Μυστικά για πετυχημένο θηλασμό

Ο θηλασμός είναι μια δεξιότητα που πρέπει να κατακτήσετε. Για μερικές μητέρες αυτή η διαδικασία αποδεικνύεται απλή και εύκολη, ενώ άλλες μητέρες αντιμετωπίζουν δυσκολίες τις πρώτες μέρες.

Μην τρομάζετε λοιπόν, να είστε υπομονετικές και αν νιώθετε πως χρειάζεστε βοήθεια, απαυθυνθείτε στο γιατρό σας, στη μαία ή σε βρεφοκόμο

ΤΑΙΣΜΑ- ΧΩΡΟΣ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η παραγωγή γάλακτος από τους μαστούς λειτουργεί βάσει προσφοράς και ζήτησης. Όσο πιο συχνά τρώει το μωρό σας, τόσο περισσότερο γάλα παράγεται.

Αυτό σημαίνει ότι ταίζετε το μωρό σας όταν είναι πεινασμένο και ζητάει να φάει και όχι σύμφωνα με συγκεκριμένο πρόγραμμα. Έτσι, αν ταίζετε το μωρό κάθε φορά που πεινά, φυσιολογικά θα παράγετε όλο το γάλα που χρειάζεται.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ

Μια άνετη στάση θηλασμού είναι το κλειδί για έναν αποτελεσματικό θηλασμό. Δοκιμάστε διάφορες στάσεις, μέχρι να καταλήξετε σ'αυτήν που σας βολεύει.

Μια στάση που μπορείτε να  δοκιμάσετε αν νιώθετε κουρασμένη ή σας έχουν κάνει περινεοτομή, είναι ξαπλωμένη στο πλάι με μαξιλάρια στην πλάτη για καλύτερη στήριξη. Ακουμπάτε το μωρό απέναντί σας και στηρίζετε το κεφάλι του με το χέρι σας, προσέχοντας το στόμα του να βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τη θηλή σας.

Μια άλλη θέση που βολεύει αν έχετε κάνει καισαρική ή το μωρό στριφογυρίζει, είναι με λυγισμένα γόνατα, το μωρό ξαπλωμένο στα γόνατά σας με ένα μαξιλάρι για να το ανασηκώνει και στηρίζοντας το κεφάλι του με το χέρι σας.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΩΣΤΑ ΣΤΟ ΜΑΣΤΟ

Το μωρό σας θα πρέπει να είναι με όλο το σώμα απέναντι στο μαστό σας και το στήθος του να ακουμπά το δικό σας. Το κεφάλι του θα πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη θηλή σας, ώστε να φτάνει στο μαστό χωρίς προσπάθεια.

Μη βάζετε τα δύο δάχτυλά σας σχηματίζοντας ψαλίδι στις θηλές, γιατί έτσι το μωρό δεν μπορεί να θηλάσει σωστά.

Επίσης μην πιέζετε το στήθος για να το απομακρύνετε από τη μύτη του μωρού, το μωρό σας μπορεί να αναπνέει και να θηλάζει ταυτόχρονα.

ΕΛΕΓΞΤΕ ΠΩΣ ΘΗΛΑΖΕΙ

Αν το μωρό σας έχει σωστή στάση, θα έχει το στόμα γεμάτο με στήθος μαζί με τη θηλή και μεγάλο μέρος από τη θηλαία άλω (το σκούρο δέρμα γύρω από τη θηλή). Το μέτωπο και τα αυτιά του θα πρέπει να κινούνται, σημείο που δείχνει ότι οι μύες των σαγονιών του εργάζονται δυνατά.

ΕΝΑΛΛΑΣΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΜΑΣΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ

Είναι σημαντικό το μωρό να αδειάζει τον ένα μαστό πριν πάρει τον άλλο, γιατί το τελευταίο γάλα που θα πιεί από τον μαστό είναι αυτό με τις περισσότερες θερμίδες και το πιο χορταστικό.

Μην ανησυχήσετε αν αρνηθεί τον άλλο μαστό, απλά φροντίστε να αρχίσετε με αυτόν στο επόμενο γεύμα. Μη στεναχωριέστε αν νομίζετε ότι δεν έφαγε αρκετά. Το μωρό ξέρει πόση ποσότητα χρειάζεται κάθε φορά και αν δεν του είναι αρκετή θα σας ειδοποιήσει κλαίγοντας!

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ

Αυτό ισχύει και για το τάισμα με μπιμπερό. Αφιερώστε πολύ χρόνο, μη βιάζεστε και μην προγραμματίσετε κάτι άλλο αμέσως μετά. Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας και τις ικανότητές σας. Μην πτοείστε από τις μικροδυσκολίες, προετοιμαστείτε ήρεμα χωρίς να βιάζεστε. Κοιτάξτε στα μάτια το μωρό σας και μιλήστε του απαλά.     

Ίσως βοηθήσει να το ταίζετε σ'ένα ήσυχο δωμάτιο όπου δεν θα σας διακόψουν.

Αν εσείς απολαμβάνετε να κρατάτε το μωρό σας όταν τρώει, ανυπομονείτε να έρθει η ώρα του γεύματος και εκείνο δείχνει ότι βολεύεται όταν το έχετε αγκαλιά,  ικανοποιημένο και χορτάτο όταν τελειώνει, έχετε πετύχει 100!