Μπορεί τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης να καταστήσουν πιο δύσκολη την προσπάθεια εγκυμοσύνης;

Μπορεί τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης να καταστήσουν πιο δύσκολη την προσπάθεια εγκυμοσύνης;

Θα μπορούσε άραγε η δυσκολία σύλληψης να οφείλεται στην υψηλή χοληστερόλη; Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού, ζευγάρια με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, έχουν ίσως μεγαλύτερη δυσκολία να συλλάβουν από αυτά με φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα τους.

 Στη μελέτη, η ερευνητική ομάδα από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και Ανθρώπινης Ανάπτυξης των ΗΠΑ, παρακολούθησε περίπου 500 ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν, αλλά δεν κάνουν θεραπεία για στειρότητα. Τα ζευγάρια ήταν μέρος της διαχρονικής διερεύνησης της γονιμότητας και της μελέτης του περιβάλλοντος, με σκοπό να εξετάσει τη σχέση μεταξύ της γονιμότητας και της έκθεσης σε χημικές ουσίες καθώς και τον τρόπο ζωής τους. Οι γυναίκες που έλαβαν μέρος στη μελέτη ήταν από 18 έως 44 ετών. Οι άνδρες ήταν όλοι πάνω από 18 ετών. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα ζευγάρια έως την στιγμή της εγκυμοσύνης, ή μέχρι να ολοκληρώσουν έναν χρόνο προσπάθειας. 

Παρακολουθώντας, τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, εάν ένας από τους δύο είχε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, χρειάστηκε πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την επίτευξη της εγκυμοσύνης, κατά τη διάρκεια του ενός έτους. Ίσως, ακόμη πιο αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι, όταν η γυναίκα είχε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και ο άνδρας φυσιολογικά, πάλι χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να μείνει έγκυος. 

«Γνωρίζουμε πλέον ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο», τονίζει ο επικεφαλής της μελέτης και συνεχίζει «από τα στοιχεία μας φαίνεται ότι τα υψηλά επίπεδα αυξάνουν όχι μόνο τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, αλλά και μειώνουν τις πιθανότητες των ζευγαριών να αποκτήσουν παιδάκι».

Τι σημαίνει αυτό; Ενώ το ζευγάρι που θέλει να αποκτήσει παιδί προσέχει τη διατροφή του και προσπαθεί να έχει ένα υγιή τρόπο ζωής, είναι καλό να ελέγξει και την χοληστερόλη του. Αν είναι υψηλή ο γιατρός θα προτείνει μία διατροφή  και ένα καλύτερο τρόπο ζωής για να κατέβει η χοληστερόλη σε φυσιολογικά επίπεδα.