι τα παιδιά από οικογένειες που είχαν συχνά συγκρούσεις, προσπαθώντας να εκπαιδεύσουν τον εγκέφαλό τους να είναι σε επαγρύπνηση και προσεκτικός, προχωρούν σε σημάδια διαπροσωπικών συναισθημάτων, είτε θυμού είτε ευτυχίας, με διαφορετικό τρόπο από τα παιδιά που το περιβάλλον του σπιτιού τους είναι πιο ήρεμο».

Το συμπέρασμα; Τα παιδιά που γίνονται μάρτυρες στο σπίτι, των καβγάδων των γονέων τους, είναι πολύ πιθανό να έχουν αργότερα κακή συμπεριφορά σε κοινωνικές καταστάσεις και να δυσκολεύονται να κάνουν φίλους.
Ακόμη λοιπόν ένας λόγος για να καταλάβουν οι γονείς ότι δεν πρέπει να τσακώνονται μπροστά στα παιδιά τους, να πάνε σε άλλο δωμάτιο με κλειστή την πόρτα και να μην φωνάζουν ή να περιμένουν να κάνουν μία έντονη συζήτηση αφού τα παιδιά κοιμηθούν.

Μία λέξη σχετικά με το ξύλο στο παιδί: ΠΟΤΕ