Μπορούμε να "μαλώσουμε" ένα ξένο παιδί;

Μπορούμε να "μαλώσουμε" ένα ξένο παιδί;

Το παιδί ενός φίλου σας είναι σωστός μπελάς! "Δεν ξέρω πως θα το ανεχτούμε αυτό" ή "Αν ήταν δικό μου παιδί" είναι λίγες από τις κουβέντες που θα θέλατε να πείτε.
Πιστεύετε ότι γνωρίζετε την αιτία του προβλήματος ή ότι ακόμη ξέρετε τη λύση. Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο σοβαρό αν το παιδί είναι οξύθυμο και βίαιο απένταντι στο δικό σας παιδί ή στο εγγόνι σας.

Πως μπορείτε όμως να πείτε ορισμένα πράγματα στους γονείς του, χωρίς να χειροτερέψετε την κατάσταση; Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό είναι πολύ δύσκολο.

Όμως. υπάρχουν κάποιες λύσεις ικανές να σας βοηθήσουν για το πότε μπορείτε να διαμαρτυρηθείτε, πως να δώσετε συμβουλές σε άλλο παιδί καιστους γονείς του.

Φανταστείτε ότι οι γονείς του παιδιού έχουν δημιουργήσει ένα "κύκλο" με κεντρικό σημείο το ίδιο το παιδί. Γύρω από το κεντρικό σημείο υπάρχουν τα πιο κοντινά πρόσωπα, οι γονείς ή οι παππούδες. Αυτά τα πρόσωπα σχηματίζουν ένα δαχτυλίδι. Έξω από αυτό, υπάρχει ένα άλλο δαχτυλίδι με τα πιο κοντινά πρόσωπα, όπως η νταντά, τα αδέλφια ή οι πιο κοντινοί φίλοι της οικογένειας.

Κάθε πρόσωπο που βρίσκεται σε επαφή με τους γονείς και το παιδί, έχει την δική του θέση στο «δαχτυλίδι» αυτό, ανάλογα με την σχέση του με την οικογένεια. Εσείς, δεν πρέπει να δώσετε συμβουλές ή να παραπονεθείτε στα πρόσωπα που είναι πιο κοντά από εσάς στο κέντρο του κύκλου. Μπορείτε μόνο να πείτε λόγια υποστήριξης και ανακούφισης. Αν θέλετε να διαμαρτυρηθείτε ή να προτείνετε κάποια λύση, είναι καλό να το πείτε σε πρόσωπο που είναι πιο μακριά από την οικογένεια, σε σχέση με εσάς.

Οι γονείς του παιδιού μπορούν να παραπονεθούν σε όποιον θέλει να τους ακούσει. Βρίσκονται στο κέντρο του κύκλου και αν θέλουν να ξεσπάσουν, μπορούν να το κάνουν. Αλλά το πρόσωπο που θα τους ακούσει, δεν πρέπει να τους δώσει συμβουλές ή να παραπονεθεί. Μπορεί και πρέπει να είναι καλός ακροατής. Επίσης, αν συναντήσετε το παιδάκι αυτό με την γιαγιά του στην παιδική χαρά, μην παραπονεθείτε για την συμπεριφορά του ή δώσετε συμβουλές για να τις μεταφέρει στους γονείς.

Η σκέψη σας πρέπει να είναι πάντα στους γονείς που φέρουν την ευθύνη για το πρόβλημα που τυχόν αντιμετωπίζει ένα παιδά. Χρειάζονται την υποστήριξη σας και όχι συμβουλές και κρυμμένη κριτική. Η υποστήριξη είναι πάντα ένα θαυμάσιο δώρο.